Nederlandse vrouwen zijn linkser

0
Nederlandse vrouwen zijn linkser
Nederlandse vrouwen zijn linkser

Nederlandse vrouwen zijn linkser

De Nederlandse dames stemmen vaker op linkse partijen dan de heren. Ook laten zij hun stem meer bepalen door sociale en duurzame thema’s. Stel dat er nu verkiezingen zouden worden gehouden en er alleen vrouwenkiesrecht zou zijn, dan GroenLinks de grootste partij van Nederland worden. Tevens zou er veel meer aandacht zijn voor de zorg en duurzaamheid. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de Volkskrant. Lees meer…Lees hier ->>> meer over politiek op deze website…


Nederlandse vrouwen zijn linkser
Nederlandse vrouwen zijn linkser

Nederlandse vrouwen zijn linkser


Mochten vrouwen in Nederland het echt voor het zeggen krijgen dan zou er heel misschien wel eens een links/progressieve coalitie mogelijk zijn. De vrouwen vinden zichzelf ook niet niet goed vertegenwoordigd in de politiek en vinden het hoog tijd voor een vrouwelijke premier.Waarom stemmen zijn Nederlandse vrouwen linkser?

Dit komt omdat zij andere thema’s dan mannen belangrijker vinden. Gezondheidszorg, normen en waarden en duurzaamheid blijken de top drie van belangrijkste onderwerpen van vrouwen voor hun partijkeuze.

Zo zijn gelijke kansen voor mannen en vrouwen voor 22 procent van de kiezers belangrijk voor hun partijkeuze. Dit is ruim meer bij vrouwen, met 27%, dan bij mannen: 18%. Ook vinden vrouwen dierenrechten belangrijker dan mannen.

De Europese Unie, de economie, immigratie en veiligheid zijn voor vrouwen veel minder belangrijk dan voor mannen. Onderwerpen waar linkse partijen zich op profileren, zijn nu net de onderwerpen die voor vrouwen belangrijk zijn. Omgekeerd hetzelfde laken een pak: onderwerpen waar rechtse partijen zich meer voor inzetten zijn voor vrouwen minder belangrijk.


Het vrouwenhart spreekt…

Nederlandse vrouwen vertelden in 2017 vaker met hun hart te hebben gestemd dan mannen. 39 Procent van de vrouwen zegt vooral met hun hart te hebben gestemd en 32 procent zowel met het hart als het verstand. Slechts kwart van de vrouwen stemde alleen of vooral met het verstand. Bij mannen ligt die verhouding grofweg andersom.


Aan dit onderzoek hebben 1.944 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee gedaan. Het onderzoek is grotendeels online uitgevoerd in het I&O Research Panel.


Bron en meer informatie: Helft vrouwen voelt zich onvoldoende vertegenwoordigd in politiek, I&O Research, 9 maart 2019


Geef een reactie