Grootste bedrijven aller tijden – Top 10 met de VOC op 1!

0
Grootste bedrijven aller tijden
Grootste bedrijven aller tijden

Grootste bedrijven aller tijden – Top 10 met de VOC op 1!

Op de website van Motley Fool vonden we een overzicht van de allergrootste bedrijven ooit. Grappig is dat de VOC op één is gezet. Vandaag de dag zou deze onderneming, op haar hoogtepunt, bijna 8 biljoen euro waard zijn.

Dat is 8.000 miljard, zo’n 10 keer de begroting van Nederland. Overigens zijn ook een aantal bedrijven inmiddels ter ziele. Laat dit een lesje zijn voor de aandeelhouders van bedrijven die nu op de lijst staan en nu nog actief zijn. lees meer…


Lees hier ->>> meer over het bedrijfsleven op deze website…


Top 10 – Grootste bedrijven aller tijden

Bronnen: Barry Ritholtz, Marc Faber, Richard Dale, Bloomberg, Clem Chambers, Wikipedia, Yahoo! Financiën en Sheridan Titman. Aangepast voor inflatie.


10. Amazon: $886 miljard


9. Alphabet: $931 miljard


8. Standard Oil: meer dan $1 biljoen

Standard Oil Company was een oliemaatschappij tussen 1870 en 1911. John D. Rockefeller bouwde het bedrijf uit tot een van de eerste multinationals. In 1911 werd het opgedeeld in 34 bedrijven.


7. Microsoft: $1.2 biljoen


6. PetroChina: $1.24 biljoen

PetroChina Company Limited is een Chinees energiebedrijf, meer bepaald de grootste olieproducent van het land. Het bedrijf is in 1999 opgericht en is gevestigd in de hoofdstad Peking.


Top 5 – Grootste bedrijven aller tijden


5. Apple: $1.3 biljoen


4. Saudi Aramco: $1.89 biljoen

Saudi Aramco is de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië. Het is ook de grootste oliemaatschappij ter wereld in productie en reserves. Het bedrijf heeft een capaciteit van 10 miljoen vaten per dag en een bewezen reserve van 260 miljard vaten.

Dit is een kwart van de wereldreserves. Saudi Aramco is ook de grootste werkgever van Saoedi-Arabië uitgezonderd de overheid. Tot 1988 heette het bedrijf Aramco, een acroniem voor Arabian American Oil Company.


Zie hier de Top 5 landen met grootste economie in 2026.


Top 3 – Grootste bedrijven aller tijden


3. South Sea Company: $4.5 biljoen

De South Sea Company was een Britse investeringsmaatschappij die in 1720 spectaculair ten onder ging.

Dit gebeurde door de zgn. speculatieve zeepbel, de South Sea Bubble. Het bedrijf was gericht op het opkopen van Britse staatsschulden en handel met de Spaanse koloniën in Zuid-Amerika.


2. Mississippi Company: $6.8 biljoen

De Mississippi Company was een onderneming met een zakelijk monopolie in Franse kolonies in Noord-Amerika en West-Indië.

De landontwikkeling en speculatie in de regio nemen gaan op een moment veel te snel. Daarom is de Mississippi-bubbel vandaag de dag één van de eerste voorbeelden van een economische bubbel.


1. Vereenigde Oostindische Compagnie – $8.28 biljoen

De VOC (1602-1800) is het eerste bedrijf dat aandelen aan het publiek aanbiedt. Ze is een handelsonderneming met een monopolie op de overzeese handel tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het gebied ten oosten van Kaap de Goede Hoop en ten westen van de Straat Magellaan.