Top 100 grootste Amerikanen in de geschiedenis

Top 100 grootste Amerikanen in de geschiedenis
Top 100 grootste Amerikanen in de geschiedenis

Top 100 grootste Amerikanen in de geschiedenis

Wat maakt een persoon groots en invloedrijk? De grootsheid is van iemand is natuurlijk ook iets gevoelsmatig. Toch zien we ook dat deze mensen door de geschiedenis heen ‘genoemd’ blijven worden. Dit hoeft overigens niet alleen positief te zijn.

Ze hebben zelf één of meerder prestaties geleverd en / of hebben anderen er toe aangezet om de wereld een stukje anders te maken. De beslissingen die zij genomen hebben, zijn van invloed geweest op de geschiedenis van de Verenigde Staten en vaak ver daar buiten. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over succesvolle mensen en hier ->>> meer over de Verenigde Staten op deze website.


Top 100 grootste Amerikanen in de geschiedenis

Bron: www.arcadiapublishing.com


100. Herman Melville
Hoewel Moby Dick op het moment van publicatie een enorme flop was, zou Herman Melville en zijn boek het aanzien van de Amerikaanse fictie voor altijd veranderen.

99. Richard Nixon
De schandalen die het presidentschap van Nixon kenmerkten, zijn nog steeds onderwerp van gesprek onder het Amerikaanse volk.

98. Booker T. Washington
Washington werkte onvermoeibaar om Zwart Amerika te helpen opstaan ​​uit de slavernij. Hij geloofde ook al vroeg in zelfhulp.

97. Stephen Foster
Foster is de eerste grote songwriter van de VS en bracht klassiekers die vandaag de dag nog steeds bekend zijn.

96. Ralph Nader
Nader speelde een cruciale rol bij het verkiezen van president George W. Bush als president. Hij staat ook bekend om zijn bijdrage aan het veiliger maken van moderne auto’s.

95. Samuel Goldwyn
Goldwyn is de allereerste grote Hollywood-mogul en is verantwoordelijk voor het produceren van meer dan vier decennia aan films.

94. George Eastman
Eastman is de briljante geest die verantwoordelijk is voor Kodak en de grote invloed op de manier waarop we foto’s maken.


93. Nat Turner

Turner is één meest succesvolle rebellen-slavenleiders van de Amerikaanse geschiedenis.


92. John Steinbeck
Het oeuvre van Steinbeck staat bekend om de unieke manier waarop het het leven tijdens het economische depressie in de jaren ’30 van de vorige eeuw nauwkeurig vastlegde.

91. Lyman Beecher
Beecher was een belangrijke evangelist en abolitionist. Hij is ook de vader van Harriet Beecher Stowe.

90. Jonathan Edwards
Edwards is één van Amerika’s belangrijkste en meest opmerkelijke theologen.

89. Walter Lippmann
Bewijs van de machtige kracht van de pen, Lippmann was in staat om verkiezingsuitslagen te beïnvloeden met de krantencolumns die hij schreef.

88. Enrico Fermi
Fermi’s ongeëvenaarde begrip van de fysica zit zowel achter de kwantumtheorie als uiteindelijk ook achter de atoombom.

87. Benjamin Spock
Hoe Amerikanen hun kinderen opvoedden, veranderde voor altijd na slechts één invloedrijk boek van Spock.


86. Mary Baker Eddy

Mary Morse Baker
(Bow, New Hampshire, 16 juli 1821 – Chestnut Hill, 3 december 1910)

Mary Morse Baker
Mary Morse Baker

Mary Baker Eddy is de grondlegger van Christian Science. Naar eigen zeggen ontdekte zij in 1866 de goddelijke wetten van leven, waarheid en liefde en noemde deze ‘Christian Science’. In de volgende jaren ontwikkelde zij haar theologie.

In 1875 publiceerde zij haar grote werk Wetenschap en gezondheid met sleutel tot de Heilige Schrift, en richtte de wereldwijde Christian Science Church op.


85. Ernest Hemingway
De beknopte maar krachtige schrijfstijl en het avontuurlijke leven van Hemingway beïnvloeden nog steeds Amerikanen uit alle lagen van de bevolking.

84. Thurgood Marshall
Marshalls juridische werk en aanwezigheid als rechter bij het Hooggerechtshof was een cruciaal tijdens de burgerrechtenrevolutie.


83. James Fenimore Cooper

(Burlington (New Jersey), 15 september 1789 – Cooperstown (New York), 14 september 1851)

James Fenimore Cooper
James Fenimore Cooper

Fenimore Cooper is vooral bekend als romanschrijver van talloze zeeverhalen en historische verhalen, de Leatherstocking Tales, met Natty Bumppo in de hoofdrol. Een van zijn beroemdste boeken uit deze reeks is The Last of the Mohicans, door velen beschouwd als zijn meesterwerk.


82. George Gallup

George Horace Gallup
(Jefferson, 18 november 1901 – Tschingel, Zwitserland, 26 juli 1984)

George Gallup
George Gallup

Gallup was een Amerikaans statisticus. Opiniepeilingen zijn tot wetenschap gemaakt door deze statisticus. Gallup was de uitvinder van de Gallup poll, een succesvolle statische methode om opinies te peilen. De Gallup poll is in de Verenigde Staten synoniem geworden met opiniepeiling.

I could prove God statistically

George Gallup


81. Margaret Mead

(Philadelphia (Pennsylvania), 16 december 1901 – New York, 15 november 1978)

Margaret Mead in 1948
Margaret Mead in 1948

Margaret Mead was een antropologe en is één van de pioniers in de culturele antropologie. Ze was één van de vele beroemd geworden leerlingen van Franz Boas en Ruth Benedict aan de Columbia University in New York. Mead werd later conservator bij het American Museum of Natural History.

Zij kreeg bekendheid door haar eerste werk Coming of Age in Samoa (1928). Als een van de eerste vrouwelijke cultureel antropologen deed ze veel stof opwaaien in academische kringen. Dit omdat door haar onderzoek door participerende observatie de  ‘superioriteit’ van de mannelijke Amerikaanse cultuur werd gerelativeerd. Zo  is zij ook een boegbeeld voor de beweging voor vrouwenemancipatie.

Daarna deed ze ook onderzoek bij andere leefgemeenschappen, waaronder in Manus (Nieuw-Guinea). Het antropologische werk Mead brachten mensen aan het nadenken over samenlevingen en zette antropologie op de kaart.


80. William Randolph Hearst
Hearst leverde een zeer belangrijke bijdrage aan de journalistiek en het in gang zetten van de Spaans-Amerikaanse oorlog.

79. Louis Armstrong
Dankzij Armstrong en zijn geweldige talent werd jazz een hoofdbestanddeel, zowel op het scherm als op het podium.

78. John Brown
Hoewel men het er nooit helemaal over eens was of hij een held of gewoon een fanaticus was, is Brown mede verantwoordelijk voor het aanwakkeren van de burgeroorlog.

77. Betty Friedan
Friedan richtte zich rechtstreeks op de benarde situatie van de Amerikaanse huisvrouw en zette de samenleving aan het denken over de gevestigde genderrollen.

76. Frank Lloyd Wright
Wright is de belangrijkste en meest invloedrijke architect van de VS.


Top 100 grootste Amerikanen in de geschiedenis


75. Babe Ruth
Babe Ruth is het begin van een cultuur die atleten als beroemdheden viert. Dit ook dankzij de rol die hij speelde bij het opnieuw op de kaart zetten van honkbal na het Black Sox-schandaal.

74. Brigham Young
Young is verantwoordelijk voor het helpen van de onteigende mormonen om hun land terug te winnen en het werk van Joseph Smith voort te zetten.

73. Cyrus McCormick
McCormick is het brein achter de mechanische maaimachine, een uitvinding die industriële landbouw mogelijk maakte.

