Top 25 hoogste bergen in Europa

0
Elbroes: Hoogste bergen in Europa
Elbroes: Hoogste bergen in Europa

Elbroes: Hoogste bergen in Europa

We hebben al meerdere artikeltjes over hoge bergen in verschillende landen. Zie hier nu de hoogste bergen in Europa.


Lees hier ->>> meer over de natuur op deze website.


Top 25 hoogste bergen in Europa


25. Piz Zupò – 3.996 mr in de Alpen, Zwitserland en Italië

Piz Zupò
Piz Zupò

De Piz Zupò de op één na hoogste top van het Berninamassief dat tot de Rätische Alpen behoort. Deze berg is te vinden op de grens van het Zwitserse kanton Graubünden en de Italiaanse provincie Sondrio.


24. Piz Bernina – 4.048 mr in de Alpen, Zwitserland

Piz Bernina
Piz Bernina

De Piz Bernina is de hoogste berg van Oost-Zwitserland (in het kanton Graubünden) en de oostelijkste vierduizender van de Alpen.

Vanuit de meeste windrichtingen is de Piz Bernina herkenbaar aan de Biancograt, een met ijs en sneeuw bedekte berggraat, tot 50 graden steil. De Piz Bernina maakt samen met onder andere de Piz Palù en de Bellavista deel uit van het Berninamassief.


23. Gran Paradiso – 4.061 mr in de Alpen, Valle d’Aosta, Italië

Gran Paradiso
Gran Paradiso

De Gran Paradiso is een bergtop in de Grajische Alpen, op de grens van de Italiaanse regio’s Valle d’Aosta en Piëmont. Het is de hoogste berg die geheel in Italië gelegen is.


22. Mönch – 4.099 mr in de Alepen, Zwitserland

Mönch
Mönch

De Mönch is een berg in de Alpen in Zwitserland in het kanton Bern in het Berner Oberland.

De berg is voor het eerst beklommen op 15 augustus 1857 door Christian Almer, Christian Kaufmann, Ulrich Kaufmann en Sigismund Porges. Door de aanleg van de tandradbaan naar het bergstation Jungfraujoch (3454 m) is de berg een van de populairste vierduizenders.

De Mönch maakt deel uit van een drietal hoge bergen, die meestal in één adem worden genoemd: Eiger, Mönch en Jungfrau. De wintersportplaatsen Wengen en Grindelwald liggen aan de voet van deze bergen.


21. Barre des Ecrins – 4.102 mr in de Alpen, Frankrijk

Barre des Ecrins
Barre des Ecrins

De Barre des Écrins is de enige berg hoger dan 4000 meter die in zijn geheel in Frankrijk ligt. De berg is omringd door twee gletsjers: Glacier Blanc en Glacier Noir.

De Barre is bekend van zijn steile, indrukwekkend zuidkant. Het Massif des Écrins ligt in de zuidelijke Franse Alpen vlak bij het stadje Briançon.


Zie hier de top 25 hoogste bergen in Engeland.


20. Aiguille Verte – 4.122 mr in het Mont Blanc massif, Frankrijk

Aiguille Verte
Aiguille Verte

De Aiguille Verte is een vierduizender van de Alpen. De top is voor het eerst succesvol bereikt door Edward Whymper, Christian Almer et Franz Biner op 29 juni 1865.


19. Jungfrau – 4.158 mr in de Alpen, Zwitserland

Jungfrau
Jungfrau

De Jungfrau is een berg in Zwitserland. De Jungfrau ligt in de Berner Alpen, in de kantons Bern en Wallis. Het is de hoogste van drie bergen, die meestal in één adem worden genoemd: de Eiger (3970 m), Mönch (4107 m) en Jungfrau. Tussen de Jungfrau en de Mönch ligt het Jungfraujoch (3454 m), dat door iedereen met een tandradbaan is te bereiken.

De wintersportplaatsen Grindelwald en Wengen liggen aan de voet van de berg. Onder het Jungfraujoch begint het Jungfraufirn, dat het begin is van de Aletschgletsjer.


18. Strahlhorn – 4.190 mr in de Alpen, Zwitserland

Strahlhorn
Strahlhorn

De Strahlhorn is een berg in de Walliser Alpen. Het is de zuidelijkste top van het Mischabelmassief.

De berg ligt 1,75 kilometer ten zuiden van de Rimpfischhorn (4199 m) en wordt hiervan gescheiden door de Adlerpas (3789 m).


17. Aletschhorn – 4.193 mr in Valais Alps, Zwitserland

Aletschhorn
Aletschhorn

De Aletschhorn is een berg in de Zwitserse Alpen gelegen in het kanton Wallis. De Aletschhorn maakt deel uit van de Berner Alpen.

De berg is 4192 meter hoog en werd het eerst beklommen op 18 juni 1859 door Johann Joseph Bennen, Peter Bohren, V. Tairraz en Francis Fox Tuckett.

De berg maakt deel uit van het gebied Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn dat opgenomen is in de UNESCO-lijst van het werelderfgoed. Een bekende gletsjer bij deze berg is de Aletschgletsjer, met de Oberaletsch en de Mittelaletsch.


