De beste oorlogsfilm ooit Cross of Iron
, , ,

De beste oorlogsfilm ooit Cross of Iron inclusief de film

De beste oorlogsfilm ooit Cross of Iron hier te zien (via Youtube)

Er zijn goede films, heel goede films en je hebt de buitencategorie films zoals de beste oorlogsfilm ooit Cross of Iron. Cross of Iron of Steiner, das Eiseren Kreuz is van regisseur Sam Packinpah is van de buitenaardse klasse. Het verhaal, de bloedige scenes, de tempowisselingen, de spanning, de mooie beelden, goede acteurs! Te veel om op te noemen.

De beste oorlogsfilm ooit Cross of Iron

De beste oorlogsfilm ooit Cross of Iron


De film volgt de belevenissen van een peloton Duitse Wehrmacht infanteristen in aan het Oostfront in 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers zitten vast in Rusland en moeten zich terugtrekken. Het verhaal is gebaseerd op het boek “Das Geduldige Fleisch” van Oostfront-veteraan Willi Heinrich.

De beste oorlogsfilm ooit Cross of Iron: het verhaal!

Bij terugkomst van een verkenningspatrouille verneemt korporaal Steiner, gespeeld door James Coburn, dat kapitein Stransky (Maximilian Schell) zijn nieuwe bevelvoerend officier wordt. Stransky´s eerste bevel aan Steiner is een gevangengenomen Russische kindsoldaat te executeren. Steiner weigert dit en dat is het begin van een reeks conflicten tussen Steiner en zijn oversten.

De beste oorlogsfilm ooit Cross of Iron

De beste oorlogsfilm ooit Cross of Iron

De Duitsers zijn de oorlog aan het verliezen en Steiner moet het hoofd bieden aan de eerzuchtige Stransky, die probeert om Steiners peloton de dood in te jagen in zijn jacht op het IJzeren Kruis, een hoge militaire onderscheiding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde Adolf Hitler het IJzeren Kruis opnieuw in. Ditmaal was het geen militaire onderscheiding maar een ridderorde en Stranksy moet en zal er één krijgen.

Het IJzeren Kruis

Het IJzeren Kruis

En ook de gedesillusioneerde Duitse kolonel Brandt (James Mason) kan in Steiners ogen niet op genade rekenen. Hoewel hij probeert een “eerlijke”” en “humane” oorlog te voeren blijkt dit niet mogelijk te zijn wanneer je waanzinnige bevelen moet uitvoeren.

Om de film zelf te zien ga HIER>>> heen…

Achtergrond
Cross of Iron is een opmerkelijke en atypische oorlogsfilm en kende een zeer moeilijke productie. De film is het resultaat van een Brits / Duitse samenwerking en werd uiteindelijk door een ‘vieze film’- producent gefinancierd om het budget rond te krijgen. Er werd op locatie gedraaid in het toenmalige Joegoslavië, omdat het authentieke militaire materiaal hier voorhanden was.

Een heel bijzondere film
De film begint met een montage van Adolf Hitler, de Hitlerjugend, de invasie van de Sovjet-Unie, de nederlaag bij Stalingrad en de ellendige terugtocht met als soundtrack het kinderliedje “Hänschen Klein” en het “Horst-Wessel-lied”. Daarna gaat de film door naar de de plaats van de actie, tussen Steiner en zijn soldaten.

Cross of Iron, Deel II:

De actiescènes nemen een centrale plaats in de film: de toeschouwer zit tussen de bomexplosies, de authentieke Sovjet T-34 tanks rijden brullend in slow motion de Duitse stelling aan gort en de Duitse soldaten schieten elkaar aan flarden met MP40 machinegeweren.

Het einde van de film begint met een waanzinnige lach van Steiner, terwijl een montage van bekende oorlogsfoto’s wordt getoond: onder meer Holocausttaferelen, opgehangen partizanen en beelden uit de Vietnamoorlog. Het gelach stopt en vervolgens wordt een citaat van Bertolt Brecht uit het stuk Der aufhaltsame Aufstieg des Arturo Ui getoond:

“Don’t rejoice in his defeat, you men. For though the world stood up and stopped the Bastard The Bitch that bore him is in heat again”


Zie hier de top 10 grootste nucleaire explosies in de geschiedenis.


Het vervolg is niet best!
De vervolgfilm Breakthrough (1979 film), vooral gefinancierd door de Duitse producers, kwam uit in 1979 en werd geregisseerd door westernregisseur Andrew McLaglen. De rol van Steiner werd opgenomen door Richard Burton die in een warrig verhaal een Amerikaanse soldaat (Robert Mitchum) weet te redden en te maken krijgt met een moordcomplot tegen Hitler. De film krijgt slechte kritieken.

Sam Paeckinpah heeft meerder goede films op zijn naam staan als The Wild Bunch, Pat Garett and Billy the Kid en The Osterman Weekend uit 1982. Ook deze zijn de moeite van het bekijken waard.

Bron: Wikipedia


Zie hier alle oorlogsmusea in Nederland.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie