Vrouwen die kinderen baren leven langer

0
Langer zwangerschapsverlof zorgt voor slimmere kinderen
Langer zwangerschapsverlof zorgt voor slimmere kinderen

Vrouwen die kinderen baren leven langer.

Het Imperial College in Londen heeft het voor ons uitgezocht: vrouwen die op jongere leeftijd kinderen baren, borstvoeding geven en de pil slikken leven langer als de dames die dit niet doen. Al die slapeloze nachten betalen zich uiteindelijk dubbel en dwars terug, zo zou de conclusie uit dit Britse onderzoek onder 322.972 leden van het zwakke geslacht kunnen zijn.

(PS: Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen, bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!)

Meest bijzondere zwangerschappen: een achtling en veel meer
Vrouwen die kinderen baren leven langer

Vrouwen die kinderen baren leven langer

Ook de wetenschappers van het Imperial College London zijn niet over één nachtje dun ijs geweest. Ze zijn aan de slag gegaan met de gegevens van ruim 300.000 vrouwen uit heel Europa.

De dames die het moederschap vorm hebben gegeven hebben 20 procent minder kans om vroegtijdig aan hun leven te komen in vergelijking met de dames zonder kinderen. En het maakt dan geen jota uit welke leeftijd de dames op dat moment hebben.

“Hormonal mechanisms may explain the lower risk of death that we observed with breastfeeding, having given birth and using oral contraceptives, as these factors are associated with changes in hormone levels.”

Dr. Melissa Merritt

Wat is een verklaring?

Wat zijn de mogelijke oorzaken? Eerdere studies hebben laten zien dat borstvoeding het leven van de dames zou kunnen verlengen. Ook het innemen van van de pil zou er toe kunnen bijdragen dat er meer jaren aan het leventje van het vrouwelijk geslacht wordt toegevoegd. Het zou ook kunnen zijn, dat de hormonale oppepper die gepaard gaat met de baring het hart een positieve boost geeft en de kans op kanker verminderd.

Dames met kinderen gezonder

Tijdens de dertien jaar durende studie overleden ruim 14.000 vrouwen. 6.000 stierven er aan kanker en 2.400 aan hart- en vaatziekten. Maar de dames met de kinderen bleken significant ondervertegenwoordigd te zijn in deze groep, de eerder genoemde 20%. Opmerkelijk was ook dat degene die hun eerste kind tussen de twintig en dertig op de wereld hadden gezet, aanmerkelijk gezonder bleken te zijn dan hun leeftijdsgenoten.

Bij vrouwen met twee of meer kinderen bleek de de kans op kanker ook nog eens minder te zijn. Het verschil tussen leven en eerder doodgaan en het geven van borstvoeding en de fles was ook redelijk groot: 8% in het voordeel van de borstvoeders. Het innemen van de pil scheelde ook nog eens 10%.

De conclusie…

Er zijn daarom verschillende conclusies te trekken voor dames die een langer willen leven: vroeg aan de kinderen, neem er meerdere en slik de pil.

Bron: Reproductive factors and risk of mortality in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition; a cohort study, BMC Medicine, 29 oktober 2015

Geef een reactie