, , ,

10 Manieren om je mentale gezondheid te verbeteren

10 Manieren om je mentale gezondheid te verbeteren

10 Manieren om je mentale gezondheid te verbeteren

Deze eenvoudige en bewezen strategieën helpen je stress te beheersen en betekenis te vinden in het leven. Lees meer…


Lees hier → meer over stress op deze website.


10 Manieren om je mentale gezondheid te verbeteren

Bron: www.nytimes.com

Het is essentieel dat we actie ondernemen. Er zijn verschillende dingen die iedereen kan doen je mentale gezondheid te verbeteren.


1. Probeer een bewezen manier om beter te slapen

Deskundigen zeggen dat voldoende slaap één van de belangrijkste dingen is die we voor onze mentale gezondheid kunnen doen.

Als je moeite hebt met in slaap vallen of blijven, hebben studies aangetoond dat cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid, of C.B.T.-I., even effectief is als het gebruik van slaapmedicatie op korte termijn — en op de lange termijn zelfs effectiever.

C.B.T.-I. helpt mensen om angsten over slaap aan te pakken en manieren te vinden om te ontspannen.


2. Leer onderscheid te maken tussen beschermende en problematische angst

Het is normaal om af en toe angstig te zijn. Sterker nog, een beetje angst kan zelfs nuttig zijn. Deskundigen zeggen dat een intern alarmsysteem onze prestaties kan verbeteren. Het kan ons helpen gevaar te herkennen en ons zelfs kan aanmoedigen om bewuster te zijn.

Wat is Dr. Petros Levounis, de president van de American Psychiatric Association de maximale hoeveelheid angst? “Als je merkt dat zorgen en angst er voortdurend zijn, is dat een signaal dat je wat hulp nodig hebt,” zei hij.

Andere tekenen om op te letten zijn rusteloosheid en een gevoel van angst of onheil. Denk ook aan een verhoogde hartslag, zweten, trillen en moeite met concentreren.


Zie hier: hoe maakt liefde blind? Een nieuwe studie ontrafelt het mysterie


3. Stop de zorgcyclus

Als je de neiging hebt om te piekeren, zijn er een paar eenvoudige manieren om de gewoonte te doorbreken. De eerste is jezelf afleiden: onderzoek toont aan dat afleidingen je geest kunnen helpen van waar je je zorgen over maakt.

Probeer een woordspel te spelen of naar muziek te luisteren en let op de tekst. Andere keren is het beter om de drang niet te bestrijden.  Maar dat betekent niet dat je je gedachten ongecontroleerd moet laten ronddwalen.

Zet een timer voor 10 tot 30 minuten toegewijde piekertijd en geef jezelf toestemming om dingen mentaal te overdenken. Als de timer afgaat, is het tijd om verder te gaan.


Zie hier de 10 sleutels tot geluk.


4. Oefen ‘5 dingen opruimen’

Wanneer je worstelt met je mentale gezondheid, kunnen eenvoudige taken zoals afwassen of de was doen onmogelijk aanvoelen. Maar leven te midden van rommel kan je nog slechter doen voelen.

KC Davis, een erkend professioneel adviseur en auteur van het boek How to Keep House While Drowning adviseert zich te richten op functionaliteit boven esthetiek. Je huis hoeft niet perfect te zijn, maar het moet bewoonbaar zijn.

Een efficiënte manier om te voorkomen dat dingen uit de hand lopen, is om te oefenen wat ze ‘vijf dingen opruimen’ noemt. Pak de vijf belangrijkste categorieën van rommel aan . Denk aan afval, vaat, was, dingen met een plek en dingen zonder een plek. Maak één voor één schoon om het meer beheersbaar te maken.


Zie hier de vijf zaken waar mensen die gaan sterven spijt van hebben.


5. Omarm dankbaarheid

Dankbaarheid is een positieve emotie die kan ontstaan wanneer je erkent dat je goedheid in je leven hebt en dat andere mensen.  Je kunt ook denken aan hogere machten, als je er in hen gelooft.

