IJs met de meeste calorieën is de McFlurry, de top dertien…

0
IJs met de meeste calorieën is de McFlurry
IJs met de meeste calorieën is de McFlurry

IJs met de meeste calorieën is de McFlurry

Lekker man, zo’n ijsje op een hete dag. Maar wat doet dat nu aan calorieën? De goede oude raket heeft de minste colorietjes. En het is dus niet die dikke vette Magnum die op één staat, maar de McD. Flurry is de koning van calorieën. Dat hadden wij dan weer niet verwacht. Och, ja misschien ook weer wel ja. Hier in ieder geval de top 13 met heerlijke vette ijsjes.

IJs met de meeste calorieën is de McFlurry
IJs met de meeste calorieën is de McFlurry


IJs met de meeste calorieën is de McFlurry

IJs kennen we al een tijdje op deze aarde. De geschiedenis van ons ijs begint in de tijd van de Romeinen. Zij spraken het allereerste over een sorbet. De Romeinen, die rare jongens, waren er verzot op de sorbet en zij serveerden hun gasten diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.

Bij de overgang van de Romeinen naar de middeleeuwen ging veel van de kennis over de ijsbereiding verloren. De Arabieren namen de ijsgeheimen over en verfijnden ze. Het is ook geen toeval dat Sicilië, dat aan de grens van het Arabische rijk lag, de traditie van ijs overnam. Onze Marco Polo zou de eerste Europeaan zijn geweest, die deze ijsrecepten naar het westen meebracht. Dit ijs werd gemaakt door kunstmatige bevriezing. Maarco Polo nam deze techniek over van de Chinezen, die een mengsel van water en salpeter gebruikten om het water kunstmatig te bevriezen. Al gauw verspreidde deze ijzige lekkernij zich over Italië.

Voor de geschiedenis van het roomijs moeten we weer terugkeren naar het begin van de Renaissance, de vroege 15e eeuw. De techniek van koelen bestond al, maar werd steeds verder verfijnd. Steeds meer grondstoffen kwamen voorhanden door handel met de kolonies. De Siciliaanse poelier Ruggeri won met een creatie van “een bevroren zoetigheidje” een roemrijke wedstrijd van de Catharina de’ Medici. Hij was op slag beroemd en gevraagd door alle grote vorstenhoven.

Bron: Wikipedia


Tabel: IJs met de meetste caloriën, de top 13

1. McFlurry M&M 355 calorieën
2. Magnum classic 260 calorieën
3. Ben & Jerry Cookie Dough – klein bakje 270 calorieën
4. Cornetto classic 240 calorieën
5. Mars ijsje 190 calorieën
6. Magnum mini classic 160 calorieën
7. Schepijs – bolletje 110 calorieën
8. Solero 99 calorieën
9. Twister 95 calorieën
10. Calippo 95 calorieën
11. Split 65 calorieën
12. Festini perenijsje 60 calorieën
13. Raket 40 calorieën

Lees hier->>> meer artikelen over calorieën op Dutch Multimedia

Geef een reactie