Top 10 beroemdste kubistische kunstenaars aller tijden

0
Top 10 beroemdste kubistische kunstenaars aller tijden
Top 10 beroemdste kubistische kunstenaars aller tijden

Beroemdste kubistische kunstenaars aller tijden

Het kubisme is een westerse kunststroming die bestaat uit vele kunstenaars die een grote en diepgaande invloed hebben gehad op de moderne kunst.

Kubistische kunstwerken hebben een gefragmenteerde compositie die het onderwerp vanuit alle hoeken vertegenwoordigt door overlappende geometrische vlakken.

De kubistische kunstenaars hebben conventionele representatie opnieuw uitgevonden door de tradities van perspectief, modellering en verkorting te verwerpen die de voorkeur hadden tijdens de Renaissance.

Het resultaat van deze methode was een gelaagde, geometrische compositie die het onderwerp vanuit alle hoeken tegelijk en met overlappende beeldvlakken weergeeft.

Het kubisme is ontstaan in Frankrijk en was actief tussen 1907 en 1914. Het kubisme bestond uit twee hoofdfasen: analytisch kubisme en synthetisch kubisme.

Analytisch kubisme is de eerste grote fase van het kubisme die plaatsvond tussen 1907 en 1912. Synthetisch kubisme is de latere fase van het kubisme tussen 1912 en 1914.

Aanvankelijk was de kubistische kunstbeweging niet onderverdeeld in analytisch kubisme en synthetisch kubisme.

Pas later zouden kunsthistorici, geïnspireerd door de geschriften van kubistische kunstenaars, de beginfase van het kubisme bestempelen als analytisch kubisme en de laatste als synthetisch kubisme.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…


Top 10 beroemdste kubistische kunstenaars aller tijden

Bron: www.artlex.com


10. Paul Cézanne

Top 10 bekendste werken van Paul Cézanne
Paul Cézanne

Cézanne was een Franse kunstenaar geboren in Aix-en-Provence, Frankrijk op 19 januari 1839 en stierf op 22 oktober 1906 in Aix-en-Provence, Frankrijk.

Cézanne studeerde kunst aan de Académie Suisse in Parijs. Hij was aanvankelijk een impressionistische en post-impressionistische schilder en wordt gecrediteerd met de grootste invloed op de geboorte van het kubisme.

La Montagne Sainte-Victoire- Paul Cézanne - 1885-1887
La Montagne Sainte-Victoire- Paul Cézanne – 1885-1887

Hij werd beïnvloed door de realistische schilder Gustave Courbet en de romantische schilder Eugène Delacroix. De grootste invloed van Cézanne was op Pablo Picasso en Georges Braque en hun experimenten in het kubisme.

De dadaïstische kunstenaar Marcel Duchamp, de fauvistische schilder Henri Matisse en de expressionistische kunstenaar Piet Mondriaan werden ook sterk beïnvloed door Cézanne.

Cézanne’s kunstwerken zijn te zien, in de permanente collecties van vele musea zoals de National Gallery of Art in Washington, DC, het Metropolitan Museum of Art and Museum of Modern Art New York, The Art Institute of Chicago en Musée d’Orsay Paris .

Over Paul Cézanne

  • Paul Cézanne en romanschrijver Émile Zola waren jeugdvrienden.
  • In 1859 studeerde Cézanne rechten aan de universiteit van Aix-en-Provence.
  • Rond 1861 gaf Cézanne’s vader, een rijke bankier, Cézanne 400.000 frank (ongeveer $ 413.000 USD) om zijn carrière in de schilderkunst voort te zetten.
  • Zie hier de 10 bekendste schilderijen van Paul Cézanne

.


9. Paul Klee

Bekendste schilderijen van Paul Klee
Paul Klee

Klee was een Zwitsers-Duitse kunstenaar geboren in Münchenbuchsee, Zwitserland op 18 december 1879 en stierf op 29 juni 1940 in Muralto, Zwitserland.

Paul Klee studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten München en maakte kunstwerken in vele media, waaronder schilderen, tekenen, waterverf en grafiek.

Paul Klee - Roter Ballon / Red Balloon (1922)
Paul Klee – Roter Ballon / Red Balloon (1922)

Klee werkte in de stijlen van het kubisme, expressionisme, Bauhaus en surrealisme. Hij is beïnvloed door het gebruik van gedurfde kleuren door kubisten Robert Delaunay en Maurice de Vlaminck.