16. Alphubel – 4.206 mr in de Alpen, Zwitserland

Alphubel
Alphubel

De Alphubel is een berg in de Walliser Alpen. De berg ligt in het Mischabelmassief, ten noorden van de Allalinhorn (4027 m) en ten zuiden van de Täschhorn (4491 m).


15. Grandes Jorasses – 4.208 mr in de Alpen, Frankrijk en Italië

Grandes Jorasses
Grandes Jorasses

De Grandes Jorasses is een bergkam met gletsjer op de grens van Frankrijk, Italië en Zwitserland.

De berggroep ligt in het noordelijke deel van het Mont Blancmassief en is het best te zien vanaf de Italiaanse zijde. De Grandes Jorasses torenen hier hoog uit boven het Val Ferret. De bergkam heeft een lengte van ongeveer een kilometer en telt 6 toppen waarvan de Punta Walker (4208 m) de hoogste is. Deze is vernoemd naar de Brit Edward Whymper die op 24 juni 1865 als eerste de Grandes Jorasses beklom.


14. Finsteraarhorn – 4.247 mr in de Alpen, Zwitserland

Finsteraarhorn
Finsteraarhorn

De Finsteraarhorn is een bergtop in de oostelijke Berner Alpen in Zwitserland op de grens van de kantons Bern en Wallis.

De markant spitse bergtop is het hoogste punt van het kanton Bern en van de gehele Berner Alpen. Ook is de berg het hoogste punt van de Alpen oostelijk van Lötschberg en Simplon en tevens van het gehele stroomgebied van de Rijn. Uit de gletsjers aan de oostflank van de top onstpringt de Aare, een grote zijrivier van de Rijn.


13. Matterhorn, Monte Cervino – 4.478 mr in de Alpen, Zwitserland en Italië


12. Täschhorn – 4.491 mr in de Alpen, Zwitserland en Italië

Täschhorn
Täschhorn

De Täschhorn is een berg in de Walliser Alpen. De berg ligt in het Mischabelmassief, ten noorden van de Alphubel (4206 m) en ten zuiden van de Dom (4545 m). Wat betreft hoogte is de Täschhorn de achtste berg van de Alpen.

De piramidevormige top heeft drie zijden. Op iedere kant ligt een gletsjer; richting Täsch de Kingletsjer, richting Ottavan Weingartengletsjer en boven Saas Fee de bekende Feegletsjer.


11. Weisshorn – 4.505 mr in de Alpen, Zwitserland

Weisshorn
Weisshorn

De Weisshorn is een berg in de Walliser Alpen in het Zwitserse kanton Wallis. De berg wordt in het oosten begrensd door het Mattertal met Zermatt, in het noorden door het Turtmanntal en in het westen door het Val d’Anniviers. In het zuiden zit de berg vast aan de Zinalrothorn en Dent Blanche.

De Weisshorn is de achtste hoogste losstaande bergtop in de Alpen.


Top 10 hoogste bergen in Europa


10. Lyskamm – 4.527 mr in de Alpen, Zwitserland en Italië

Lyskamm
Lyskamm

De Lyskamm is een 4527 meter hoge berg op de grens van Italië en Zwitserland.

De berg bevindt zich ten westen van de Monte Rosagroep. Het is de achtste top van de Alpen wat betreft hoogte. De Lyskam heeft een oostelijke (4527 m) en een westelijke top (4480 m). Ten westen van de top ligt de Castor en aan de oostzijde de pas Colle del Lyss die de scheiding vormt met de Piramide Vincent. De berg heeft een slechte reputatie wat betreft ongelukken, de bijnaam luidt dan ook ‘Menschenfresser’.


Zie hier de Top 10 mooiste bergen om te bezoeken in Europa.


9. Dom – 4.545 Valais Alps, part of the Mischabel group, Zwitserland

Dom
Dom

De Dom is een berg in de Alpen in Zwitserland in het kanton Wallis. De Dom ligt tussen Saas Fee in het oosten en Randa in het westen maar wordt voornamelijk beklommen vanuit Randa, een gemeente in het Mattertal, vlak bij Zermatt.

De berg is de hoogste berg die geheel in Zwitserland ligt.


8. Signalkuppe, Punta Gnifetti – 4.559 mr in de Alpen, Zwitserland en Italië

Signalkuppe
Signalkuppe

De Signalkuppe is een top in het bergmassief van de Monte Rosa op de grens van Italië en Zwitserland. De berg is wat betreft hoogte de vierde top van het Monte Rosamassief en de negende van de Alpen.

Op de top van de berg staat het Capanna Regina Margherita, de hoogst gelegen berghut van Europa. De hut is vernoemd naar Margaretha van Savoye die aan het einde van de 19de eeuw koningin van Italië was.


7. Zumsteinspitze – 4.563 in de Alpen, Zwitserland en Italië

Zumsteinspitze
Zumsteinspitze

De Zumsteinspitze is een top in het bergmassief van de Monte Rosa op de grens van Italië en Zwitserland.