72. Sam Walton
Walton heeft het begrip detailhandel voor altijd veranderd.

71. Noah Webster
Het woordenboek van Webster is nog steeds het belangrijkste boek van Amerika als het gaat om het definiëren van de Engelse taal.


70. Lewis en Clark

Lewis en Clark
Lewis en Clark

De expeditie van Lewis en Clark was de in 1803 door president Thomas Jefferson uitgezonden expeditie. Deze stond onder leiding van Meriwether Lewis en William Clark door het nieuw verworven Louisiana Territory.

Het was in 1804 de eerste overlandse tocht door het westen van de Verenigde Staten. De tocht leidde naar de kust van de Grote Oceaan aan de monding van de Columbia in de huidige staat Washington. De expeditie nam drie jaar in beslag en legde de grondslag voor de expansie van de VS naar het westen. Er is veel kennis vergaard over de nog onverkende gebieden in het hart van het Noord-Amerikaanse continent.


69. James Gordon Bennett
Bennett is de uitvinder van de moderne Amerikaanse krant, dankzij zijn oprichting van The New York Herald.


68. James D. Watson

(Chicago, 6 april 1928)

James Dewey Watson
James Dewey Watson

James Dewey Watson is een Amerikaans moleculair bioloog die in 1953 samen met Francis Crick, Rosalind Franklin en Maurice Wilkins de structuur van het DNA ontdekte. Watson ontving hiervoor met Crick en Wilkins de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde in 1962.


67. P.T. Barnum
Barnum heeft het gezicht van het Amerikaanse entertainment voor altijd veranderd, dankzij zijn voorliefde voor spektakel.

66. Elvis Presley
Presley’s muzikale invloed is ongekend. Hij maakte de wereld bekend met de rock ’n roll.

65. Henry David Thoreau
Thoreau en zijn geschriften hebben meerdere generaties geïnspireerd om ‘zichzelf te vinden’ en zo authentiek mogelijk te zijn.

64. Jane Addams
Addams is de oprichter van Hull House, een grote invloed als het gaat om Amerikaans maatschappelijk werk.

63. George Marshall
Marshall is verantwoordelijk voor zowel de wederopbouw van West-Europa als voor het organiseren van de inspanningen van Amerika tijdens de Tweede Wereldoorlog.


62. William James

(New York, 11 januari 1842 – Chocorua, 26 augustus 1910)

William James
William James

James was een filosoof en psycholoog. Hij was degene die de moderne Europese psychologie naar de Verenigde Staten bracht. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste personen in de geschiedenis van de Amerikaanse psychologie. Als filosoof wordt hij in de traditie geplaatst van het pragmatisme, als een der hoofdpersonen naast C. S. Peirce en John Dewey. James is over de hele wereld bekend als de eerste grote Amerikaanse pragmaticus.


61. Samuel Gompers
Gompers is de man die verantwoordelijk is voor het organiseren van de Unie.

60. William Faulkner
Faulkner’s afbeeldingen van het Amerikaanse Zuiden zorgden voor een blijvende fascinatie voor deze regio die tot op de dag van vandaag voortduurt.

59. Louis Sullivan
Amerikaanse architectuur zou nooit meer hetzelfde zijn. Sullivan laat de wereld kennis maken met de wolkenkrabber.

58. John C. Calhoun
Calhoun gaat de geschiedenis in als de meest uitgesproken en invloedrijkste verdediger van de slavernij.


57. Robert E. Lee

Robert Edward Lee
(Stratford Hall Plantage, Virginia, 19 januari 1807 – Lexington, Virginia, 12 oktober 1870)

Robert E. Lee in 1863
Robert E. Lee in 1863

Leewas generaal en vanaf 1862 opperbevelhebber van de strijdkrachten van de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861 tot 1865. Hij had toen al ruim dertig jaar carrière gemaakt als militair.

Na aanvankelijke successen tegen de veel grotere legers van de noordelijke Verenigde Staten van Amerika leed hij een grote nederlaag in de Slag bij Gettysburg op 3 juli 1863. Dit werd een keerpunt in de burgeroorlog. Op 9 april 1865 moest hij capituleren voor de federale opperbevelhebber generaal Ulysses S. Grant.

Lee’s kundigheid als generaal en als Amerikaans symbool van verzoening maken hem tot op de dag van vandaag invloedrijk.


56. Horace Mann
Mann was een voorstander van openbaar onderwijs, waardoor hij de vader is van het Amerikaanse onderwijs.

55. John Quincy Adams
Adams is de auteur van de Monroe Doctrine, die door de geschiedenis heen een grote invloed heeft gehad op de Amerikaanse diplomatie.

54. Bill Gates
Bill Gates is één van Amerika’s grootste innovators, ondernemers en filantropen.

53. Oliver Wendell Holmes
De uitspraken van het Hooggerechtshof die hij schreef, hebben nog steeds een enorme invloed op de jurisprudentie in Amerika.

52. Joseph Smith
Smith was de grondlegger van het mormonisme en de Latter Day Saint-beweging.

51. Margaret Sanger
Door Sangers ontdekking van anticonceptie is de deur open gezet naar de seksuele vrijheid zoals we die nu kennen.


Top 50 grootste Amerikanen in de geschiedenis


50. James K. Polk
Polk was slechts één president, maar hij voegde wel Californië, Texas en het Amerikaanse zuidwesten bij de VS.

49. Frederick Law Olmsted
Olmstead zorgde niet alleen voor het Central Park in New York City, maar toonde ook het belang van stadsparken in het algemeen.

48. Robert Oppenheimer
Oppenheimer, ‘de vader van de atoombom’, leidde het nucleaire tijdperk in.

47. Frederick Douglass
Douglass’s geschriften over Amerikaanse slavernij blijven tot op de dag van vandaag invloedrijk en belangrijk.

46. William Lloyd Garrison
Garrison zou, samen met zijn krant The Garrison, de geschiedenis ingaan als een van de meest opmerkelijke voorstander van de afschaffing van de slavernij.

45. Samuel F.B. Morse
Morse is natuurlijk verantwoordelijk voor het ontwikkelen van morsecode.

44. Lyndon B. Johnson
Johnson is evenzeer verantwoordelijk voor de oorlog in Vietnam, evenals voor belangrijke burgerrechtenwetten.

43. W.E.B. Du Bois
Du Bois wijdde zijn levens aan het aanpakken van het ‘problem of the color line’.

42. Eleanor Roosevelt
Roosevelt staat erom bekend haar positie als first lady positief te benutten, evenals de media van die tijd.


41. Harriet Beecher Stowe

(Litchfield (Connecticut), 14 juni 1811 – Hartford (Connecticut), 1 juli 1896)

Harriet Beecher Stowe
Harriet Beecher Stowe

Harriet Beecher Stowe was een abolitioniste en schrijfster. In Cincinnati deed ze eerstehands kennis op over slavernij en de Underground Railroad. Ze voelde ze geroepen De hut van Oom Tom (Uncle Tom’s Cabin) te schrijven, de eerste Amerikaanse roman met een neger in de hoofdrol.

Het boek werd wereldwijd een enorm succes en verscheen in ruim zestig talen. Het was een sterk pleidooi voor de afschaffing van de slavernij en vooral in Europa werd zij hierom als heldin ontvangen en geestdriftig toegejuicht.


40. John Dewey
Dewey werkte onvermoeibaar om het openbare schoolsysteem om te zetten in een opleiding voor een democratisch leven.

39. Rachel Carson
Rachel Carson is de moeder van de milieubeweging.

38. Susan B. Anthony
Anthony is zonder twijfel beschouwd als de stem van de gelijkheid van vrouwen.


37. J.P. Morgan

John Pierpont Morgan
(Hartford (Connecticut), 17 april 1837 – Rome, 31 maart 1913)

J.P. Morgan
J.P. Morgan

J.P. Morgan was een Amerikaanse bankier en kunstverzamelaar. Hij was in zijn tijd een dominante ondernemingsfinanciering en bankmagnaat . In 1892 regelde hij de fusie van Edison General Electric en Thompson-Houston Electric Company tot General Electric.

