Top 10 langste nummers in de Top 2000 met beeld en geluid

Top 10 langste nummers in de Top 2000 met beeld en geluid
Top 10 langste nummers in de Top 2000 met beeld en geluid

Langste nummers in de Top 2000

Hier de nummers die wat langer duren als drie minuten. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website…


Top 10 langste nummers in de Top 200010. Blackstar, David Bowie – 9 minuten, 57 seconden


9. Cold Little Heart, Michael Kiwanuka – 10 minuten, 11 seconden


8. Ghost Love Score, Nightwish – 10 minuten, 30 seconden


7. Child In Time, Deep Purple – 10 minuten, 41 seconden

De melodie van het intro op het hammondorgel door Jon Lord is geïnspireerd op het nummer Bombay Calling van de Amerikaanse band It’s a Beautiful Day uit 1968.

Daarna komt de zangpartij, waarin de stem van zanger Ian Gillan in crescendo langzaam, steeds luider en luider, in voluit gillen overgaat, waarmee hij een groot vocaal bereik en volume demonstreert.

Daarna komt de gitaarsolo van Ritchie Blackmore, ondersteund door beukende drums, bas en orgel, die zes minuten duurt, voordat deze abrupt afbreekt en de hele compositie weer van voren af aan begint (da capo) en in een meerstemmig gegil eindigt.


6. Fool’s Overture, Supertramp – 10 minuten, 50 seconden

Het nummer vertelt over de Tweede Wereldoorlog, de positie van Engeland daarin, en de lessen die men uit de oorlog heeft getrokken.

Naast eigen songteksten van de band is er onder andere een aantal stukken uit een van de beroemde toespraken van Winston Churchill te horen, waaronder het beroemde ‘we shall never surrender’.


5. Musica È, Eros Ramazzotti – 11 minuten


4. The End, The Doors – 11 minuten, 43 seconden

Dit nummer was oorspronkelijk geschreven door Jim Morrison over het uitgaan van zijn relatie met vriendin Mary Werbelow.

Na maanden van optredens in het Whiskey A Go-Go in Los Angeles groeide het nummer uit tot een bijna twaalf minuten lang muziekstuk. De thematiek werd daarmee ook breder.

Waar het in eerste instantie ging om een relatiebreuk, kwam er nu een shockerend klassiek Oedipus-thema bij, waarin Morrison zingt dat hij zijn vader wil vermoorden en zijn moeder wil beminnen.

Dat laatste wordt slechts gesuggereerd, doordat de tekst enigszins onverstaanbaar is: ‘Mother… I want to…Aaaah!’. Aan het einde van het nummer wordt meerdere malen het woord ‘Kill’ herhaald.

Dit was jarenlang nauwelijks te horen, maar op nieuwe uitgaven van het album is dit duidelijk aanwezig. Het nummer werd live opgenomen in de studio zonder overdubbing en is uitgebracht in januari 1967.


Top 3 langste nummers in de Top 2000


3. Shine On You Crazy Diamond, Pink Floyd – 13 minuten, 32 seconden

Shine On You Crazy Diamond is een suite in de popmuziek. Het bestaat wel uit secties, maar die worden achter elkaar gespeeld, ook toen er andere tracks tussen werden gezet. Shine On is daarmee een unicum.

Door een fade-in als begin en een overgang naar ‘Welcome to the Machine’ aan het slot van het eerste gedeelte en een overgang vanuit “Wish You Were Here” en een fade-out als eind heeft het geen werkelijk begin en eind.


2. Telegraph Road, Dire Straits – 14 minuten, 18 seconden

Het nummer verscheen op het in 1982 uitgekomen album Love over Gold. Het lied duurt 14 minuten en 18 seconden. Hoewel het nummer nooit verscheen als single is het wel goed ontvangen en staat het sinds 2006 in de Top 2000.


1. Echoes, Pink Floyd – 23 minuten, 31 seconden

‘Echoes’ is een nummer uit 1971 en verscheen op het album Meddle. De song is geschreven door alle vier de bandleden en duurt in zijn originele vorm 23:31 minuten, zodoende neemt het de gehele B-kant in van het album.

‘Echoes’ is op het compilatiealbum Echoes: The Best of Pink Floyd in verkorte vorm (16:30) als vijfde track te horen. Het nummer speelt ook nog een belangrijk rol in de film Pink Floyd: Live at Pompeii, waarin het als openingsnummer en als slotnummer is te horen.De andere lange nummers uit de Top 2000 zijn:

  • Back Out Of Hell van Meat Loaf (9 minuten, 48 seconden)
  • Firth Of Fifth van Genesis (9 minuten, 34 seconden)
  • Jungleland van Bruce Springsteen (9 minuten, 33 seconden)
  • Estranged van Guns N’ Roses (9 minuten, 21 seconden)
  • The Load Out/Stay van Jackson Browne (9 minuten, 1 seconde)