De berg behoort tot de 82 vierduizenders van de Alpen. De Zumsteinspitze ligt tussen de Dufourspitze (4634 m) en de Signalkuppe (Italiaans: Punta Gnifetti, 4556 m).


6. Dafourspitze, Monte Rosa – 4.634 mr in de Alpen, Zwitserland en Italië

Dafourspitze
Dafourspitze

De Dufourspitze is het hoogste punt van Zwitserland en na de Mont Blanc de op één na hoogste berg in de Alpen en in Europa, de Kaukasus buiten beschouwing gelaten.

De Dufourspitze behoort tot het Monte-Rosa-Massief in de Walliser Alpen, op de grens tussen Zwitserland en Italië. Hoewel het hele massief als een Zwitsers-Italiaans gebergte gezien wordt, ligt de daadwerkelijke top op ongeveer 160 meter van de grens op Zwitsers gebied.


Top 5 hoogste bergen in Europa


5. Mont Blanc – 4.810 mr in de Alpen, Frankrijk en Italië

Mont Blanc
Mont Blanc

De Mont Blanc, Frans voor witte berg en in het Italiaans: Monte Bianco, is de hoogste top van de Alpen, in het naar hem genoemde Mont Blancmassief.

De top ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië. Cartografen uit Frankrijk en Zwitserland plaatsen het terreingedeelte rond de top in Frankrijk. Deze opvatting is omstreden: de Italianen beweren dat dit op een fout van een Franse cartograaf in 1865 berust en dat de grens precies over de top loopt.

Website: www.montblancnaturalresort.com

Mont Blanc
Mont Blanc

4. Kazbek (Eurasia) – 5.047 mr in de Kaukasus, Georgië en Rusland

De Kazbek, het dorp Gergeti en boven het dorp de Drievuldigheidskerk van Gergeti
De Kazbek, het dorp Gergeti en boven het dorp de Drievuldigheidskerk van Gergeti

De Kazbek is één van de hoogste en gezichtsbepalende bergen van de Kaukasus, gelegen aan de grens tussen Georgië en Rusland. Georgiërs noemen de berg Mkinvari wat gletsjer of ijsberg betekent.

Het gebied is tektonisch erg actief met regelmatig meerdere kleinere aardbevingen.

De Kazbek zelf is een slapende stratovulkaan, opgebouwd uit trachiet en bedekt met lava. De vulkaan heeft de vorm van een dubbele kegel, waarvan de basis op een hoogte van 1770 meter ligt. De Kazbek is de hoogste van de vulkaangroep van Kazbegi, die ook de Khabarjina omvat.

De vulkaan is voor het laatst uitgebarsten omstreeks 750 v.Chr.

Kazbek
Kazbek

Top 3 hoogste bergen in Europa


3. Sjchara (Eurasia) – 5.200 mr in de Kaukasus, Georgië en Rusland

Sjchara
Sjchara

De Sjchara is de op twee na hoogste berg in de Kaukasus, gelegen op de grens van Georgië en Rusland (deelrepubliek Kabardië-Balkarië). Het is één van de zeven vijfduizenders in de Grote Kaukasus, hoewel de exacte hoogte niet vaststaat.

Meestal wordt een getal van 5201 meter genoemd. Zeker is dat de Sjchara de hoogste berg van Georgië is. De Sjchara is in 1888 voor het eerst beklommen.

Sjchara
Sjchara

2. Dychtaoe (Eurasia) – 5.204 mr in de Kaukasus, Rusland

Dychtaoe
Dychtaoe

De Dychtaoe is een berg in de Grote Kaukasus en is na de Elbroes de op een na hoogste berg van zowel Rusland, de Kaukasus, als Europa en vormt zodoende een van de ‘zeven tweede toppen’.

De berg bevindt zich aan de westelijke rand van het noordelijk massief in het berggebied Bezengi in de autonome republiek Kabardië-Balkarië, op 5 kilometer ten noorden van de grens met Georgië.

De berg wordt samen met de Kosjtan-Taoe aangeduid als de ‘Bezengi-broers’, die gezamenlijk een massieve bergrand afsluiten.

Dychtaoe
Dychtaoe

1. Elbroes (Eurasia) – 5.642 mr in de Kaukasus, Rusland

Elbroes
Elbroes

De Elbroes is een stratovulkaan in de Grote Kaukasus, in het zuidwesten van de autonome Russische republiek Kabardië-Balkarië, vlak bij de grens met Georgië en de autonome Russische republiek Karatsjaj-Tsjerkessië.

De vulkaan is sinds ongeveer 2000 jaar ingeslapen en is de hoogste berg van Europa. De berg heeft twee toppen. In het Balkaars, de taal van de autochtone bevolking aan de voet van de berg, heet de berg Mingi-Tau.

In de klassieke oudheid was de berg bekend onder de naam Strobilus. Volgens de Griekse mythologie was Prometheus in dit gebergte vastgeketend.

Elbrus
Elbroes

Zie hier de de top 10 hoogste bergen in Zuid-Amerika.


Geef een reactie