, , ,

Top 15 grootste onderzeeboten aller tijden

Grootste onderzeeboten aller tijden

Grootste onderzeeboten aller tijden

In 1888 bouwde de Spaanse ingenieur Isaac Peral de eerste onderzeeboot die volledig militair uitgerust was en torpedo’s kon afvuren.

Tevens was dit de eerste elektrisch aangedreven onderzeeboot en de eerste onderzeeboot met een betrouwbaar onderwater navigatiesysteem. Dit was ook de snelste onderzeeboot tot dan toe gebouwd. Zie hier nu de grootste…


Lees hier ->>> meer over oorlog en hier ->>> meer over boten op deze website.


Top 15 grootste onderzeeboten aller tijden


15. Russische Yasen-Class (364 Feet Ft / 111 meter)

Russische Yasen-Class

Russische Yasen-Class

De Yasen-klasse zijn een serie van de nieuwste nucleair aangedreven kruisrakettenonderzeeërs ontworpen door Malakhit en gebouwd door Sevmash voor de Russische marine.

Gebaseerd op de Akula- klasse en Alfa-klasse ontwerpen, zal de Yasen-klasse naar verwachting de huidige onderzeeërs uit het Sovjettijdperk vervangen.


14. Russische Akula-Class III (372 ft / 113 meter)

Russische Akula-Class III

Russische Akula-Class III

De Akula klasse zijn een reeks van nucleair aangedreven aanval onderzeeërs voor het eerst ingezet door de Sovjet-marine in 1986. Er zijn vier subklassen of vluchten van Shchuka-B, bestaande uit de oorspronkelijke zeven Project 971 boten, die tussen 1984 en 1990 in gebruik zijn genomen. De Russen noemen alle onderzeeërs Shchuka-B, ongeacht de wijzigingen.


13. US Navy Virginia-Class (377 ft / 115 meter)

 US Navy Virginia-Class

US Navy Virginia-Class

De Virginia was bedoeld als goedkoop alternatief voor de 2 miljard dollar kostende onderzeeërs uit de Seawolfklasse, waarvan de productie na drie schepen werd gestopt. Om kosten te drukken gebruikt de Virginia vele ‘overal verkrijgbare’ componenten, vooral in de computers en gegevensnetwerken.

De werkelijke kosten bedragen echter ongeveer 2,6 miljard dollar per stuk, deels dankzij een regeling ter ondersteuning van de enige twee scheepswerven van de Verenigde Staten die kernonderzeeërs bouwen.


12. Japanse Sen Toku-klasse (400 Ft / 122 meter)

Japanse Sen Toku-klasse I-400

Japanse Sen Toku-klasse I-400

De Sen Toku-klasse is de grootste onderzeeboot die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebouwd en bleef dit ook tot in de jaren zestig nucleaire onderzeeboten werden gebouwd.

De Type I-400 onderzeeër was een van de wonderwapens van Japan. Het was een onderzeevliegdekschip van de Japanse Keizerlijke Marine. Ze voerden drie Aichi M6A watervliegtuigen met zich mee. Daarnaast hadden ze torpedo’s voor korteafstandsgevechten.


11. Chinese Type 094 Jin-Class (442 Ft / 135 meter)

Chinese Type 094 Jin-Class

Chinese Type 094 Jin-Class

Het Type 094 is een klasse kernonderzeeërs met ballistische raketten van de Chinese marine. Het is China’s tweede klasse van dit type, na het Type 092, en gelijkaardig in constructie als het Type 093, een aanvalskernonderzeeër.

In ontwikkeling sinds eind jaren 1980 werd het eerste exemplaar tussen 1999 en 2004 gebouwd in Huludao en in 2010 in dienst genomen op de onderzeebootbasis op het eiland Hainan. Er zouden vijf à zes exemplaren gepland zijn. Inmiddels is ook de opvolger, het Type 096 met 24 lange-afstandsraketten, reeds in ontwikkeling.


Top 10 grootste onderzeeboten aller tijden


10. Franse Le Triomphantklasse (453 Ft / 138 meter)

Le Terrible te Brest in augustus 2008.

Le Terrible te Brest in augustus 2008.

De Le Triomphantklasse is een klasse strategische kernonderzeeërs met ballistische raketten van de Franse marine. De vier boten volgden de zes boten van de Le Redoutableklasse op, die tussen 1971 en 2008 in dienst waren geweest. Ze maken deel uit van het maritieme deel van de Force de frappe, Frankrijks nucleaire afschrikkingsmacht.


9. Britse HMS Vanguard-Class (491 Ft / 150 meter)

HMS Vanguard bij Faslane , 2010

HMS Vanguard bij Faslane , 2010

De Vanguard- klasse is een klasse van nucleair aangedreven ballistische raketonderzeeërs (SSBN’s) in dienst bij de Royal Navy. De klasse is in 1994 geïntroduceerd als onderdeel van het nucleaire programma van Trident. Ze omvat vier schepen: Vanguard, Victorious, Vigilant en Vengeance.

Ze zijn gebouwd tussen 1986 en 1999 in Barrow-in-Furness door Vickers Shipbuilding and Engineering. Alle vier de boten zijn gestationeerd op HM Naval Base Clyde (HMS Neptune), 40 km ten westen van Glasgow, Schotland.


8. Britse Navy HMS Dreadnought-Class (504 Ft / 154 meter)

Artist's impressie van Dreadnought- klasse onderzeeër

Artist’s impressie van Dreadnought- klasse onderzeeër

De Dreadnought-klasse is de toekomstige vervanger van de Vanguard- klasse van ballistische raketonderzeeërs. Net als hun voorgangers zullen ze Trident II D-5- raketten vervoeren. De Vanguard- onderzeeërs kwamen in de jaren negentig in dienst in het Verenigd Koninkrijk met een beoogde levensduur van 25 jaar.


Zie hier de Top 40 veldslagen met de meeste slachtoffers aller tijden.


7. Russische Oscar II-Class (508,5 Ft / 155 meter)

Zie de nummer 1.


6. Russische Navy Delta IV-Class (544 Ft / meter)

Delta IV

Delta IV

Van de Delta IV-klasse zijn er tussen 1985 en 1992 zeven gebouwd, waarvan er nog 5 actief zijn bij de Russische Marine.

De onderzeeërs zijn gestationeerd in Saida Guba en opereren onder het commando van de Noordelijke Vloot. De werf van Severodvinsk heeft de schepen gebouwd, tussen 1981 en 1992.

Het ontwerp van de Delta IV lijkt sterk op de Delta III en maakt ook gebruik van een dunne buitenromp en een dikke drukromp binnenin waar ook de raketsilo’s zich bevinden.


Zie hier de top 10 beste films geïnspireerd door de koude oorlog.


Top 5 grootste onderzeeboten aller tijden


5. Russische Borei-Class (557 Ft / 170 meter)

K-550 Alexander Nevsky

K-550 Alexander Nevsky

Het Borei klasse zijn reeks van nucleair aangedreven onderzeeërs voor ballistische raketten die door Sevmash voor de Russische marine worden gebouwd. De klasse zal naar verwachting de Delta III, Delta IV en de Tyfoonklassen bij de Russische marine vervangen.


Zie hier de Top 10 beste boeken over het IJzeren Gordijn volgens The Guardian.


4. US Navy Ohio-Class (560 Ft / 171 meter)

USS Ohio

USS Ohio

De Ohio- klasse van nucleair aangedreven onderzeeërs omvat de 14 onderzeeërs met ballistische raketten (SSBN’s) van de Amerikaanse marine en de vier kruisrakettenonderzeeërs (SSGN’s).

De boten van de Ohio- klasse , die elk 18.750 ton onder water verplaatsen, zijn de grootste onderzeeërs die ooit voor de Amerikaanse marine zijn gebouwd.


Zie hier de top 10 dodelijkste wapens Eerste Wereldoorlog.


Top 3 grootste onderzeeboten aller tijden


3. US Navy Columbia-Class (561 Ft / 171 meter)

Artist's weergave van de geplande Columbia- klasse onderzeeër (Naval Sea Systems Command)

Artist’s weergave van de geplande Columbia- klasse onderzeeër (Naval Sea Systems Command)

De onderzeeër van de Columbia- klasse stond voorheen bekend als de Ohio Replacement Submarine en SSBN-X Future Follow-on Submarine.

Het is een opkomende klasse van nucleaire onderzeeërs die is ontworpen om de ballistische raketonderzeeërs van de Ohio- klasse bij de Amerikaanse marine te vervangen.

De eerste onderzeeër begon officieel met de bouw op 1 oktober 2020 en zal naar verwachting in 2031 in dienst worden genomen.


2. Russische Typhoon-klasse (574 Ft / 175 meter)

Typhoon-klasse

Typhoon-klasse

De Typhoon-klasse is een type kernaangedreven onderzeeër ingezet door de Sovjet Marine in de jaren 1980. De Typhoon-klasse werd ontwikkeld onder Project 941 als Akula-klasse, wat haai betekent.

Deze klasse wordt weleens verward met andere onderzeeërs, omdat Akula de NAVO-codenaam is voor de Russische Project 971 Shchuka-B-klasse aanvalsonderzeeërs. De onderzeeër in de roman en de film The Hunt for Red October moet de 7e boot in deze klasse voorstellen.


1. Russische Oscar-II Class Belgorod (604 Ft / 183 meter)

Russissche Oscar-II Class Belgorod

Russissche Oscar-II Class Belgorod

De Oscar I en II waren Russische onderzeeërs, gebouwd tijdens de Koude Oorlog. Het waren raketboten geconstrueerd met slechts één doel voor ogen: het aanvallen van NAVO vlooteenheden. Bij het grote publiek is dit type bekend geworden door de ramp met de Koersk in 2000.

Gedurende een kwart eeuw vormde deze klasse de ruggengraat van het Russische onderzeeboot arsenaal. Hoewel ze slechts traag doken en moeilijk manoeuvreerbaar waren, zorgde hun topsnelheid (gemeten in rechte lijn) van ruim 30 knopen dat deze onderzeeërs hun doelen met gemak bijhielden.

Tussen 1985 en 2001 kwamen elf verbeterde boten, Oscars II’s van de derde generatie, van de werf.


Zie hier de top 10 grootste containerschepen ter wereld 2021.