Vergeven en vergeten voorkomt depressies

Vergeven en vergeten voorkomt depressies
Vergeven en vergeten voorkomt depressies

Vergeven en vergeten voorkomt depressies

Is je beste vriend er met je vriendin vandoor? Het aloude adagium vergeven en vergeten zorgt er voor dat je niet in een depressie raakt. Dit hebben wij niet bedacht, maar valt te lezen in een onderzoek in het vakblad Aging en mental health.

Een team van wetenschappers van de Universiteit van Missouri vonden onder andere dat oudere vrouwen die de ander vergaven minder last kregen van depressieve symptomen, los van het feit of anderen hen vergaven. Laat het over je heen komen en laat het gaan.


Lees hier ->>> meer lifehacks op deze website.


Vergeven en vergeten voorkomt depressies

“Het voelt niet goed, als we het gevoel hebben, dat anderen ons niet hebben vergeven voor iets wat we niet goed hebben gedaan.” vertelt Christine Proulx, de co-auteur en professor Human Development and Family Science. “Maar als we denken aan vergevingsgezindheid en de bijbehorende karakteristieken van mensen die vergevingsgezind zijn, altruïstisch, compassie tonend en empathisch, en deze mensen vergeven anderen, dan kunnen zij dat met deze eigenschappen compenseren als zij zelf niet vergeven worden.” 

Dat heeft natuurlijk wel iets weg van een soort morele superioriteit, maar daar heeft het niet mee van doen. Het blijkt dat deze mensen goed kunnen invoelen waarom een ander het heeft gedaan.

Deze eerder genoemde eigenschappen helpt met name bij oudere vrouwen een depressie te voorkomen.

Forgiving others and the self may be protective of well-being when women feel unforgiven by others. These findings have implications for forgiveness intervention programs and contribute to literature pertaining to forgiveness and health in later life.

Uit eerdere studies is bekend dat hoe ouder je wordt, je vergevingsgezindheid toeneemt. Ook zou de vergevingsgezindheid samen kunnen hangen met de christelijke religie, die natuurlijk, ook vergevingsgezindheid hoog in het vaandel heeft staan.


Meer informatie over dit onderzoek:
Ermer, A.E., Proulx, C.M.: “Unforgiveness, depression, and health in later life: the protective factor of forgivingness, Aging and Mental Health”, juli 2015


Zie hier negen tips om effectief te studeren.