, , , ,

Sport als je een depressie hebt zegt onderzoek

Sport als je een depressie hebt zegt onderzoek

Sport als je een depressie hebt zegt onderzoek

Iemand die worstelt met depressie of angst zou veel meer moeten gaan sporten. Dit blijkt een nieuwe studie naar de impact die lichaamsbeweging kan hebben op onze geestelijke gezondheid. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over geluk op deze website.


Sport als je een depressie hebt zegt onderzoek


In een onderzoek met 128.000 deelnemers, blijkt dat fysieke activiteit in alle gevallen positieve effecten heeft en in sommige gevallen 1,5 keer effectiever was dan gesprekken of medicatie bij het aanpakken van depressie.

‘Ons onderzoek laat zien dat interventies op het gebied van fysieke activiteit de symptomen van depressie en angst in alle klinische populaties aanzienlijk kunnen verminderen, waarbij sommige groepen zelfs nog grotere tekenen van verbetering vertonen.’ Dit vertelt Dr. Ben Singh, onderzoeker aan de Universiteit van Zuid-Australië en auteur van de studie.


Zie ook: niet fitte mensen twee keer meer kans op depressiviteit.


Singh vertelt verder: ‘Belangrijk is dat uit het onderzoek blijkt dat er niet veel voor nodig is om te bewegen om een ​​positieve verandering in je geestelijke gezondheid teweeg te brengen.’


De eerste optie voor de behandeling van depressie en angst is sport

Onderzoekers ontdekten dat sportinterventies van 12 weken of korter de grootste impact hadden op het verminderen van psychische symptomen. Dit betekent natuurlijk niet dat dit alles is wat iemand moet doen om van een depressie te herstellen


Zie hier: last van depressies? Ga rotsklimmen als nieuwe behandeling


Het betreft namelijk een overkoepelend onderzoek en biedt het een zeer brede kijk op een gecompliceerd onderwerp.

Maar onderzoekers zeggen dat het feit dat lichaamsbeweging in zoveel onderzoeken een meetbaar positief effect heeft, het idee ondersteunt dat het serieus moet worden beschouwd als een therapeutische interventie die aan patiënten wordt voorgeschreven.

‘Fysieke activiteit staat erom bekend de geestelijke gezondheid te helpen verbeteren.’ zegt Singh. ‘Ondanks het bewijs is het niet algemeen aanvaard als is als eerste keus voor een behandeling.’

Deze studie keek naar 97 andere wetenschappelijke studies, waaronder 1.039 onderzoeken met in totaal 128.119 deelnemers.


Zie hier top tips hoe om te gaan met stress.


Studies werden geselecteerd als ze keken naar volwassenen die psychische problemen en lichamelijke activiteit als interventie rapporteerden.


Meer effect bij specifieke groepen en ‘niet te veel sporten’

De laat zien dat alle soorten lichaamsbeweging effectief zijn bij het verminderen van depressie- en angstsymptomen. Het is wel zo dat de effecten sterker zijn bij specifieke groepen.


Zie hier: matige drinker minder depressief dan geheelonthouder.


Het effectiefst om met sport depressie te bestrijden is zwangere vrouwen en bij vrouwen na de geboorte van hun kind, mensen met de diagnose hiv of nierziekte en mensen die fysiek gezond waren, afgezien van hun mentale problemen.

Onderzoekers merkten op dat heel intensief sporten minder impact kan hebben. Dit kan samenhangen met het feit dat deelnemers zich niet kunnen houden aan langere duur van het houden aan hetzelfde trainingsschema, wat gevoelens van mislukking zou kunnen aanwakkeren.


Bron en meer informatie: Singh, B., et al. (2023) Effectiveness of physical activity interventions for improving depression, anxiety and distress: an overview of systematic reviews. British Journal of Sports Medicine. doi.org/10.1136/bjsports-2022-106195


Zie hier: slecht slapen maakt depressief.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie