, , , , , ,

Slijmen bij baas goed voor carrière, gaat samen met irritant gedrag

Slijmen bij baas goed voor carrière

Slijmen bij baas goed voor carrière, gaat samen met irritant gedrag

Ja, ja, een beetje ‘kissing up’ bij de baas kan echt geen kwaad. Het is goed voor je carrière. Wel is het zo dat als de baas niet in de buurt is van deze slijmjurken, ze zich wel vervelend gaan gedragen. Lees meer over slijmen en irritant gedrag van één en de zelfde persoon.


Slijmen bij baas goed voor carrière, gaat samen met irritant gedrag


Wat ook blijkt uit dit onderzoek van Anthony Klotz, associate professor aan de Oregon State University’s College of Business, is dat de slijmballen nog wel eens een vergadering overslaan en nogal wat tijd op het web surfen.

Hoewel ze zich voor doen al de ‘model-werknemer’ zijn de hielenlikkertjes over het algemeen onzekere en ongedisciplineerde mensjes.


Moreover, our findings suggest that the use of ingratiation, but not self-promotion, depletes employees’ self-control resources. In the case of ingratiation, this depletion is positively associated with employee deviance, and the indirect effect is stronger among employees with low political skill.

Uit: Good actors but bad apples: Deviant consequences of daily impression management at work


De onderzoekers keken hoe 75 managers gedurende twee werkweken zich opstelden ten opzichte van de baas. Ze moesten ook opschrijven hoe ze zich gedroegen tegenover de anderen.  Dagelijks vulden de deelnemers een dagboek in betreffende hun gedrag op de werkplek. Ook moesten ze zichzelf beoordelen waar het ging om ‘politieke vaardigheden’ op kantoor.

Hoe meer de managers probeerden zich te profileren bij de baas, hoe meer zelfcontrole ze aan het einde van de dag verloren. Bij profileren moet je denken aan slijmen, overal ja op zeggen en ongevraagd gunsten verlenen. Dat geslijm kost schijnbaar zoveel energie dat je eerder onbeschoft wordt tegen collega’s, meer vergaderingen overslaat en je meer afleiding zoekt op het internet.


Zie hier de top 25 beste bedrijven voor je carrière 2022 volgens LinkedIn.


Bron en meer informatie: Anthony C. Klotz, Wei He, Kai Chi Yam, Mark C. Bolino, Wu Wei en Lawrence Houston: Good actors but bad apples: Deviant consequences of daily impression management at work in Journal of Applied Psychology, 2018


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie