, ,

Hoe groter de overheid, hoe minder religieus het volk is

Hoe groter de overheid, hoe minder religieus het volk is

Hoe groter de overheid, hoe minder religieus het volk is

Het is een soortement ruilmodel: als je van je overheid krijgt wat je nodig hebt, zoals gezondheidszorg, onderwijs of kunst en cultuur, dan heb je schijnbaar minder goddelijke hulp nodig. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over religie op deze website.


Hoe groter de overheid, hoe minder religieus het volk is


In een nieuw artikel doen onderzoekers ook de uitspraak dat hoe beter de overheidsdiensten zijn, hoe lager het niveau van religieuze overtuiging van mensen is in dat gebied of land. Dit voorgaande bleek niet alleen waar te zijn in de Verenigde Staten, maar ook in de rest van de wereld.

De gezamenlijke onderzoekers Miron Zuckerman en Chen Li van de Universiteit van Rochester en Ed Diener van de Universiteiten van Utah en Virginia schreven dat “that if the function that religiosity provides can be acquired from some other source, the allure of religion will diminish.” Godsdienst floreert schijnbaar bij angst, armoede en onzekerheid.

De onderzoekers vonden ook iets van een koppeling tussen de mate van aangeboden overheidsdiensten en niveaus van religiositeit in een bepaalde staat. Tussen 2008 en 2013 in de VS bijvoorbeeld, zorgden betere overheidsdiensten in een bepaald jaar voor lagere religiositeit één tot twee jaar later.


Als een seculiere overheid voorziet in wat mensen nodig hebben, zullen ze minder geneigd zijn om hulp van God of andere bovennatuurlijke entiteiten te zoeken.


Het onderzoek is gebaseerd op een mix van gegevens van de Wereldbank, World Fact Boek, US Census en Gallup. Zo zijn de niveaus van overheidsdiensten gemeten en de mate van religiositeit. Hierbij werd bijvoorbeeld gekeken hoeveel elke staat of elk land besteedde aan gezondheidszorg en onderwijs als percentage van het bruto binnenlands product.


Zie hier de top 10 landen met het grootste aantal moslims 2021.


Vervolgens vergeleken onderzoekers deze cijfers met de gegevens over religie die Gallup ter beschikking stelde: dit betreft een onderzoek onder 455.104 mensen uit 155 landen. Dit paper combineerde eigen onderzoek met de resultaten van 63 andere studies om de voorgaande conclusies te trekken.


Bron en meer informatie: Miron Zuckerman, Chen Li en Ed Diener: Religion as an Exchange System: The Interchangeability of God and Government in a Provider Role in
Personality and Social Psychology Bulletin, 12 april 2018


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie