Beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh – De top 10

Beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh
Beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh

Beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh – De top 10

Hoewel Vincent van Gogh misschien nog niet eens de allerbekendste Nederlandse schilder ter wereld is, zie hier->>>, is hij wel de schilder die het ‘hardst binnenkomt’ qua felheid van kleuren. Smullen met deze top 10 bekendste schilderijen van Vincent van Gogh.


Lees hier ->>> meer over Vincent van Gogh op deze website.

Zie hier waar Vincent van Gogh gewoond heeft gedurende zijn leven.

Etten, Den Haag en Drenthe – Alle schilderijen van Vincent van Gogh deel 1
Neunen en Antwerpen – Alle schilderijen van Vincent van Gogh deel 2
Parijs – Alle schilderijen van Vincent van Gogh deel 3
Arles – Alle schilderijen van Vincent van Gogh deel 4
Saint-Rémy en Auvers-sur-Oise – Alle schilderijen van Vincent van Gogh deel 5


Beroemdste schilderijen van Vincent van Gogh – De top 10


10. Amandelbloesem (1890)

Vincent van Gogh - Amandelbloesem

‘Hier schilderde Van Gogh een van zijn lievelingsonderwerpen: grote bloeiende takken tegen een blauwe lucht. Omdat de amandelboom al vroeg in het voorjaar bloeit, is het een symbool voor nieuw leven. Voor het onderwerp, de scherpe omlijningen en de plaatsing van de boom in het beeldvlak liet Van Gogh zich inspireren door de Japanse prentkunst. Het schilderij was een cadeau voor zijn broer Theo en diens vrouw Jo die een zoon hadden gekregen: Vincent Willem.’

Bron: Van Goghmuseum


9. Korenveld met cipressen (1889)

 Korenveld met cipressen

Er bestaan drie versies van dit schilderij, die alle drie geschilderd zijn in Saint-Rémy-de-Provence in 1889. Ze zijn vervaardigd tijdens de periode dat Van Gogh daar in het psychiatrisch ziekenhuis van Saint-Paul-de-Mausole verbleef.

Eén van de drie bevindt zich in het Metropolitan Museum of Art in New York, een tweede in de National Gallery in Londen. De derde heeft een kleiner formaat en is in particulier bezit. Bovendien bestaat er een tekening, gemaakt met een rietpen. Deze bevindt zich in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Vincent van Gogh was voor hij aan het schilderij begon al enige tijd gefascineerd door de Italiaanse cipressen in Zuid-Frankrijk.

Op 25 juni 1889 schreef hij aan zijn broer Theo: ‘De cypressen houden mij steeds bezig; ik zou er iets van willen maken als de zonnebloemen, want het verbaast mij dat men ze nog niet geschilderd heeft zoals ik ze zie. Ze zijn mooi wat lijn en proportie betreft, als een Egyptische obelisk. En het groen is van een zo gedistingeerde kwaliteit. Het is de donkere noot in een zonnig landschap, maar het is een van de donkere noten die het interessantste zijn en het moeilijkste om te treffen, die ik me kan voorstellen. En wel moet men ze zien tegen het blauw, beter gezegd in het blauw.’


8. De slaapkamer (1888)

De slaapkamer in het Musée d'Orsay - Vincent van Gogh
Op het doek staat zijn toenmalige slaapkamer in het gele huis afgebeeld. Boven het bed hangen door hem gemaakte schilderijen. Er zijn drie verschillende versies die in diverse musea hangen.


7. De aardappeleters (1885)

Aardappeleters - Vincent van Gogh
Het schilderij is gemaakt in 1885 in Nuenen. Van Gogh werd geïnspireerd door een schilderij dat Jozef Israëls enkele jaren eerder maakte van een boerenfamilie aan tafel voor een eenvoudige maaltijd. Van Gogh heeft meerdere studies gemaakt voordat hij aan het werk begon.

Hij zocht telkens naar een nieuwe compositie en expressie. Het doek is te zien in het Van Gogh Museum te Amsterdam. Een andere versie, de eerste nog niet geheel gerede versie, hangt in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.


6. Zelfportret met verbonden oor (1889)

Onder de zeven in Arles vervaardigde zelfportretten bevindt zich het schilderij Zelfportret met verbonden oor en pijp, waarop Van Gogh met een verband om zijn hoofd te zien is. Dit schilderij maakte hij toen hij een stuk van zijn oor had afgesneden als straf voor een ruzie met Paul Gauguin.
Vincent van Gogh: Zelfportret me afgesneden oor


5. Caféterras bij nacht (1888)

Caféterras bij nacht - Vincent van Gogh

Caféterras bij nacht, ook bekend als Terrasse du café le soir, bevindt zich in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Vincent Van Gogh bracht zijn nieuwe impressies over het zuiden van Frankrijk naar voren op het schilderij van een café in Arles, dat nu Café van Gogh heet. De stijl van het schilderij is typisch Van Gogh met warme kleuren en perspectief.

Nadat hij het had geschilderd, schreef Van Gogh enthousiast in een brief aan zijn zus: ‘Ik ben bezig met een nieuw schilderij van een café bij nacht. Op het terras zijn kleine personen van drinkende mensen. Een grote gele lantaarn verlicht het terras, de straat heeft paarse tinten. De gevels van de huizen en een blauwe lucht met sterren en met een groene boom. Het is een nachtschilderij geworden zonder zwart maar met blauw en paars en groen en felle groene tinten en citroengeel. Ik vind het heerlijk om dit gelijk op de plaats te schilderen. Normaal maak ik eerst een tekening of schets maar nu wilde ik het meteen schilderen.’


4. Portret van Dr. Gachet (1890)

Portret van Dr Gachet - Vincent van Gogh
Er zijn twee versies van dit portret, allebei uit juni 1890 tijdens de laatste maanden van het leven van Van Gogh. Op beide schilderijen zit Dokter Gachet aan tafel, zijn hoofd rustend op zijn rechterhand.

Beide werken zijn olieverf op doek en meten 67×56 cm. De tweede versie bevindt zich in het Musée d’Orsay in Parijs, de eerste in een privécollectie.


3. Irissen (1889)

Irissen - Vincent van Gogh

De Irissen is een van de eerste schilderijen die hij maakte toen hij werd opgenomen in het ziekenhuis St.-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy-de-Provence in Frankrijk, in 1889. In zijn correspondentie noemde hij het werk “de bliksemafleider voor mijn ziekte”.

Er is een grote spanning en ongedurigheid waarneembaar in de uitwerking. Qua stijl is de invloed waarneembaar van de Japanse prentkunst, zoals in veel van zijn werken.


2. Zonnebloemen (1888)

Vincent van Gogh - Zonnebloemen

Van de serie zonnebloemen bestaan er drie schilderijen met vijftien zonnebloemen in een vaas en twee schilderijen met twaalf zonnebloemen in een vaas. Van Gogh schilderde eerst de Vaas met de twaalf zonnebloemen, die in het Neue Pinakothek-museum in München in Duitsland hangt.

Dan de eerste van de Vaas met vijftien zonnebloemen, die in de National Gallery in Londen hangt, gemaakt in augustus 1888 toen hij in Arles in Zuid-Frankrijk woonde. De latere schilderijen zijn ontstaan in januari 1889. Een eerdere serie van vier stillevens met zonnebloemen is geschilderd in Parijs in 1887.

Vincent Van Gogh begon met schilderen van de werken in het einde van de zomer van 1888 en vervolgde dit een jaar later. De schilderijen gingen naar zijn vriend Paul Gauguin als decoratie voor zijn slaapkamer.

De schilderijen laten verschillende perioden van bloei van de zonnebloemen zien, van volle bloei tot verwildering. Nieuw was het gebruik van de vele gele kleuren. In een brief aan zijn broer Theo van Gogh schreef Vincent: op de een of andere manier is de zonnebloem van mij.


Zie hier de top 10 beste films over schilders.


1. Sterrennacht (1889)


Het schilderij is een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels. Het is een uitzicht vanuit een denkbeeldig punt over een dorp met kerktoren en links een vlammende cipres en rechts olijfbomen tegen de heuvels op. Voor het gebruik van complementaire kleuren greep Van Gogh terug op Delacroix.

Vaak wordt het schilderij geassocieerd met de woorden van Vincent van Gogh: “Waarom, vraag ik me af, zouden de stralende stippen in de lucht niet net zo makkelijk te bereiken zijn als de zwarte stippen op de kaart van Frankrijk?

Net zoals we de trein naar Tarascon of Rouen nemen, gebruiken we de dood om naar de sterren te reizen.” Hij schreef dit in een brief aan zijn broer Theo die hij verzond vanuit Arles op 9 of 10 juli 1888.

Van Gogh schilderde het stuk in een tijd dat hij een sterke drang naar religie voelde. Hierna zou hij in een depressie terechtkomen.