Top 10 bekendste schilderijen van Paul Cézanne

0
Top 10 bekendste werken van Paul Cézanne
Paul Cézanne

Top 10 bekendste schilderijen van Paul Cézanne

Paul Cézanne wordt gezien als de grondlegger van de moderne kunst. Cézanne inspireerde dan ook het kubisme van Picasso en Braque. Picasso noemde Cézanne zijn enige echte meester. Cézanne wordt gezien als de vader voor de kunstschilders die na hem kwamen.

De innovatieve kleurcombinaties die Cézanne gebruikte waren ook invloedrijk, met name op Matisse en bij Les Fauves, in het bijzonder André Derain. Paul Cézanne behoort tot het postimpressionisme, een kunststroming die volgt op het impressionisme. Zijn werk vormde een brug tussen het impressionisme en het kubisme.

Cézanne maakte ongeveer 950 olieverfschilderijen en tegen de 650 aquarellen.


Top 10 bekendste schilderijen van Paul Cézanne
Paul Cézanne

Paul Cézanne
Aix-en-Provence, 19 januari 1839 – aldaar, 22 oktober 1906


Zie hier->>> meer over kunst en hier->>> meer over schilderijen op deze website…


Top 10 bekendste schilderijen van Paul Cézanne


10. De moord – 1867 / 1868

De moord / Le meurtre - Paul Cézanne - 1867 / 1868
De moord / Le meurtre – Paul Cézanne – 1867 / 1868

9. Jongen met het rode vest / Le Garçon au gilet rouge – 1888 / 1890

De jongen met het rode vest / Le Garçon au gilet rouge - paul Cézanne - 1888 / 1890
De jongen met het rode vest / Le Garçon au gilet rouge – paul Cézanne – 1888 / 1890

8. De smeltende sneeuw / La neige fondue à L’Estaque – 1871

La neige fondue à L’Estaque - Paul Cézanne - 1871
La neige fondue à L’Estaque – Paul Cézanne – 1871

7. Madame Cézanne met los haar / Madame Cézanne met los haar aux cheveux dénoués – 1890 / 1892

Madame Cézanne met los haar / Madame Cézanne met los haar aux cheveux dénoués - Paul Cézanne - 1890 – 1892
Madame Cézanne met los haar / Madame Cézanne met los haar aux cheveux dénoués – Paul Cézanne – 1890 / 1892

Hoewel het model, zijn vrouw Hortense Fiquet, niet ondersteunend was en het werk van haar man niet begreep of interesseerde, is dit een van vierenveertig portretten waarin ze voor hem zat vanaf 1869, een periode waarin ze zich ontdeed aan de minnares , tot vrouw, tot ex-vrouw. Cézanne, iets van een socialite, vond Fiquet later vaak wispelturig en oppervlakkig en merkte ooit op: “Mijn vrouw geeft alleen maar om Zwitserland en limonade”. De gevoeligheid en diepte die haar in dit werk wordt toegeschreven, wordt waarschijnlijk getrokken uit zijn eigen persoonlijkheid en geprojecteerd op haar imago.

Hoewel elementen van het werk de invloed van het impressionisme laten zien, mist het de kenmerkende extraverte charme van die beweging. In plaats daarvan richt het zich in  op het innerlijke leven van het onderwerp. Het vertrekt van de vroegere portretten van de kunstenaar van zijn vrouw, die hij eerder had gescheiden, in zijn gevoeligheid, delicaatheid van toon en meer ontspannen gelaat, zoals te zien in de losse val van haar haar.


6. Mand met appelen / La corbeille de pommes – 1895

Mand met appelen / La corbeille de pommes - Paul Cézanne - 1895
Mand met appelen / La corbeille de pommes – Paul Cézanne – 1895

De mand met appelen is een stilleven van een mand met appelen, een fles wijn en biscuits. Paul Cézanne maakte vele stillevens met fruit. Hij schilderde het circa 1893. Het werk is uitgevoerd in olieverf op doek en meet 65 x 80 cm. Het hangt in Gallery 246 van het Art Institute of Chicago in Chicago in de Verenigde Staten.

Dit kunstwerk is vaak aangehaald vanwege zijn ontwrichte perspectief. Zo is bijvoorbeeld de rechterzijde van het tafeloppervlak niet in hetzelfde vlak als de linkerzijde, waardoor het lijkt dat het beeld tegelijkertijd twee gezichtspunten toont. Schilderijen zoals deze droegen eraan bij een brug te slaan tussen impressionisme en kubisme.


5. Piramide van schedels / Pyramide de crânes – 1901

Piramide van schedels / Pyramide de crânes - Paul Cézanne - 1901
Piramide van schedels / Pyramide de crânes – Paul Cézanne – 1901

Cézanne werkte de laatste tien jaar van zijn leven in afzondering. Hij verwees in zijn brieven vaak naar de dood: ‘Voor mij is het leven dodelijk eentonig begonnen.’; ‘Wat mij betreft, ik ben oud, ik zal geen tijd hebben om mezelf verder uit te drukken.’; en ‘Ik kan net zo goed dood zijn.’

Het is mogelijk dat de dood van zijn moeder op 25 oktober 1897 – ze was een beschermende en ondersteunende invloed geweest – zijn meditaties over sterfelijkheid versnelde. De dood is een onderwerp waar Cézanne door was geobsedeerd sinds het einde van de jaren 1870.

De gezondheid van Cézanne begon achteruit te gaan. Deze dramatische overgave tot de dood verwerkt hij in een aantal stillevenschilderijen die hij maakte tussen 1898 en 1905 van schedels. De werken, sommige geverfd in olieverf en sommige met waterverf, zijn subtieler in betekenis en toch ook visueel strakker dan de traditionele benadering van het thema van vanitas.


4. Mont Sainte-Victoire serie – ci. 1885 / 1905

bekendste schilderijen van Paul Cézanne La Montagne Sainte-Victoire- Paul Cézanne - 1885-1887
La Montagne Sainte-Victoire- Paul Cézanne – 1885 / 1887

Met de Mont Sainte-Victoire serie worden diverse schilderijen bedoeld van het gebergte Mont Sainte-Victoire die Cézanne schilderde. Het gebergte ligt in het zuiden van Frankrijk, dicht bij Aix-en-Provence en was vlak bij zijn huis. Het gebergte inspireerde meerdere kunstenaars.

De schilderijenserie van de Mont Sainte-Victoire was een belangrijke serie in de ontwikkeling van het impressionisme naar meer kubistische schilderijen. Cézanne laat in deze schilderijen het klassieke perspectief los en gaat gebruik maken van kleurverschillen om diepte te creëren. Felle kleuren werden veelal op de voorgrond geplaatst, terwijl mattere kleuren meer op de achtergrond kwamen. Hierdoor ontstaat hetzelfde gevoel van dieptewerking.


3. Stilleven met gordijn, kruik en fruitschaal / Rideau, Cruchon et Compotier – 1893 – 1894

Stilleven met gordijn, kruik en fruitschaal / Rideau, Cruchon et Compotier - Pual Cézanne - 1893 / 1894
Stilleven met gordijn, kruik en fruitschaal / Rideau, Cruchon et Compotier – Pual Cézanne – 1893 / 1894

2. De kaartspelers  / Les joueurs des cartes – ci. 1890

De kaartspelers  / Les joueurs des cartes - Paul Cézanne - ci. 1890
De kaartspelers  / Les joueurs des cartes – Paul Cézanne – ci. 1890

Dit werk van Cézanne is geschilderd tussen 1893 en 1896, olie op doek, 47,5 x 57 centimeter. Het toont twee mannen die bijna symmetrisch tegenover elkaar zitten te kaarten. Het schilderij is thans in bezit van het Musée d’Orsay te Parijs.

Van De kaartspelers bestaan nog twee vrijwel identieke versies, waarvan er een in het bezit is van het Courtauld Institute of Art in Londen en een ander in privé bezit. Voor deze laatste versie werd in 2011 het op dat moment hoogste bedrag ooit voor een schilderij betaald, naar schatting tussen de 180 en 200 miljoen euro.

Op De kaartspelers zijn twee buurtgenoten van Cézanne te zien, onder wie zijn tuinman Alex Paulin. In de uitwerking heeft hij, als schilderde hij een stilleven, opvallend veel aandacht voor hun houding. Hier is geen sprake van een vluchtige impressionistische opzet: de geconcentreerde spelers ademen eerder een atmosfeer uit van religieuze rust. Het werk krijgt daarmee een zekere constructivistische monumentaliteit, met een veel klassiekere grondslag dan voor veel impressionisten uit die tijd acceptabel was. Tegelijkertijd heeft het tafereel iets bijzonder eigentijds, dat tot op de dag van vandaag een breed publiek intrigeert.


1. De grote baadsters /  Les Grandes Baigneuses – 1906

De grote baadsters - Paul Cézanne - 1906 = bekendste schilderijen van Paul Cézanne
De grote baadsters – Paul Cézanne – 1906

Paul Cézanne schilderde hDe grote baadsters in 1906. Het is uitgevoerd in olieverf op doek en meet 210.5 x 250.8 cm. Het bevindt zich in Gallery 164 in het Philadelphia Museum of Art in Philadelphia in de Verenigde Staten.

Dit is het grootste, het laatste en in veel opzichten het meest ambitieuze werk van Cézanne’s levenslange verkenning van het aloude thema van naakten in een landschap.

Het is ook, misschien, in zijn onvoltooide staat, de zuiverste en meest serene getuigenis van de man die Paul Gauguin beschreef als dromen van beboste open plekken bevolkt met mooie figuren.