Intelligente mensen ongelukkig van vrienden zegt onderzoek

Intelligente mensen ongelukkig van vrienden
Intelligente mensen ongelukkig van vrienden

Intelligente mensen ongelukkig van vrienden

Op zich zou je gelukkiger moeten worden van vrienden. Dat blijkt ook uit veel eerder onderzoek. Vreemd is dat niet: je voelt je onderdeel ergens van, je maakt samen plezier en nog veel meer fraais. Als je wat slimmer bent gaat deze vlieger niet op. Van sociaal geneuzel word je alleen maar chagrijniger. Lees meer over dit onderzoek van de London School of Economics and Political Science en de Singapore Management University.


Lees hier->>> meer interessante artikelen over intelligentie op deze website…


Intelligente mensen ongelukkig van vrienden
Intelligente mensen ongelukkig van vrienden

Intelligente mensen ongelukkig van vrienden


In eerste instantie bevestigt het onder zoek de al eerder gevonden uitkomsten. Als je meer vriendschappen hebt, ben je gelukkiger. Alleen blijkt dit niet zo te zijn voor de mensen die zeer intelligent zijn. Hoe meer tijd zij met anderen moeten doorbrengen, hoe ongelukkiger ze zijn. Op zicht klopt dit weer aardig met eerder onderzoek. We hebben ook hier al eens eerder beschreven: intelligente mensen zijn liever alleen.


Waarom worden intelligente mensen zo moe van vriendschappen?


De onderzoekers hebben ook gezocht naar een verklaring. Zo komen ze met de evolutietheorie op de proppen. Als je wat slimmer bent, pas je je gemakkelijker aan aan veranderende omstandigheden. Je bent daarmee minder afhankelijk van anderen als het gaat om voedsel, onderdak en je veiligheid.

De andere theorie heeft te maken met verveling. Als je wat slimmer bent heb je minder behoefte aan ‘smalltalk’. Je bent bezig met lange termijn doelen en op zaken die ‘belangrijker’ zijn. Dat gemeut met vrienden helpt je geen steek verder en is zonde van je tijd.

In de 48 Wetten van de macht leren we dat het omgekeerde ook vaak waar is. In dit geval is dat niet zo. Als je maar weinig vrienden hebt, wil dit niet zeggen dat je bovenmatig intelligent bent.


Bron en meer informatie: Norman P. Li en Satoshi Kanazawa: Country roads, take me homeā€¦ to my friends: How intelligence, population density, and friendship affect modern happiness in Wiley Online Library, 4 februari 2016.