Ook financierde hij de oprichting van de Federal Steel Company. Hij verantwoordelijk voor de oprichting van de United States Steel Corporation in 1901.

J.P. Morgan wordt over het algemeen gezien als de man die de nationale economie van de Verenigde Staten heeft gered.


36. William Jennings Bryan
Bryan probeerde Bryan drie keer president te worden en verloor elke keer. Zijn populisme is wel blijvende invloed.

35. Jackie Robinson
Robinson staat er niet alleen om bekend dat hij een van de beste honkballer ooit is, maar ook omdat hij de ‘kleurbarrière’ doorbreekt die voorheen in de sport aanwezig was.

34. Jonas Salk
Het baanbrekende poliovaccin van Salk is verantwoordelijk voor het bevrijden van de samenleving van een van de meest slopende plagen uit de geschiedenis.

33. Ralph Waldo Emerson
Emerson leerdezelfredzaam te zijn, waardoor hij de vader van het Amerikaanse individualisme werd.


32. Albert Einstein

Albert Einstein
Albert Einstein

Einstein is bekend door zijn baanbrekende wetenschappelijke werk en zijn pleidooi mede-menselijkheid.


31. Henry Clay
Clay’s voorliefde voor redevoering en wetgeving lag aan de basis van de compromissen die de Amerikaanse burgeroorlog jarenlang hebben uitgesteld.

30. Elizabeth Cady Stanton
Stantons onvermoeibare strijd voor het stemrecht van vrouwen en sociale hervormingen maken haar tot een belangrijk feministisch voorbeeld voor velen.


29. Earl Warren

(Los Angeles (Californië), 19 maart 1891 – Washington D.C., 9 juli 1974)

Earl Warren
Earl Warren

Warren was een openbaar aanklager in Californië, later de 30e gouverneur van Californië en de 14e opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Onder zijn bewind (1953-1969) stonden zaken als de legaliteit van segregatie, burgerrechten, scheiding van kerk en staat en de zogenaamde cautie centraal.

Hij wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke rechters van het Hooggerechtshof en politieke leiders in de geschiedenis van de Verenigde Staten.


28. Dwight D. Eisenhower
Eisenhower won niet alleen twee verkiezingen, maar won ook een oorlog.


27. Eli Whitney

(Westborough, Worcester County (Massachusetts), 8 december 1765 – New Haven (Connecticut), 8 januari 1825)

Eli Whitney
Eli Whitney

Whitney was uitvinder. enis waarschijnlijk het bekendst van zijn cotton gin. Dit een egreneer- of ontkorrelmachine waarmee de zaadjes van katoen automatisch van de plant gescheiden konden worden. Daarmee luidde hij hij ook het tijdperk van de slavernij in.


26. Walt Disney
De invloed van Disney op de kinderen en volwassenen in de VS en de wereld is onomstreden.


Top 25 grootste Amerikanen in de geschiedenis


25. John Adams
Adams and his leadership were directly responsible for not only the American Revolution, but its eventual success.

24. Alexander Graham Bell
When Bell invented the telephone, he would change the way humans communicate in profoundly lasting ways.

23. Orville and Wilbur Wright
We owe the powers of flight and the modern convenience of travel to these two.

21. Walt Whitman
Whitman’s poetry, essays, and journals would come to have a lasting influence on how we saw ourselves as countrymen.

20. Harry S. Truman
Truman is the president responsible for bringing us into both the Atomic Age and the Cold War.

19. Thomas Paine
Paine is Amerika’s eerste noemenswaardige radicaal en tevens de stem van de Amerikaanse Revolutie.


18. Andrew Jackson

(Lancaster County (South Carolina), 15 maart 1767 – Nashville (Tennessee), 8 juni 1845)

Andrew Jackson
Andrew Jackson

Jackson was de 7de president van de Verenigde Staten van 1829 tot 1837. Hij was een van de oprichters van de Democratische Partij en was de eerste Democratische president.

