Top 10 Grootste Belgische studentensteden

0
Top 10 Grootste Belgische studentensteden
Top 10 Grootste Belgische studentensteden

Grootste Belgische studentensteden

Het leven bij onze zuiderburen is mooi. Zeker waar het gaat om eten, drinken en cultuur, want het is over het algemeen net wat lieflijker als in Nederland. Studeren is echter weer harder en strengen. Lees meer over de grootste studentensteden in België.


Lees hier ->>> meer over educatie op deze website.


Top 10 Grootste Belgische studentensteden


10. Kortrijk – 15.000 studenten

Van de website:

Kortrijk ziet zijn studenten graag, en komt daar ook voor uit! Onze stad wordt voorlopig nog niet in één adem genoemd met Leuven of Gent, maar daar brengen wij van Kortrijk Studentenstad graag verandering in.

K-town is wel degelijk een goeie plek om als student in te vertoeven, en daar proberen we je vol vuur en met een nooit aflatend enthousiasme van te overtuigen (mocht dat nog nodig zijn).

Een heel academiejaar lang presenteren we sportieve, culturele en simpelweg leuke activiteiten die je studentenleven extra kleur geven.

De Grote Studentenquiz, Midnight Swim, Student@Buda of de altijd lollige afsluiter Team Trophy… zijn maar enkele voorbeelden van wat we voor de Kortrijkse student allemaal op poten zetten. Voor elk wat wils!

Website: www.kortrijkstudentenstad.be


9. Namen – 15.000 studenten

Van de website:

Doordat Namen een universiteit heeft is het ook een echte studentenstad. Je merkt dit vooral aan de relaxte sfeer die er hangt en de grote overvloed aan gezellige kroegen en goedkope restaurantjes.

Namen is absoluut een aanrader voor wie in de buurt is. Het is een gezellige stad om in rond te dwalen en ook de citadel boven op de rotsen is zeer zeker een bezoek waard.

Website: www.steden.net/belgie/namen


8. Mons (Bergen) – 18.000 studenten

Van de website:

De nauwe, steile straatjes zijn bezaaid met studentencafés, snackbars en restaurants, en de gemiddelde leeftijd op straat lijkt de 20 nauwelijks te overschrijden.

De mensen zijn vriendelijk en goedlachs, en men is er niet vies van een dampende pot eten met een frisse pint erbij.

Trouwens, wie de gastronomische ziel van de Montezen echt wil snappen, moet maar eens halthouden voor de etalage van de paardenslager in de rue de Nimy. My point exactly!

Van de website: www.guido.be


Zie hier de Top 20 populairste werkgevers onder studenten in Nederland 2022.


7. Hasselt – 22.500 studenten

Van de website:

Hasselt, de stad van de smaak, is gelegen in de Belgische provincie Limburg. Hasselt is de hoofdstad en grootste stad van Belgisch Limburg. De stad telt om en nabij de 75.000 inwoners en heeft een traditionele indeling met een compact centrum dat gelegen is in de binnenring.

Door de universiteit en hogescholen is Hasselt een echte studentenstad. Dat merk je onder andere op straat en in het uitgaansleven. De donderdag is een populaire uitgaansavond in Hasselt waarbij je als student maar ook als bezoeker profiteert van speciale prijzen voor drankjes.

Website: www.hasseltvoorbeginners.nl


6. Louvain-La-Neuve – 25.000 studenten

Louvain-la-Neuve is de enige compleet geplande stad in België na Charleroi (1666). Het plaatsjedankt zijn oprichting aan de taalstrijd die België in de jaren 60 opschudde.

Na de kwestie Leuven Vlaams in 1968 die leidde tot de opsplitsing van de Leuvense universiteit in een aparte Nederlandstalige en Franstalige universiteit.

Er is besloten de Franstalige universiteit, die niet langer in het Vlaamse Leuven kon blijven, niet in een bestaande Waalse stad te vestigen maar de campus te bouwen te midden in de velden van Waals-Brabant en deze site uit te bouwen tot een nieuwe stad.

Van de website:

Louvain-la-Neuve is niet zoals elke andere stad. Het is een soort “student microkosmos”. Als je vanuit Brussel met de trein het gebouw binnenkomt, loop je recht het voetgangersgebied in: er zijn geen auto’s te zien.