Om echt de voordelen van dankbaarheid te plukken, zeggen experts dat het belangrijk is om het altijd en overal te uiten. Dat kan het schrijven van bedankbrieven zijn of het noteren van positieve dingen in je leven in een dagboek.

Dank betuigen aan vrienden, romantische partners en zelfs collega’s kan ook een boost geven aan je relaties.


Zie hier: versla stress met mooie herinneringen zegt onderzoek.


6. Wees optimistisch over ouder worden

Onderzoek toont aan dat mindset er echt toe doet als het gaat om gezondheid, en het kan zelfs je leven verlengen. Een klassieke studie vond dat mensen die optimistisch waren over ouder worden zeven en een half jaar langer leefden dan degenen die er negatieve percepties van hadden.

Om een positievere kijk op ouder worden aan te nemen, richt je je op de voordelen van ouder worden, zoals een beter emotioneel welzijn en hogere emotionele intelligentie.

Zoek ook naar rolmodellen voor ouder worden: oudere mensen die fysiek actief blijven en betrokken zijn bij hun gemeenschappen, of mensen met eigenschappen die je bewondert.


Zie hier: ook olifanten hebben stress als ze alleen zijn.


7. Doe mee aan kunstactiviteiten

Het idee dat kunst de mentale gezondheid kan verbeteren, is iets dat veel mensen intuïtief begrijpen maar niet noodzakelijk in de praktijk brengen.

Je hebt geen talent nodig om het te proberen, zeggen experts. Het schrijven van een gedicht, zingen of tekenen kan allemaal helpen je humeur te verbeteren, ongeacht hoe creatief je jezelf beschouwt.

Één van de gemakkelijkste manieren om te beginnen is door iets ingewikkelds in te kleuren: 20 minuten besteden aan het inkleuren van een mandala (een complex geometrisch ontwerp) is volgens onderzoek nuttiger voor het verminderen van angst dan vrij vormgeven kleuren gedurende dezelfde tijd.


Zie hier 10 tips voor een gezond hart.


8. Zoek elke dag naar een beetje ontzag

Soms moeten we onszelf eraan herinneren om contact te maken met de fysieke wereld om ons heen. Daar komt de ontzagwandeling om de hoek kijken.

Kies een wandelplek (nieuw of bekend) en stel je voor dat je het voor de eerste keer ziet. Let vervolgens op je zintuigen. Voel de wind op je gezicht, raak de bloemblaadjes aan. Merk gewoon de lucht op. Het kan meer herstellend zijn dan je zou verwachten.


Zie hier de top tips hoe om te gaan met stress


9. Neem een technologiepauze

Als je moeite hebt met concentreren, ben je niet de enige. Onderzoek heeft uitgewezen dat de tijd die we aan een bepaakte taak besteden in de afgelopen twee decennia is afgenomen tot gemiddeld slechts 47 seconden, tegenover tweeënhalve minuut. Technologie is hier vaak de oorzaak van.

Om de controle over je concentratie terug te krijgen, stelde Larry Rosen, hoogleraar emeritus psychologie aan de California State University, Dominguez Hills, een strategie voor die hij “technologiepauzes” noemt.

Zet een timer voor 15 minuten, demp dan je telefoon en leg deze weg. Wanneer de tijd om is, neem je één of twee minuten om je favoriete apps te controleren — dat is je technologiepauze — en ga je weer aan het werk voor nog een cyclus van 15 minuten.

Het doel is om geleidelijk de tijd tussen je technologiepauzes te vergroten, opbouwend naar 45 minuten (of meer) weg van je telefoon.


10. Haal diep adem

Een van de snelste, gemakkelijkste manieren om je geest en lichaam te kalmeren, is door langzame, diepe ademhalingen te nemen. Dit helpt je parasympathische zenuwstelsel — het tegenwicht voor de “vecht of vlucht” stressreactie — te activeren en je bloeddruk te verlagen en je hartslag te reguleren.

Een ademhalingsoefening die bijzonder nuttig kan zijn om angst en zorgen te verminderen, is 4-4-8 ademhaling, waarbij je vier tellen inademt, vier tellen je adem inhoudt en acht tellen uitademt.