10 beste schrijvers van horrorverhalen

10 beste schrijvers van horrorverhalen
10 beste schrijvers van horrorverhalen

Beste schrijvers van horrorverhalen

Griezelen, waarom zijn er toch zoveel mensen vatbaar voor? Heeft het te maken met de zelfkant van het leven, het donkere onbestemde en onze angst voor de dood? Geen idee, maar hier een introductie van de beste schrijvers van horrorverhalen.


Lees hier ->>> meer over boeken op deze website.


Top 10 – Beste schrijvers van horrorverhalen


10. Anthony Horowitz

Horowitz (Stanmore, 5 april 1955) is een Britse schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken, maar ook romans voor volwassenen en scenario’s voor televisie. Denk aan Midsomer Murders, Agatha Christie’s Poirot, Crime Traveller, Crossbow, Foyle’s War en Robin of Sherwood.


9. Darren Shan

Darren O’Shaughnessey (Londen, 2 juli 1972) is een Iers schrijver. Hij is het meest bekend van de twee series De wereld van Darren Shan en De Demonata. De griezelverhalen van Darren Shan worden verslonden door miljoenen kinderen en volwassenen over de hele wereld. Zijn boeken worden inmiddels in verschillende landen uitgegeven.


Zie hier de Top 10 kortste boeken om te lezen voor je Nederlandse lijst.


8. Dean Koontz

Koontz (Everett (Pennsylvania), 9 juli 1945) is een Amerikaans fictieschrijver, vooral bekend om zijn populaire thrillers, waar hij vaak elementen van horror, fantasie, science fiction, mysterie en satire in verwerkt.

Hij heeft meer dan 105 romans gepubliceerd, enkele novelles en een collectie van korte verhalen. Van zijn werk zijn meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht. Meer dan 60 van zijn boeken zijn in Nederlandse vertaling verschenen. Zijn boeken worden in 38 talen vertaald en er zijn wereldwijd meer dan 450 miljoen exemplaren van verkocht.


Zie hier de Top 10 beste low-budget horrorfilms.


7. Mary Shelley

Shelley, geboren Mary Wollstonecraft Godwin (Londen, 30 augustus 1797 – aldaar, 1 februari 1851) was een Engels schrijfster.

Mary Shelley was de dochter van de feministe Mary Wollstonecraft en de filosoof William Godwin. Ze is ook de tweede vrouw van de beroemde schrijver en dichter Percy Bysshe Shelley. Haar vijf jaar oudere echtgenoot organiseerde met regelmaat bijeenkomsten waarbij contemporaine literaire grootheden bijeenkwamen.

Zij mocht daarbij als toehoorder aanwezig zijn. Geïnspireerd door de verhalen van de literaire kopstukken uit die tijd, schreef Mary Shelley op 19-jarige leeftijd – in het jaar zonder zomer – haar bekendste werk, de gothic novel Frankenstein (The Modern Prometheus).


Zie hier de Top 50 populairste strips 2021 volgens de Stripspeciaalzaak.


Zie hier de Top 10 beste korte horrorverhalen cf The Guardian.


6. Clive Barker

Barker (Liverpool, 5 oktober 1952) is een Engelse auteur, filmregisseur en kunstschilder. Hij is één van de meest toonaangevende auteurs van het horror en fantasy genre. Hij begon zijn carrière als schrijver van pure horror romans en korte verhalen (verzameld in Boeken van Bloed deel 1 tot 6). Later evolueerde hij meer naar het moderne epische fantasy genre, met als voorlopig hoogtepunt Imajica (1991).


Top 5 – Beste schrijvers van horrorverhalen


5. Bram Stoker

Stoker (Dublin, 8 november 1847 – Londen, 20 april 1912) was een Iers schrijver, bekend om zijn sensationele verhalen in het horrorgenre. Zijn naam is vooral verbonden aan Dracula, zijn gothic novel uit 1897. Daarnaast schreef hij ook nog mysterieuze romantische verhalen.


4. R.L. Stine

Robert Lawrence Stine (Columbus (Ohio), 8 oktober 1943) is een Amerikaanse schrijver van griezelkinderboeken.

Stine en zijn broertje vertelden elkaar als jongetjes al ’s avonds griezelverhalen als ze in bed lagen. Toen hij negen jaar oud was begon hij echter met komische boeken schrijven die hij zelf van getekende illustraties voorzag en als jong volwassende redigeerde hij voor diverse humoristische tijdschriften.

Hij begon op een zeker moment met het schrijven van thrillers voor kinderen. Zijn eerste boek was Blind Date wat een succes werd. Nadien volgden nog diverse thrillers als de serie Kippenvel (Goosebumps) waarvan het eerste deel Welcome to Dead House (We Zijn Niet Alleen) in 1992 verscheen. Anno 2011 zijn er meerdere boekenseries zoals Fear Street, Nachtmerries? en De laatste klas.


Zie hier de top 10 beroemdste sciencefiction schrijvers aller tijden.


Top 3 – Beste schrijvers van horrorverhalen


3. H.P. Lovecraft

Lovecraft (Providence (Rhode Island), 20 augustus 1890 – aldaar, 15 maart 1937) was een Amerikaanse fantasy- en horrorschrijver. Hij staat erom bekend dat hij zijn horrorverhalen in een sciencefictionachtig kader plaatste.

Lovecraft was tijdens zijn leven een vrij onbekende schrijver. Vrijwel al zijn verhalen zijn gepubliceerd in pulpbladen als Weird Tales. Tijdens zijn leven werd hij niet veel gelezen, maar zijn werk bleek zeer invloedrijk bij latere schrijvers en fans van horrorverhalen.

Onder anderen Stephen King, Bentley Little, Joe R. Lansdale, Alan Moore, Junji Ito, F. Paul Wilson, Brian Lumley en Neil Gaiman noemden Lovecrafts werk als behorend hun primaire inspiratiebronnen.


2. Edgar Allen Poe

Poe (Boston (Massachusetts), 19 januari 1809 – Baltimore (Maryland), 7 oktober 1849) was een Amerikaans schrijver en dichter. Hij werkte ook als literair criticus en redacteur.

Poe’s bijzondere en vaak nachtmerrieachtige werk in het genre van de gothic novel was van grote invloed op horror- en fantasy-genres. Hij wordt ook gezien als de grondlegger van het detectivegenre met zijn drie verhalen over Auguste Dupin. Deze hadden een grote invloed op veel mysterieschrijvers na hem, onder meer Arthur Conan Doyle (met name The Hound of the Baskervilles).


1. Stephen King

King (Portland, Maine, 21 september 1947) is een Amerikaans schrijver van onder meer horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Zijn boeken komen voor op lijsten van bestverkochte boeken, zowel van fictie als non-fictie.

De verhalen van King gaan vaak over onopvallende personages die worden ondergedompeld in toenemend beangstigende situaties. Hij schrijft ook meer literair werk, zoals The Body, later verfilmd als Stand by me, maar ook Rita Hayworth and Shawshank Redemption en The Green Mile, later bekend geworden als films onder de titels The Shawshank Redemption en The Green Mile.

Ook The Stand is na de uitgave van de onverkorte versie verfilmd tot een miniserie.

Website: www.stephenking.com