Klee’s kunstwerken beïnvloedde ook tal van componisten en Amerikaanse artiesten zoals Jackson Pollock en Robert Motherwell.

Klee’s kunstwerken zijn te zien in de collecties van vele musea, zoals het Metropolitan Museum of Art New York, de Guggenheim-musea, de National Gallery of Canada in Ottawa, het Museum of Modern art New York en de University of Jena, in Duitsland.

Over ver Paul Klee

  • Paul Klee is opgevoed in een familie van muzikanten.
  • In 2018 werd een Google Doodle gemaakt om de 139e verjaardag van Klee te vieren.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd veel van Paul Klee’s kunst door nazi’s in beslag genomen uit musea en joodse verzamelaars.
  • Zie hier de bekendste schilderijen van Paul Klee

.


8. Vicente Manansala

Vicente Manansala
Vicente Manansala

Manansala was een Filippijnse kunstenaar geboren in Macabebe, Filippijnen op 22 januari 1910 en stierf in Manilla, Filippijnen op 22 augustus 1981.

Manansala studeerde aan de University of the Philippines School of Fine Art en de École des Beaux-Arts in Parijs. Hij was een schilder en illustrator die in de kubistische stijl werkte.

Vicente Manansala - Pamilya / Familie (1961)
Vicente Manansala – Pamilya / Familie (1961)

Manansala wordt gecrediteerd als een van de eerste abstractionisten in de Filippijnse kunstwereld en ontwikkelde de techniek van transparant kubisme.

Manansala’s kunst overbrugde de kloof tussen het stadsleven en het plattelandsleven, wat veel Filippijnse kunstenaars beïnvloedde om te volgen, waaronder de Filippijnse neorealisten Norma Belleza, Malang, Angelito Antonio en Manuel Baldemor.

Zijn werken bevinden zich in de collecties van het National Museum of Philippines, Honolulu Museum of Art, het Philippine Center in New York, Singapore Art Museum en het Lopez Memorial Museum in Manilla.

Over ver Vicente Manansala

 • In 1950 ontving Manansala een beurs van zes maanden van UNESCO om te studeren aan de École des Beaux-Arts in Banff, Alberta en Montréal, Québec, Canada.
 • Manansala ontwikkelde Transparant Kubisme , waarbij gebruik wordt gemaakt van lagen transparante verf.
 • In 2010 is Manansala’s kunstwerk vermeld op een nationaal postzegelvel in de Filippijnen om zijn honderdste verjaardag te herdenken.

7. Henri Le Fauconnier

Henri Le Fauconnier - Portret door Jan Toorop (1918)
Henri Le Fauconnier – Portret door Jan Toorop (1918)

Le Fauconnier was een Franse schilder geboren op 5 juli 1881 in Hesdin, Frankrijk en stierf op 25 december 1946 in Parijs, Frankrijk.

Hij studeerde schilderkunst bij Jean-Paul Laurens en aan Academie Julian. Le Fauconnier was een leidende figuur van de kubisten van Montparnasse.

Henri Le Fauconnier - Ploumanac'h (1908)
Henri Le Fauconnier – Ploumanac’h (1908)

Hij werd ook beïnvloed door de post-impressionistische stijl van Paul Cézanne. Le Fauconnier werkte vele jaren in Nederland en zijn invloed op generaties kunstenaars was groot. Hij beïnvloedde ook mede-kubist, Albert Gleizes.

Het werk van Le Fauconnier is onder meer te zien in Museum of Modern Art New York en Rhode Island School of Design Museum.

Over Henri Le Fauconnier

 • In 1910 studeerde Henri Le Fauconnier rechten in Parijs.
 • In 1912 nam Le Fauconnier deel aan de eerste tentoonstelling van het kubisme in Spanje, in Galeries Dalmau, Barcelona, met Jean Metzinger, Albert Gleizes, Marcel Duchamp, Juan Gris, Marie Laurencin en August Agero.
 • Le Fauconnier publiceerde in 1910 op uitnodiging van Wassily Kandinsky een theoretische tekst in de catalogus van de Neue Künstlervereinigung .

6. André Lhoté

Lhote, door Edmond Boissonnet
Lhoté, door Edmond Boissonnet

André Lhote was een Franse schilder, beeldhouwer, schrijver en tekenleraar, geboren op 5 juli 1885 in Bordeaux, Frankrijk en stierf op 24 januari 1962 in Parijs, Frankrijk.

