14 geweldige studiegewoonten

0
14 geweldige studiegewoonten
14 geweldige studiegewoonten

14 geweldige studiegewoonten

Soms moet je studeren. Of je nu ‘verplicht’ moet leren, een gepensioneerde bent die voor de lol leert het maakt niet uit.

Hier zijn 14 manieren om leren beter te kunnen leren. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over studie op deze website.


14 geweldige studiegewoonten


1. Neem de tijd om in de juiste gemoedstoestand te komen

Dans vier minuten op een vrolijk nummer, doe eerst iet waar je vrolijk van wordt. Als je wordt afgeleid door klusjes die gedaan moeten worden, maak er dan een lijst van en berg de lijst op voor later.

Wees positief. In plaats van te denken: “Ik heb niet genoeg tijd”, denk: “Ik begin nu.” Onthoud dat discipline en focus vaardigheden zijn die je in de loop van de tijd in kleine stapjes kunt opbouwen.


2. Zoek een rustig plek zonder afleiding

Denk: “Waar heb ik ooit prettig kunnen studeren?” Het kan zo simpel zijn als ervoor kiezen om op een stoel in de woonkamer te gaan zitten in plaats van op de bank te gaan liggen om te lezen. Je bed is waarschijnlijk niet de beste plek.


3. Breng alleen mee wat je nodig hebt, niet meer

Als je een boek nodig hebt, vergeet het dan niet. Maar als je je smartphone ver buiten bereik kunt laten, doe dat dan. Leer je echt het beste terwijl je naar muziek luistert? Zo ja, neem dan je muziek en je oortjes mee.


4. Niet multitasken

Je hebt maar zoveel werkgeheugen en besteedt dat dan ook goed voor deze taak.


Zie hier de Top 10 gewoonten van de rijkste mensen ter wereld


5. Zorg voor overzichtelijke aantekeningen. Maak lijstjes en vul ze in

Gebruik woorden die logisch voor je zijn. Schrijven werkt misschien beter dan typen op een laptop. Lees een belangrijke zin hardop voor als je alleen bent of spreek de woorden uit als je in een bibliotheek bent.

Je denkt misschien dat het kinderachtig is om te praten of hardop voor te lezen. Eigenlijk was poëzie de eerste manier waarop mensen zich verhalen herinnerden, en we zijn niet zo veel veranderd.


6. Als je van mnemonische techniek houdt, gebruik ze dan en wees creatief

Verzin een pakkend rijm om ideeën door associëren te onthouden en herhaal het hardop.

Als je de neiging hebt om visueel ingesteld te zijn, neem dan de tijd om naar de illustraties of foto’s in het boek dat je aan het lezen bent te kijken om ze te associëren met de informatie.


Zie hier: hoe kan ik bijna alles onthouden? Met mnemonische techniek of ezelsbruggetjes zegt onderzoek.


7. Oefen

Zie lastige vragen, verzin dan soortgelijke vragen en problemen. Zoek later extra bronnen die je meer kunnen vertellen over de antwoorden.

Onderzoek wijst uit dat een activiteit waarbij je jezelf  of iemand anders test, de beste wijze is om informatie je eigen te maken.


Zie hier de Top 10 belangrijkste vaardigheden werknemers 2023.


8. Zoek maatjes

Sommige mensen werken graag met een groep van vier of vijf andere mensen die ongeveer op hetelfde niveau zitten.

Quiz elkaar. Probeer het net zo goed te doen als de persoon die je het meest bewondert. Verander afgunst in een bron van motivatie in plaats van wrok.


9. Maak een schema en houd je er aan

Als je enige flexibiliteit hebt, let dan op de momenten van de dag waarop je het scherpst bent en gebruik deze om te leren.

Als je in het weekend thuis studeert of thuis werkt, neem dan een warme ochtenddouche om je voor te bereiden op analytisch werk, adviseert bioloog en lichaamsklokexpert Steve Kay.

Zorg dat je voor de lunch klaar bent met studeren of werken, vooral als je vroeg opstaat. Je bent waarschijnlijk het meest afgeleid van 12.00 uur tot 16.00 uur. Hoeveel minuten je per keer besteedt, is minder belangrijk dan regelmaat.


9. Verdeel je werk

Het meeste werk gaat beter als je het opdeelt in realistische brokken. Probeer niet in 14 uur te proppen voor een examen.


10. Neem pauze

Als je je focus verliest, maar niet te weinig slaapt, beweeg dan. Het zal je meer helpen dan extra koffie. Strek je uit en loop minstens één keer per uur naar het andere eind van de bibliotheek. Nog beter, ga een stukje joggen.

Periodes van beweging – meestal 15 tot 20 minuten met matige intensiteit – kunnen je humeur en cognitieve prestaties meetbaar verbeteren.

Zelfs 10 minuten kunnen een verschil maken. Neem de tijd om uit het raam te kijken, zeker als je uitzicht hebt op bomen of ander groen. De natuur is een goede stressverlichter.


Zie hier: gestrest? 20 minuten in contact met natuur doen wonderen.


10. Beloon jezelf

Het is gezond om doelen te stellen en jezelf vervolgens te belonen op manieren die je van tevoren hebt bedacht. Geen zoetigheid of een vette hap, maar iets waar je later geen spijt van zult krijgen.


11. Zorg voor balans

Dit betekent voldoende slapen, regelmatig en goed eten, sporten en niet te veel afgeleid of geobsedeerd raken door relatieproblemen.


12. Maak je niet afhankelijk van middelen om je meer gefocust en productiever te maken

Geef ook niet toe aan feesten op een manier die je de volgende dag gaan opbreken.


13. Als je een cursus volgt, bespreek direct met de docent om te weten wat je kunt verwachten

Misschien leg je de lat hoog, dus maak een goede planning en wees realistisch over je cijfer. Zoek uit wat het belangrijkste is voor de docent. Ja: let op in de klas.


14. Houd je aan je oorspronkelijke doelen

Soms verliezen we onze oorspronkelijke doel uit het oog als we halverwege zijn. Waarom wilde je deze stof onder de knie krijgen? Als je de tijd, het geld of de moeite je tegen gaan staan, praat dan met iemand die je vertrouwt om jezelf te heroriënteren.


Geef een reactie