Jackson stond bekend als Old Hickory. Dit betekent letterlijk oude notenboom, maar in de Verenigde Staten een uitdrukking die gebruikt wordt om sterke, taaie mensen mee aan te geven. Jackson is verantwoordelijk voor het omvormen van Amerika naar de democratie die het nu is.


17. Ronald Reagan
Truman is misschien verantwoordelijk voor de Koude Oorlog, maar Reagan voor het beëindigen er van. Hij is ook de geliefde kracht achter de conservatieve herschikking.

16. Mark Twain
Twain is een belangrijk en groots Amerikaanse auteur. Hij staat bekend om zijn beschrijvingen van het Amerikaanse leven.


Zie hier de meest invloedrijke mensen van de 20ste eeuw.


15. Theodore Roosevelt
Roosevelts inspanningen en prestaties zijn het toneel vormen voor het 20e-eeuwse Amerika zoals we dat kenden.

14. Henry Ford
Amerika zou nooit de kans hebben gehad om verliefd te worden op de auto als Ford’s Model T er niet was geweest.

13. James Madison
Madison schreef de Bill of Rights, een zeer belangrijk onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis.

12. Ulysses S. Grant
Grant was niet alleen een van de grootste generaals van de Amerikaanse geschiedenis, maar hij was ook de auteur van één van de meest opmerkelijke politieke memoires van ons land.

11. John D. Rockefeller
Rockefeller is bekend als de eerste grote moderne tycoon. Hij verdiende een fortuin met Standard Oil, en gaf het vervolgens weg.


Top 10 grootste Amerikanen in de geschiedenis


10. Woodrow Wilson
Wilson is belangrijk in de voorbereiding op het Amerikaanse interventionisme.

9. Thomas Edison
Hoewel zijn uitvinding van de gloeilamp reden genoeg is om op deze lijst te staan, was Edison verantwoordelijk voor talloze uitvindingen die de geschiedenis voor altijd zouden veranderen.

8. Martin Luther King
King is één van de belangrijkste voorvechters in de Amerikaanse geschiedenis voor raciale gelijkheid.

7. John Marshall
Marshall is verantwoordelijk voor het gelijkschakelen van wetgevende, rechterlijke en uitvoerende macht.

6. Benjamin Franklin
Franklin is de beschermheer en initiator achter meerdere Amerikaanse beroepen, waaronder wetenschap, schrijven, uitvindingen en nog veel meer.


Top 5 grootste Amerikanen in de geschiedenis


5. Alexander Hamilton
Hamilton’s nalatenschap als politicoloog, soldaat en bankier zou uiteindelijk leiden tot Amerika’s macht als een belangrijke industriële kracht.

4. Franklin D. Roosevelt
Roosevelt was verantwoordelijk voor tal van opmerkelijke buitenlandse en binnenlandse prestaties die de geschiedenis ingrijpend zouden veranderen.


Top 3 grootste Amerikanen in de geschiedenis


3. Thomas Jefferson
Jefferson was de eerste die Amerikanen vertelde dat ‘alle mensen gelijk zijn geschapen’. Een idee dat ten grondslag ligt aan een diepgaande invloed op de geschiedenis en de samenleving.

2. George Washington
Iedereen kent Washington als de vader van de VS. Amerika zou eenvoudigweg niet bestaan ​​zonder hem.


1. Abraham Lincoln

(Hodgenville (Kentucky), 12 februari 1809 – Washington, 15 april 1865)

Abraham Lincoln, Mathew Brady, 1860

Lincoln was de 16de president van de Verenigde Staten. Hij diende van 1861 tot aan zijn dood in 1865. Lincoln was de eerste president van de Verenigde Staten die tijdens zijn ambtsperiode werd vermoord.

Net als Washington is Lincoln buitengewoon van belang vanwege zijn legendarische invloed op de Amerikaanse geschiedenis. Hij een einde aan de slavernij en luidde hij de tweede stichting van de Verenigde Staten in na de burgeroorlog.


Zie hier de top 250 meest populaire mensen aller tijden vandaag de dag.