Straten hebben stenen trottoirs en alles is op loopafstand. Er zijn hier en daar kleine parken en een prachtig meer net buiten de stad. Alle faculteiten zijn in het centrum te vinden.

Wat de bezoeker het meest opvalt is de bevolking van Louvain-la-Neuve. Je ziet bijna nooit kinderen of ouderen: het zijn allemaal studenten! De hele stad is voor hen gemaakt, zodat ze alle faculteiten in het centrum hebben.

Website: www.itinari.com/


Top 5 Grootste Belgische studentensteden


5. Luik – 45.000 studenten

Van de website:

Luik is een echte studentenstad. In de stad zijn acht hoge scholen en één universiteit te vinden. De Universiteit van luik is in het begin van de negentiende eeuw geopend toen Luik nog bij het Verenigd koninkrijk der Nederlanden behoorde.

De Luikenaar feest graag, zeker de studenten in Luik. In zomer en winter komen de wijken van de stad ’s nachts tot leven. Discotheken, cabarets, bierkroegen, studentencafés of jazzclubs… zijn meestal open tot het eerste ochtendgloren.

Het zijn de ideale plekken om de echte Luikse sfeer op te snuiven. Het marktplein ‘Place du Marché’ is nog zo’n plaats met veel nachtelijke activiteit. Het voetgangersdeel wordt volledig ingenomen door lounge bars met grote, drukke terrassen.

Website: www.studenthouse-liege.be


4. Leuven – 55.000 studenten

Van de website:

Leuven is een Nederlandstalige studentenstad in België (Vlaanderen). In totaal studeren hier rond de 55.000 studenten. Ongeveer 1600 van deze studenten zijn Nederlands.

Het is niet gek dat Leuven als een populaire studentenstad wordt gezien in België. Er zijn namelijk het hele jaar door allerlei activiteiten voor studenten. Alle verschillende faculteiten en diensten liggen binnen loop- of fietsafstand.

Website: www.urgentvertalen.nl


Zie hier de top 15 meest populaire Belgische liedjes in Nederland.


Top 3 Grootste Belgische studentensteden


3. Antwerpen – 60.000 studenten

Van de website:

Bereid je voor op keuzes maken want Antwerpen leeft het hele jaar door. Met culturele en sportieve evenementen in zomer en winter zoals de Zomer van Antwerpen, muziekfestivals, koopzondagen.

En altijd is er wel ergens een markt of een sportwedstrijd. Cafés en restaurants vind je overal in de stad, van kleine charmante plekjes en hippe hotspots.

Website: www.uantwerpen.be


2. Gent – 75.000 studenten

Van de website:

Jongeren komen van over de hele wereld om te studeren in de Arteveldestad. Veel studierichtingen, een bruisend uitgaansleven en honderden leuke shop- en eetadresjes. Wat wil een student nog meer?

En of je nu een echte Gentenaar bent of niet, deze 19 dingen herkent elke student in Gent.

Website: www.flair.be


1. Brussel – 115.000 studenten

Van de website:

Brussel niks voor studenten? Wij hebben de harde bewijzen: Brussel is niet alleen de grootste, maar ook de leukste studentenstad van het land. Brussel is de grootste studentenstad van het land. Er zijn maar liefst 51 universiteiten en hogescholen.

Maar bovenal is Brussel een echte wereldstad. Je kan je er volledig onderdompelen in het campusleven of op ontdekking gaan in de rest van de stad.

In Brussel is een op 24 student, tegenover bijvoorbeeld een op 2,5 in Leuven. Je krijgt dus alle voordelen van een studentenstad plus alle voordelen van een wereldstad.

Je hoeft trouwens echt niet bang te zijn dat je de enige Nederlandstalige zal zijn. Meer dan een kwart van de Brusselse studenten volgt een opleiding aan een Nederlandstalige instelling, waarvan de grote meerderheid aan de VUB.

Website: www.vub.be


  1. Brussel – 115.000 studenten
  2. Gent – 75.000 studenten
  3. Antwerpen – 60.000 studenten
  4. Leuven – 55.000 studenten
  5. Luik – 45.000 studenten
  6. Louvain-La-Neuve – 25.000 studenten
  7. Hasselt – 22.500 studenten
  8. Mons – 18.000 studenten
  9. Namen – 15.000 studenten
  10. Kortrijk – 15.000 studenten

Geef een reactie