André Lhote  - 14 July, Port de Bordeaux-Poincaré (1913–14)
André Lhote  – 14 July, Port de Bordeaux-Poincaré (1913–14)

Lhoté studeerde decoratieve beeldhouwkunst aan de École des Beaux-Arts in Bordeaux, Frankrijk. Hij werkte in de stijlen van het fauvisme en het kubisme, beïnvloed door Paul Gauguin en Paul Cézanne.

Lhoté maakte deel uit van de Section d’Or-groep, een collectief van kunstenaars geassocieerd met orphisme en kubisme.

Werken van Lhoté zijn te zien in de collectie van het San Francisco Museum of Modern Art.

Over André Lhote

 • André Lhoté was medeoprichter van het kunsttijdschrift Nouvelle Revue Française en droeg tot 1912 bij aan artikelen over kunsttheorie.
 • In 1955 werd Lhoté bekroond met de Grand Prix National de Peinture.
 • In hetzelfde jaar benoemde UNESCO Lhoté tot president van de International Association of Painters, Engravers, and Sculptors.

5. Jean Metzinger

Jean Metzinger in 1913
Jean Metzinger in 1913

Metzinger was een Franse schilder, illustrator, schrijver en dichter geboren in Nantes, Frankrijk op 24 juni 1883 en stierf op 3 november 1956 in Parijs, Frankrijk.

Hij studeerde kunst aan de École des Beaux-Arts in Nantes, Frankrijk. Zijn vroegste werken werden beïnvloed door het neo-impressionisme van Georges Seurat en Henri-Edmond Cross.

Tussen 1904 en 1907 werkte Metzinger in de Divisionistische en Fauvistische stijlen met een sterke Cézanniaanse component, wat leidde tot enkele van de eerste proto-kubistische werken.

Jean Metzinger (1912-1913) - L'Oiseau bleu
Jean Metzinger (1912-1913) – L’Oiseau bleu

De kunstwerken van Metzinger zijn ondergebracht in meer dan 20 musea over de hele wereld, waaronder Tate Gallery London, National Galleries Scotland, Museum of Fine Arts Boston, The Metropolitan Museum of Art en National Gallery of Victoria, Australië.

Over Jean Metzinger

 • Jean Metzinger en Albert Gleizes’ Du Cubisme beïnvloedde Niels Bohr’s ontdekking van het principe van complementariteit in de kwantumtheorie.
 • Metzinger’s overgrootvader, Nicolas Metzinger, diende in het Franse leger onder Napoleon Bonaparte.
 • Metzinger was op 20-jarige leeftijd in staat om zichzelf volledig te onderhouden als kunstschilder.

4. Albert Gleizes

"<yoastmark

Albert Gleizes was een Franse schilder, schrijver en filosoof geboren in Parijs, Frankrijk op 8 december 1881 en stierf op 23 juni 1953 in Saint-Rémy-de-Provence, Frankrijk.

Gleizes was een autodidactische schilder en werkte gedurende de hele beweging in de stijl van het kubisme. Gleizes werd beïnvloed door de impressionistische traditie en de gedurfde kleuren van het fauvisme, waardoor hij later in zijn carrière in de abstracte kunst ging werken.

Net als veel andere kubisten beïnvloedde Gleizes vele andere kunstenaars en kunststromingen, waaronder abstracte kunstenaars en surrealistische kunst.

"<yoastmark

De werken van Albert Gleizes zijn te zien in de Guggenheim-musea, het National Museum of Western Art Tokyo, Tate Modern London en Museo Thyssen-Bornemisza in Spanje.

Over Albert Gleizes

 • Albert Gleizes en Jean Metzinger schreven in 1912 de eerste verhandeling over het kubisme, Du Cubisme .
 • Gleizes gebruikte jute in veel van zijn schilderijen omdat hij van de textuur hield.
 • Zijn schilderij Harvest Threshing (1912) is het grootste kubistische schilderij en meet een monumentale 106 in x 139.

3. Juan Gris

"<yoastmark

Juan Gris was een Spaanse kunstenaar geboren in Madrid, Spanje op 23 maart 1887 en stierf op 11 mei 1927 in Boulogne-Billancourt, Frankrijk.

Gris studeerde bij de Spaanse kunstenaar José Moreno Carbonero, een vooraanstaand lid van de Málaga School of Painting. Hij was een schilder en illustrator die bijna uitsluitend in de kubistische stijl werkte, geïnspireerd door zijn mede-kubisten die hij ontmoette toen hij in 1906 naar Parijs verhuisde.

"<yoastmark

Het werk van Gris beïnvloedde de puristische stijl van Amédée Ozenfant en Le Corbusier. In 1924 ontwierp hij balletsets en kostuums voor de beroemde Ballets Russes. Zijn werk is onder andere te zien in The Metropolitan Museum of Art New York en Tate Modern London.

Over Juan Gris

 • De echte naam van Juan Gris is José Victoriano González-Pérez.
 • Gris werkte tot 1911 als satirisch cartoonist.
 • Gris bedacht de term analytisch kubisme om de eerste grote fase van het kubisme te beschrijven.

2. Georges Braque

Beroemdste schilderijen van Georges Braque
Beroemdste schilderijen van Georges Braque

Georges Braque was een Franse kunstenaar geboren in Argenteuil, Frankrijk op 13 mei 1882 en stierf op 31 augustus 1963 in Parijs, Frankrijk.

In 1903 studeerde Braque schilderkunst aan de Académie Humbert in Parijs. Braque maakte kunstwerken in vele media, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst en prentkunst. Braque werkte in de stijl van het fauvisme voordat hij zich aansloot bij het kubisme.

Violon et pipe (Le Quotidien) / Viool en pijp (De Krant) (1913) - Georges Braque
Violon et pipe (Le Quotidien) / Viool en pijp (De Krant) (1913) – Georges Braque

Braque werd voor het eerst beïnvloed door het impressionisme, maar nam later samen met Henri Matisse en André Derain de stijl van het fauvisme over. Vervolgens bracht de invloed van Paul Cézanne Braque ertoe om met Pablo Picasso samen te werken om het kubisme te ontwikkelen.

De kunstwerken van Braque zijn te vinden in collecties over de hele wereld, zoals de National Gallery of Modern and Contemporary Art Rome, Musée National Picasso Paris, Tel Aviv Museum of Art Israel en het Museum of Modern Art New York.

Over Georges Braque

  • Oorspronkelijk was Braque samen met zijn vader en grootvader opgeleid tot huisschilder en decorateur.
  • Braque was de eerste levende kunstenaar die een solotentoonstelling had in het Louvre in Parijs.
  • Braque zou een schilderij vele jaren onvoltooid achterlaten en keer op keer terug, wat de vermenging van vroege en late kubistische stijl in veel van zijn werken verklaart.
  • Zie hier de beroemdste schilderijen van Georges Braque

.


1. Pablo Picasso

Pablo Picasso
Pablo Picasso

Picasso was een Spaanse kunstenaar geboren in Málaga, Spanje in 1881 en stierf in 1973 in Mougins, Frankrijk.

Hij studeerde kunst bij zijn vader, de Spaanse kunstenaar José Ruiz y Blasco, en aan de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in Spanje. Picasso maakte kunstwerken in vele media, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst, prentkunst en collage.

Picasso was één van de pioniers van het kubisme en werkte in de kubistische stijl gedurende de twee belangrijkste fasen van de beweging: analytisch kubisme en synthetisch kubisme.

Zijn invloeden omvatten Afrikaanse kunst, neoclassicisme, symbolisme en surrealisme. De invloed van Picasso’s kunst bereikt bijna elk aspect van de westerse sociale cultuur, inclusief latere kunststromingen, theaterstukken en zelfs Hollywood-films.

Portret van Pablo Picasso - Retrato de Picasso - 1912
Portret van Pablo Picasso – Retrato de Picasso – 1912

Picasso’s kunstwerken zijn internationaal ondergebracht in de permanente collecties van vele musea zoals het Museum of Modern Art in New York, het Art Institute of Chicago in Chicago en Museu Nacional de Belas Artes in Rio de Janeiro, Brazilië.

Over Pablo Picasso

 • Van Picasso zijn meer kunstwerken gestolen dan van welke andere kunstenaar dan ook.
 • Picasso maakte tijdens zijn leven meer dan 150.000 kunstwerken.
 • Picasso’s laatste woorden: “Drink op mij, drink op mijn gezondheid, je weet dat ik niet meer kan drinken”, inspireerde een lied van Paul McCartney.
 • Zie hier de 10 meest bekende schilderijen van Picasso
 • .


 1. Pablo Picasso
 2. Georges Braque
 3. Juan Gris
 4. Albert Gleizes
 5. Jean Metzinger
 6. André Lhoté
 7. Henri Le Fauconnier
 8. Vicente Manansala
 9. Paul Klee
 10. Paul Cézanne

Geef een reactie