Top 10 Oudste bierbrouwerijen van Nederland

Top 10 Oudste bierbrouwerijen van Nederland
Top 10 Oudste bierbrouwerijen van Nederland: Dommelsche Bierbrouwerij (1757)

Oudste bierbrouwerijen van Nederland

Inmiddels hebben we zo’n 1.000 bierbrouwerijen in Nederland. Hieronder zijn zijn een aantal ‘oudjes’. Zie her de bierbrouwersmet een wel heel rijke historie. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over eten drinken op deze website.


Top 10 Oudste bierbrouwerijen van Nederland

Zie hier ->>> de beste bierbrouwerijen van België om te bezoeken, vijf lijstjes en bier is ook het meest verkochte product in de Nederlandse supermarkt.


10. Koninklijke Grolsch uit 1914 uit

Grolsch is een biermerk dat voor het eerst in 1615 in Groenlo is gebrouwen door Willem Neerfeldt. De naam Grolsch is het bijvoeglijke naamwoord van Grolle, de oude naam van Groenlo. De brouwerij heet officieel Grolsche Bierbrouwerij.

Website: www.koninklijkegrolsch.nl


9. Bierbrouwerij de Koningshoeven uit 1885

La Trappe is een Nederlands trappistenbier. Het wordt gebrouwen door brouwerij De Koningshoeven van de abdij ‘Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven’ in Berkel-Enschot nabij Tilburg in Noord-Brabant. De brouwerij heette vroeger De Schaapskooi. De naam La Trappe is afkomstig van het Franse klooster ‘La Trappe’, de bakermat van de orde der trappisten.

Website: www.latrappetrappist.com


8. Alfa Brouwerij uit 1872

De Alfa Brouwerij is een ambachtelijke bierbrouwerij met eigen waterbron in Thull (gemeente Beekdaelen). Joseph Meens stichtte in 1870 in buurtschap Thull vlak bij Schinnen de Meens Bierbrouwerij. De brouwerij werd gecombineerd met een boerderij. Het brouwen van bier en het verkopen van bostel leverde samen met het boeren een beter inkomen.

Hoewel het oprichtingsjaar doet vermoeden dat er van het begin af aan ‘Beiersch’ bier – bier van ondergisting – is gebrouwen, maakte men eerst enkele hooggegiste soorten en schakelde de brouwerij rond de eeuwwisseling over op het Beiersch bier. Tot 1960 werd Alfa bier alleen in de omgeving gedronken. Later groeide de welvaart en was Alfa bier in heel Nederland verkrijgbaar.

Website: www.alfabier.nl


7. Brand Bierbrouwerij uit 1871

Brand Bierbrouwerij is een bierbrouwerij te Wijlre in de gemeente Gulpen-Wittem. Vanaf 1340 zou er in Wijlre bier worden gebrouwen. Deze bewering is echter foutief. Uit onderzoek blijkt dat een voorganger van Brand bier, stamt uit 1755.

Met zekerheid kan gezegd worden dat dit bier vanaf 1767 is gebrouwen op diezelfde locatie. Dit betekent dat Brand geen tastbaar bewijs heeft om de naam ‘Oudste brouwerij te claimen’. Anders zou de Dommelsche Bierbrouwerij de oudste brouwerij van Nederland zijn. Vanaf 1757 wordt daar bier gebrouwen op dezelfde locatie.

Website: www.brand.nl


6. Budelse Brouwerij uit 1870

De Budelse Brouwerij is een Nederlandse brouwerij in Budel in de Noord-Brabantse gemeente Cranendonck en is een onafhankelijke en zelfstandige familiebrouwerij van de familie Arts. De producten worden verkocht onder de merknaam ‘Budels’. Het anker in het beeldmerk refereert aan de oorspronkelijke naam ‘De Hoop’.

Website: www.budels.nl


5. Lindeboom Bierbrouwerij uit 1870

De Lindeboom Brouwerij is een bierbrouwerij in het Limburgse dorp Neer. In 1867 wilde Willem Geenen, die tot dan zijn kost verdiende als landbouwer en stroopmaker, bier gaan brouwen. Voor die tijd was Willem een zeer ondernemend iemand, want hij durfde het aan om zijn koffers te pakken en af te reizen naar Worms, om opgeleid te worden als bierbrouwer.

Dit moet voor een jongeman uit Neer in die tijd een ware wereldreis zijn geweest. De schriften waarin hij de ellenlange dictaten in een regelmatig handschrift optekende, zijn bewaard gebleven.

Website: www.lindeboom.nl


4. Heineken uit 1864

Heineken NV is een Nederlandse multinational in de bier- en drankensector en is actief in ruim 190 landen (er zijn maar 195 landen op aarde). Ze bezit 300 biermerken, met een totaal biervolume van meer dan 218 miljoen hectoliter (2017) behoort Heineken tot de grootste brouwerijen van de wereld, na het Belgische Anheuser-Busch InBev. Daarnaast is Heineken de grootste ciderproducent ter wereld.

De productie vindt plaats in meer dan 140 brouwerijen in 71 landen. Daarnaast opereert Heineken via exportactiviteiten en licentiepartners. Ruim de helft van de afzet vindt plaats in Europa. Heineken had rond 2017 ongeveer 80.000 werknemers in dienst.

Website: www.theheinekencompany.com


Zie hier de de top 10 grootste autoleasemaatschappijen van Nederland 2021.


Top 3 Oudste bierbrouwerijen van Nederland


3. Gulpener Bierbrouwerij uit 1825

De Gulpener Bierbrouwerij BV is een zelfstandige familiebrouwerij uit Gulpen in Limburg. De brouwerij is in 1825 opgericht door Laurens Smeets onder de naam Gulpener Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw. Op 14 september 1826 is toenterijd het eerste bovengistend bier afgeleverd.

Website: www.gulpener.nl


2. Royal Swinkels Family Brewers uit 1773

De Royal Swinkels Family Brewers (voorheen Bavaria) is een familiebedrijf uit Noord-Brabant dat actief is in de bier- en frisdranksector. Het bedrijf had in 2019 een omzet van 897 miljoen euro. Het concern verkoopt bier onder meerdere merknamen, waaronder Bavaria, Swinckels’, La Trappe, Palm, Hollandia, Rodenbach en Steenbrugge. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lieshout en er zijn nevenvestigingen in meer dan tien landen.

Website: www.swinkelsfamilybrewers.com


Zie hier de top 10 grootste bier producerende landen.


1. Dommelsche Bierbrouwerij uit 1757

Top 10 Oudste bierbrouwerijen van Nederland
Top 10 Oudste bierbrouwerijen van Nederland: Dommelsche Bierbrouwerij (1757)

De geschiedenis van de Dommelsche bierbrouwerij begon in 1702, toen Jan van Deventer in Dommelen brouwde. De latere eigenaar, de familie Snieders, kan teruggevoerd worden tot 1650. Toen was het een Riethovense familie van landbouwers en brouwers. In 1744 vestigde zich een Snieders met dezelfde beroepencombinatie in Dommelen. Hij dreef tevens herberg De Oranjeboom.

In 1824 werd Petrus Josephus Snieders geboren die later, samen met Driek Zigmans, het bedrijf beheerde. Men ging de dorpen af om bier te verkopen, te voet of per huifkar, later per fiets, en nog later per Douglas motorfiets.

Website: www.dommelsch.nl


Zie hier de top 10 beste Belgische biertjes van 2021.