Baby’s herinneren zich alleen gelukkige tijden zegt onderzoek

Baby's herinneren zich alleen gelukkige tijden zegt onderzoek
Baby's herinneren zich alleen gelukkige tijden zegt onderzoek

Baby’s herinneren zich alleen gelukkige tijden

Wat herinneren baby’s zich nog? Door een onderzoek van de Brigham Young University (BYU) weten we dat nu wat beter. De kleintjes herinneren zich in ieder geval de mooie tijden! Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Baby’s herinneren zich alleen gelukkige tijden

De studie laat zien dat baby’s zich eerder iets herinneren als er een positieve emotie mee gepaard gaat.

Babyreacties observeren

Hoewel de vijf maanden oude kinderen nog niet kunnen praten, zijn er een aantal manieren waarop onderzoekers kunnen analyseren hoe de baby’s reageren op prikkels. In dit specifieke onderzoek volgden ze de oogbewegingen van de baby’s en hoe lang ze naar een testbeeld kijken.

De baby’s zijn voor een flatscreen-monitor in een afgesloten scheidingswand geplaatst. Vervolgens zijn ze blootgesteld aan een persoon op het scherm die tegen hen sprak met een vrolijke, neutrale of boze stem. Onmiddellijk na de emotionele blootstelling kregen ze een geometrische vorm te zien.

Om hun geheugen te testen, deden de onderzoekers vijf minuten later vervolgtesten en een dag later opnieuw. In de vervolgtest kregen baby’s twee geometrische vormen naast elkaar te zien: een nieuwe en de originele uit het onderzoek.

De onderzoekers konden vervolgens registreren hoe vaak de baby van de ene afbeelding naar de andere keek en hoe lang ze naar elke afbeelding keken. Het geheugen van baby’s verbeterde niet als de vorm was gekoppeld aan een negatieve stem. Ze presteerden aanzienlijk beter in het onthouden van vormen die aan positieve stemmen waren gekoppeld.


Zie hier de top 50 populairste namen voor kinderen in de Verenigde Staten 2021 ♀ & ♂.


De betekenis…

Op dit moment is het mechanisme achter dit fenomeen niet bekend. Het is ook niet bekend hoe lang de herinnering aan de vormen die bij vrolijke stemmen horen, zal duren.

Een niet-gerelateerd onderzoek door een team van de McGill University in Montreal heeft aangetoond dat herinneringen aan taalpatronen die in het eerste levensjaar worden gehoord, jaren in de hersenen worden vastgehouden. Dit zou het mogelijk kunnen maken om de twee concepten te vermengen en gelukkige stemmen te gebruiken om te proberen het geheugen te verbeteren.


Bron en meer informatie: RossFlom, Rebecca B.Janis, Darren, J.Garcia en C. BrockKirwan: The effects of exposure to dynamic expressions of affect on 5-month-olds’ memory in Infant Behavior and Development, 2014