Dertien eigenschappen en kenmerken van een narcist

0
Dertien eigenschappen en kenmerken van een narcist
Dertien eigenschappen en kenmerken van een narcist

Eigenschappen en kenmerken van een narcist

Zelf kunnen we ook wel een beetje bedenken wat narcisme is. Gelukkig hebben we naast ‘gevoel’ ook nog de wetenschap. De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V) benoemt negen eigenschappen en kenmerken op die klinisch significant zijn om te bepalen of iemands supergrote ego meer is dan alleen zelfvertrouwen.

Ten minste vijf van de volgende eigenschappen moeten er zijn om gediagnostiseerd te worden met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over psychologie op deze website.


Dertien eigenschappen en kenmerken van een narcist


Narcisme is vernoemd naar de figuur Narcissus uit de Griekse mythologie. Hij wees volgens het verhaal alle romantische avances af en werd als straf verliefd op zijn eigen spiegelbeeld.


1. Een enorm gevoel van eigendunk

Narcisten hebben de overtuiging dat hun bijdrage en aanwezigheid essentieel zijn voor het geluk en het succes van andere mensen. Als zij er niet geweest waren, zou alles nooit zo goed verlopen zijn of had iets nooit plaats gevonden.


2. Geobsedeerd met fantasieën van onbeperkt succes, macht, schoonheid of ideale liefde

Dit gaat over de overtuiging dat ze in staat zijn om uitzonderlijk te presteren, zelfs wanneer opleiding, vaardigheden of capaciteiten hier geen bewijs voor leveren. Lees hier meer over het Dunning-Krugereffect.


Antwoord op de vraag: hoe herken je een narcist? Aan deze gelaatsuitdrukking…


3. Het geloof dat ze speciaal en uniek zijn en ze alleen begrepen kunnen worden door, of zouden moeten omgaan met, andere speciale of hooggeplaatste mensen

Narcisten willen alleen maar spreken met de mensen op het hoogste niveau in een bedrijf of branche. Ze mengen zich ook actief en ongevraagd in deze kliekjes, vergaderingen of sociale groepen met een hoge status.


Zie hier: Vergeven en vergeten voorkomt depressies


4. Behoefte aan buitensporige bewondering

De narcist is niet tevreden met een compliment of schouderklopje, hij eist dat anderen hun uiterlijk, prestaties, vaardigheden of bestaan ​​bewonderen.

De bewondering van anderen is wat hen voedt. Opscheppen is een tweede natuur. Complimenten worden doorgaans ontelbare keren aan anderen verteld als bewijs van hun superioriteit.


5. Ze hebben er recht op

Narcisten geloven misschien dat succes hard werken vereist, maar dan alleen voor anderen. Ze zijn er heilig van overtuigd dat ze de beste tickets, de hoogste score, de mooiste kamer of de beste plaats in het restaurant verdienen. Ze hoeven deze overtuiging niet eens te verwoorden, omdat hun gedrag en acties dit ook duidelijk maken.


6. Mensen zij gebruiksartikelen

Narcisten zien andere mensen als gereedschap. Hun gebrek aan zelfbewustzijn gaat gepaard met een gebrek aan bewustzijn dat anderen bestaan ​​als individuen met gevoelens, behoeften en verlangens. Waar ze ook om vragen, het is in hun eigen egoïstische belang en ze voelen zich niet schuldig omdat ze verwachten dat anderen zich voor hen opofferen.


7. Gebrek aan empathie

Dit is het koude onvermogen om te herkennen hoe andere mensen zich voelen. Het is niet altijd zo dat narcisten zich niet ‘geven’ om de gevoelens van een ander, ze zijn zich er niet van bewust dat anderen gevoelens kunnen hebben.


Zie hier: Hoe krijg ik meer zelf discipline? Zeven tips


8. Afgunst en overtuigd dat anderen jaloers op hen zijn

De narcist vergelijkt zich continu met het succes van anderen. De ander die dat natuurlijk niet eerlijk heeft verdiend. Ze hebben ook de overtuiging dat iedereen jaloers op hen is. Zo houden ze hun ego intact.


9. Arrogantie en hooghartig

Arrogantie en verwaandheid zijn eigenschappen die vaak als eerste worden opgemerkt bij narcisten. Dit blijkt uit gebrek aan respect voor de positie of rechten van anderen. er is geen bereidheid om te voldoen aan de eisen en verwachtingen van anderen.

Ze zijn badinerend en doen alsof ze het volste recht hebben om iets af te pakken wat van iemand anders is.


NPD-model

Naast de negen kenmerken is in de DSM-V er ook een alternatief model voor het diagnosticeren van persoonlijkheidsstoornissen, zoals NPD. Dit model wordt gekenmerkt door vier specifieke gebieden van functioneren waarin persoonlijke stoornissen zich het meest voordoen. Zie hier hoe narcisme zich kan voordoen.

Identiteit

De enorme focus op anderen van de narcist is om de eigen identiteit aan af te meten en als middel om zelfrespect te behouden. Er is een overdreven zelfwaardering en ook een neiging om buitensporig ontevreden te zijn met zichzelf. Voor narcisten is het niet de binnenkant die ertoe doet, het is van belang wat buitenstaanders zien als ze naar hen kijken.

Zelfsturing

Narcisten gaan voor hun grote eigen doel. Ze worden gedreven door een verlangen om te bewijzen dat ze superieur zijn aan anderen. Deze drive gaat vaak gepaard met een gevoel dat ze er ook gewoon ‘recht op hebben’.

Empathie

Het invoelingsvermogen van narcisten gaat niet verder dan reageren op anderen als deze betrekking hebben op het eigen gedrag. Ze zijn ook niet of nauwelijks in staat om hun effect op anderen te beoordelen. Wel zullen ze ge- /misbruik maken van empathie als dat zo uitkomt.

Intimiteit

Narcisten zijn niet in staat om meer dan oppervlakkige relaties aan te gaan of te onderhouden. Ze hebben niet het emotionele vermogen om op een authentieke en intieme manier met anderen om te gaan. Elke relatie is een hulpmiddel om het ego van de narcist te voeden.


Zie hier: Wat zijn de beste boeken over het geheugen?


Geef een reactie