, , ,

Hoogste kerktoren in Nederland is De Domtoren met 112 meter in Utrecht

Hoogste kerktoren in Nederland is De Domtoren met 112 meter in Utrecht

Hoogste kerktoren in Nederland is De Domtoren met 112 meter in Utrecht

Het is van groot belang dat je laat zien hoe ‘groot’ je religie wel niet is. Letterlijk kun je dat doen door torens te bouwen en in dit geval kerktorens. Hier een overzicht van de tien allerhoogste kerktorens van Nederland.


Lees hier ->>> meer over architectuur op deze website.


Hoogste kerktoren in Nederland is De Domtoren met 112 meter in Utrecht


10. De Grote Kerk – 1625 93 meter – Den Haag

"<yoastmark

De Grote of Sint-Jacobskerk is een kerkgebouw in het centrum van Den Haag. Het behoort met het Binnenhof en de Abdijkerk van Loosduinen tot de oudste gebouwen van Den Haag.

De kerk staat aan de rand van het oude centrum, waar vroeger de markten waren. Aan de noordkant is het Kerkplein, waar vroeger het kerkhof lag.

Aan de zuidkant is de Riviervismarkt, waar zoetwatervis verhandeld werd. Daaraan grenst de straat genaamd Visbanken, waar de zeevis vroeger verhandeld werd. In het verlengde van de Riviervismarkt ligt de Dagelijkse Groenmarkt, waaraan het Oude Stadhuis uit 1564 ligt.

Omdat er tegen de kerk aan de kant van de Riviervismarkt kleine huisjes stonden, heet dat stukje straat ‘Rondom de Grote Kerk’. Het gebied rond de kerk is beschermd stadsgezicht.


9. De Sint-Eusebiuskerk – 1651 – 93 meter – Arnhem

Sint-Eusibiuskerk op luchtfoto van de Luchtvaartafdeeling, 1920-1940.

Sint-Eusibiuskerk op luchtfoto van de Luchtvaartafdeeling, 1920-1940.

De Eusebiuskerk of Grote kerk in Arnhem is de grootste en voornaamste Protestantse kerk van Arnhem. De kerk behoorde tot aan de beeldenstorm, die in Arnhem plaatsvond in 1578-1579, tot de Rooms-Katholieke Kerk.

Sinds 1964 heeft de kerk een 93 meter hoge toren ter vervanging van de oorspronkelijke kerktoren, die in februari 1945 was ingestort als gevolg van de oorlogshandelingen bij de Slag om Arnhem van september 1944.


8. Sint-Jacobus de Meerderekerk – 1878 94 meter – Den Haag

Sint-Jacobus de Meerderekerk Den Haag

Sint-Jacobus de Meerderekerk Den Haag

De kerk werd in 1875-1878 gebouwd naar een ontwerp van de bekende architect Pierre Cuypers. Het is een driebeukige kruisbasiliek in neogotische stijl.

De halfingebouwde kerktoren met zeskantige torenspits aan de voorzijde is 94 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van Den Haag.

Op het kerkgebouw bevindt zich ook een vieringdakruiter met naaldspits. Bijzonder is dat de architect de steunberen aan de binnenkant van de muren plaatste om de beschikbare ruimte optimaal te kunnen benutten.


7. De Grote of Martinikerk – 1430 – 95 meter – Doesburg

Grote of Martinikerk Doesburg

Grote of Martinikerk Doesburg

In 1586 is Doesburg overgegaan tot de Reformatie en sindsdien wordt de kerk ook vaak Grote of Hervormde Kerk genoemd.

De toren werd in 1672 in brand geschoten door de Fransen. In 1717 was het weer de bliksem die brand veroorzaakte. In 1783 was deze kerk de eerste in de Nederlanden die voorzien werd van een bliksemafleider.

Op 15 april 1945 bliezen de terugtrekkende Duitsers de toren op, waarbij ook het schip grote schade opliep.

In 1965 was de toren weer hersteld tot de oude hoogte van 94 meter, waardoor deze thans de hoogste kerktoren van Gelderland is en de op zeven na hoogste van Nederland. De restauratie van het gehele kerkgebouw was afgerond in 1972.


6. De Martinitoren – 1548 – 96,8 meter – Groningen

"<yoastmark

De Martinitoren, gelegen aan de Grote Markt, is de bekendste en met zijn 96,8 meter ook de hoogste toren van de stad Groningen. De toren hoort bij de Martinikerk. Voor de stadjers, de inwoners van de stad, heeft de toren de bijnaam d’ Olle Grieze, Gronings voor de oude grijze.


Zie hier de top 10 grootste tempels ter wereld.


5. Grote Kerk – 1547 – 97,3 meter – Breda

"<yoastmark

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk is het belangrijkste monument van Breda. Zij heeft bovendien een nationale betekenis.

Een onderdeel van de kerk wordt gevormd door de Prinsenkapel, die het mausoleum is van de vroege voorvaderen van de Nederlandse koninklijke familie, het geslacht van Nassau-Dillenburg.


Zie hier de Top 10 meest religieuze staten in de Verenigde Staten 2023


 

4. Sint-Vituskerk – 1892 – 98 meter – Hilversum

Sint-Vituskerk - Hilversum

Sint-Vituskerk – Hilversum

De Sint-Vituskerk is een rooms-katholieke aan Sint Vitus gewijde kerk in Hilversum. Deze neogotische kerk van Pierre Cuypers is bestemd voor 1.800 mensen en stamt uit 1892.

De kerk is nu een rijksmonument, en is gerestaureerd van 2003 t/m 2010. De toren is 98 m hoog en daarmee de hoogste neogotische kerktoren van Nederland.


3. Onze Lieve Vrouwetoren – 1470 – 98,33 meter – Amersfoort

Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort

Onze Lieve Vrouwetoren Amersfoort

De Onze Lieve Vrouwetoren is een kerktoren in Amersfoort. Het laatgotische bouwwerk is 98,33 meter hoog (gemeten tot aan de haan) en reikt hoog boven de binnenstad uit.

Het is daarmee één van de meest in het oog springende monumenten in de stad. De toren heeft de bijnaam ‘Lange Jan’. Oorspronkelijk hoorde de toren bij een in de 18e eeuw verdwenen kerk.

Website: www.onzelievevrouwetoren.nl


2. De Nieuwe Kerk 1496 – 108,75 meter – Delft

De Nieuwe Kerk Delft - Door Taks - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6312245

De Nieuwe Kerk Delft

De toren van de Nieuwe Kerk is met 108,75 meter na de Domtoren in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland.

De kerk is verder bekend vanwege het Praalgraf van Willem van Oranje. Onder het praalgraf bevindt zich de grafkelder van Oranje-Nassau, de grafkelder van het Koninklijk Huis.

Website: www.oudeennieuwekerkdelft.nl


1. De Domtoren – 1254 – 112,32 meter – Utrecht

Hoogste kerktoren in Nederland is De Domtoren met 112 meter in Utrecht

Hoogste kerktoren in Nederland is De Domtoren met 112 meter in Utrecht

De kerk is vanaf 1254 gebouwd als voortzetting van de romaanse kathedraal van het rooms-katholieke bisdom Utrecht.

De kerk is gewijd aan Sint-Maarten. Sinds 1580 is de kerk protestants. De Dom is gebouwd op het terrein van het voormalige Romeinse castellum Traiectum.

Midden in het Romeinse castellum stond destijds een stenen gebouw van circa 8 bij 7 meter. Vandaag de dag liggen de restanten ervan onder het door de tornado verdwenen middenschip van de Domkerk. Mogelijk was dit gebouw in de Romeinse tijd een tempeltje.

Website: www.domtoren.nl


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie