, , ,

Top 10 prehistorische vissen die vandaag nog leven

Coelacant - Top 10 prehistorische vissen die vandaag nog leven

Prehistorische vissen die vandaag nog leven

Deze vissen leefden ook in prehistorische en ze hebben nog steeds hun ‘prehistorische’ uiterlijk. Lees meer..


Lees hier → meer over de natuur op deze website.


Top 10 prehistorische vissen die vandaag nog leven

Bron: www.listverse.com


10. Slijmprikken

Slijmprik

Slijmprik

Volgens het fossielenbestand bestaan ​​slijmprikken al meer dan 300 miljoen jaar. Dit betekent dat ze al oud waren toen dinosauriërs de wereld overnamen. Deze dieren, die in relatief diepe wateren voorkomen, worden soms slijmalen genoemd, maar het zijn niet echt palingen.

Volgens sommige wetenschappers zijn het misschien zelfs helemaal geen vissen. Het zijn in alle opzichten zeer bizarre dieren. Ze hebben een schedel maar missen een ruggengraat en ze hebben twee hersenen.

Slijmprikken zijn bijna blind en voeden zich ’s nachts met de karkassen van grote dieren zoals vissen en walvisachtigen, die op de zeebodem vallen.

Ze danken hun bijnaam ‘slijmpaling’ aan het feit dat ze een slijmerige substantie produceren om de kieuwen van roofvissen te beschadigen. Hierdoor hebben ze vrijwel geen natuurlijke vijanden.


Zie hier de Top 10 beste films over dinosaurussen aller tijden.


9. Lancetvis

Alepisaurus ferox

Alepisaurus ferox

De lancetvis heeft een heel duidelijk ‘prehistorisch’ uiterlijk, met woest uitziende, scherpe tanden op zijn kaken. De rug doet denken aan dat van sommige dinosauriërs.

Zelfs de wetenschappelijke naam heeft een dinosaurusgeluid (Alepisaurus ferox). Tot twee meter lang wordt dit roofdier aangetroffen in alle oceanen behalve de poolgebieden. Hij is zeer vraatzuchtig, voedt zich met kleinere vissen en inktvissen, en weet soms ook leden van zijn eigen soort te eten.


8. Arowana

Arowana

Arowana

Deze vissen behoren tot de oude groep van de Osteoglossiden en bestonden al in de Jura-periode. Tegenwoordig worden ze aangetroffen in het Amazonegebied en in delen van Afrika, Azië en Australië.

Arowana’s houdt men soms als exotische huisdieren en zijn vraatzuchtige roofdieren die zich voeden met elk klein dier dat ze kunnen vangen. Dit inclusief vogels en vleermuizen die ze tijdens de vlucht vangen.

Ze kunnen namelijk tot twee meter de lucht in springen. In China staan ​​arowana’s vanwege hun uiterlijk bekend als ‘drakenvissen’, en men denkt dat ze voorbodes van geluk zijn.


Zie hier de Top 10 meest bijzondere dieren in Australië.


7. Franjehaai

Franjehaai

Franjehaai

Dit diepzeeroofdier, één van de meest primitieve haaien die vandaag de dag leven, is een overblijfsel uit het Krijt-tijdperk, toen dinosauriërs de aarde regeerden.

De franjehaai is zelden levend gezien en pas onlangs voor het eerst gefilmd. Hij kan wel twee meter lang worden, waarbij de vrouwtjes groter zijn dan de mannetjes. Ze leven in diepe wateren, waar ze zich voornamelijk voeden met inktvissen.

Ze zijn niet gevaarlijk voor mensen, en in feite brengen de meeste franjehaaien hun hele leven door zonder een mens te zien. Alleen dode of stervende exemplaren worden meestal gezien en geregistreerd door vissers of wetenschappers.


Zie hier de grootste dinosauriërs ter wereld.


6. Steur

Steur

Steur

Een andere overlevende uit het tijdperk van de dinosauriërs, ze bestonden al in het vroege Jura. De steur staat bekend als een van de belangrijkste bronnen van kaviaar. Kaviaar wordt gemaakt van hun kuit- of eimassa’s.

Als gevolg van overbevissing worden deze prachtige, gepantserde vissen tegenwoordig helaas bedreigd. De grootste steursoort kan wel zes meter lang worden en is zo groot als de meeste grote witte haaien.

Ze voeden zich met kleine dieren van de zeebodem en vormen geen gevaar voor de mens, tenzij ze worden geprovoceerd. Ze hebben ook wel eens mensen onbedoeld pijn hebben gedaan en gedood door uit het water te springen en op boten te landen.


5. Arapaima

Arapaima

Arapaima

De arapaima uit het Amazonegebied is nauw verwant aan de arowana (zie nummer acht). Het is misschien wel de grootste zoetwatervis ter wereld. Volgens vroege beschrijvingen zou hij wel 4,5 meter lang kunnen worden.

Tegenwoordig zijn dergelijke enorme individuen zeldzaam en zijn de meeste volwassen arapaima’s gemiddeld twee meter lang. Deze langzaam bewegende roofdieren voeden zich met kleinere vissen en schaaldieren.

Een interessante eigenschap van deze vis is dat hij, net als een walvisachtigen, zuurstof uit de lucht moet ademen om te overleven. Arapaimas vormen geen gevaar voor de mens en men jaagt op ze vanwege hun vlees.

Helaas zijn ze tegenwoordig erg schaars. Hoewel de arapaima schijnbaar in het Mioceen verscheen, behoort hij tot een veel oudere familie, de Osteoglossidae. Daarom kan zijn oorsprong teruggevoerd worden tot het tijdperk van de dinosauriërs.


Zie hier de Top 10 dodelijkste vleesetende dinosaurussen.


4. Zaagvis

Zaagvis

Zaagvis

Dit ernstig bedreigde dier is een overlevende uit het Krijt-tijdperk. Ja kan ze zowel in zout water als in rivieren en kreken aangetreffen, en is tot 100 km landinwaarts gezien.

Met een lengte van maximaal zeven meter kunnen zaagvissen op haaien lijken, maar zijn in werkelijkheid nauwer verwant aan roggen. Hun ‘zaag’ is zowel een wapen als een zintuig, bedekt met elektrogevoelige poriën. Hierdoor kan dit dier ondanks zijn slechte gezichtsvermogen prooien waarnemen.

Hoewel de zaagvis meestal vredig is, kan hij uiterst gevaarlijk zijn bij provocatie. Dankzij een buitengewoon fossiel weten we dat gigantische, prehistorische zaagvissen waarschijnlijk het hoofdvoedsel waren voor de grootste vleesetende dinosaurus, Spinosaurus. Dit omdat een wervel van de vis tussen de tanden van de dinosaurus vastzat.


3. Alligator Gar

Alligator Gar, Moon Lake, Mississipp, maart 1910

Dit formidabele roofdier met dikke schubben is gevonden in het zuiden van de VS en het noorden en oosten van Mexico. Het is de grootste zoetwatervis in Noord-Amerika, hoewel hij soms de zee in dwaalt.

Hij kan tot vier meter lang worden en tot 200 kg wegen. Gator-gars worden zo genoemd vanwege hun reptielachtige uiterlijk en lange kaken, gewapend met een dubbele rij scherpe tanden.

Het zijn vraatzuchtige hinderlaagroofdieren en het is bekend dat ze af en toe mensen bijten, hoewel er tot nu toe geen bevestigde sterfgevallen als gevolg van alligatorgaren zijn geregistreerd.

Gars behoren tot de oudste vissen die tegenwoordig leven; hun oorsprong kan worden teruggevoerd tot het Krijt-tijdperk.


2. Polypterus Senegalus

Polypterus Senegalus

Polypterus Senegalus

Deze Afrikaanse vissen worden vaak ‘dinosauruspalingen’ genoemd. Dit vanwege hun reptielachtige uiterlijk en gekartelde rugvin, die doet denken aan de puntige ruggen van sommige dinosaurussen.

Het zijn geen echte palingen, maar leden van de bichir-familie. Bichirs bestonden al in het Krijt. Hoewel dinosauruspalingen vaak als exotische huisdieren worden verkocht, zijn ze geneigd uit hun aquariums te ontsnappen.

Ze kunnen lange tijd buiten het water overleven, zolang hun huid nat blijft, waardoor ze ver van hun aquarium kunnen afdwalen.


1. Coelacant

Coelacant

Coelacant

De Coelacanth is de bekendste van alle ‘levende fossielen’. Het is dier is het beste voorbeeld is van een ‘Lazarus taxon’, dat wil zeggen dieren die al lang uitgestorven hadden moeten zijn.

Coelacanthen zouden in het Krijt-tijdperk zijn uitgestorven, samen met de dinosauriërs, maar in 1938 is in Zuid-Afrika een levend exemplaar gevangen. Sindsdien zijn er meer exemplaren gezien en gefotografeerd, en in 1999 werd zelfs een tweede coelacanth-soort gevonden in Indonesië.

Coelacanths zijn grote roofdieren, tot twee meter lang. Ze voeden zich met kleinere vissen, waaronder kleine haaien, en worden meestal aangetroffen in diepe, donkere wateren. Hoewel coelacanthen vanwege hun vreselijke smaak zelden worden gevangen en geconsumeerd, worden ze tegenwoordig ernstig bedreigd.


Top 10 prehistorische vissen die vandaag nog leven

  1. Coelacant
  2. Polypterus Senegalus
  3. Alligator Gar
  4. Zaagvis
  5. Arapaima
  6. Steur
  7. Franjehaai
  8. Arowana
  9. Lancetvis
  10. Slijmprikken