Beste Nederlandse bokser ooit: Bep van Klaveren

0
Beste Nederlandse bokser ooit: Bep van Klaveren
Beste Nederlandse bokser ooit: Bep van Klaveren

Beste Nederlandse bokser ooit: Bep van Klaveren

Lambertus van Klaveren werd geboren in het straatarme Crooswijk in Rotterdam op 26 september 1907. Zijn bijnaam was The Dutch Windmill: de Hollandse Windmolen.

Bep werd tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928 kampioen in de klasse vedergewicht. Verdergewicht is de klasse tot en met 57 kilo. In 1931 werd hij Europees kampioen lichtgewicht (tot en met 60 kilo).

En in 1938 werd Van Klaveren Europees kampioen in het middengewicht tot en met 75 kilogram. Op zich is dit al heel bijzonder vanuit het vedergewicht een titel behalen tegen mannen die 15 kilo zwaarder zijn.

Hij woonde en bokste een tijd lang in de Verenigde Staten, maar hij bokste nooit om de wereldtitel.


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over boksen op deze website…


Bep van Klaveren zei altijd dat hij dit niet mocht van de Mafia die alle wedstrijden controleerden. Zij wilden zelf de lucratieve wereldtitel in handen houden en met Bep kon je ‘niets’ afspreken over winnen en verliezen van bokspartijen. Hij wilde gewoon altijd winnen.


Zie hier de Top 10 beste kickboksers ter wereld aller tijden.


Beste Nederlandse bokser ooit: Bep van Klaveren

En hij verdiende toch wel goed: soms zo’n 20 tot 30.000 dollar per partij. Da’s nu ongeveer een 100.000 euro per partij. Gelukkig koos Bep altijd de goede vrouwen uit en zij joegen er in no-time zijn geld doorheen.

In totaal bokste Van Klaveren 102 wedstrijden: hij won er 77 (die sloeg hij “te pleuris“), verloor 18 keer en 7 partijen eindigden onbeslist. Hij bokste op 19 maart 1956 zijn afscheidswedstrijd, tegen de Duitser Werner Handtke.

Van Klaveren was niet alleen bekend vanwege het boksen. Hij kreeg een jaar gevangenisstraf voor het buiten westen slaan van zijn vrouw, maar zat maar drie maanden uit.

De taal van Bep:

Van Klaveren was zeer beroemd om zijn taalgebruik. Een paar voorbeelden:

  • “Ik gaf hem een klap, hij hep nooit meer gebokst.”
  • “Een standbeeld voor mij? Krijg de pleuris met je standbeeld. Je denk toch nie dat ik Piet Hein ben. Of Jan van Schaffelaar? Die van de toren is afgespronge, die kloteklapper. Wat een zakkenwasser he. We zulle wel zien as ‘ut zo ver is. Ik heb voorlopig nog geen zin om dood te gaan. Maar geen standbeeld hoor. D’r zijn mensen die hebbe meer gedaan as ik. Maar as ze zonodig een standbeeld wille, dan maar een standbeeld. Maar wat zit je nou te ouwehoere met je standbeeld? Krijg de hondeziekte, ik wil helemaal nog niet dood.”
  • “Die gaste vandaag de dag die kenne niks. As ze een scheurtje in d’r kop hebbe, komt de dokter en dan is ‘ut afgelope. Afgelope. Ik heb gebokst, ik had twee scheure in me oog en ik had 32 hechtinge toen ‘ut afgelope was. Ik bokste toen tegen Christoffer Reeves. Toen kwam ik terug in de zevende ronde, zeg Theo Huizenaar tege me dat hij de handoek moes gooie. Ik zeg: Waarom? Toen zeg’ie: Je heb zo’n paar scheure in je hoofd. Ongeloofeluk. Ik kan me vinger d’r zo inlegge. Ik zeg: Niks d’ervan. Ik boks tot ik dood ga. Nou en ik won nog op punte ook. 15 rondus. Puh, kampioenschap van Europa. Maar ik had een paar scheure in mijn kop. Nou.”

Het boek “The Dutch Windmill” van Jules Deelder uit 1980 gaat over van Klaveren en is moeite van het leven meer dan waard. In 2007 werd hij verkozen tot Grootste Rotterdammer voor Pim Fortuyn.

Dit kwam door een strakke actie van de website Geen Stijl die iedereen aanmoedigde op Bep te stemmen. Tot kort voor zijn dood op 84-jarige leeftijd trainde hij nog elke dag. Bep van Klaveren overlijd op 12 februari 1992 in Rotterdam.

Bep van Klaveren ter gelegenheid van de televisiefilm "Dutch windmill" van de Vara 14 september 1982
Bep van Klaveren ter gelegenheid van de televisiefilm “Dutch windmill” van de Vara 14 september 1982

Op maandag 14 november 2011 is de 18e Bep van Klaveren Memorial in het Topsport Centrum in Rotterdam.


Zie hier de Top 10 beste kickboksers ter wereld aller tijden.


Geef een reactie