Top 8 bekendste wintersportgerechten
Naast het skiën zijn de gerechten op piste en de restaurants niet te versmaden. Hier de acht bekendste wintersportgerechten
Lees hier ->>> meer over eten en drinken op de website…
Top 8 bekendste wintersportgerechten
1. Apfelstrudel
Apfelstrudel is een traditioneel Oostenrijkse gebaksoort, die vooral erg populair is in Wenen. Apfelstrudel bestaat uit deeg, plakjes appel en rozijnen. Het was oorspronkelijk voedsel voor arme mensen, maar gold later als een culinair hoogstaand gerecht. Apfelstrudel wordt meestal gegeten met slagroom, ijs en/of warme vanillesaus.
2. Kaiserschmarren met appelstroop-ijsmousse
Kaiserschmarrn is een zoet Beiers/Oostenrijks gerecht. Het is een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek, die in grove stukken wordt gesneden en traditioneel geserveerd wordt met een soort pruimencompôteen poedersuiker en is één van de bekendste Oostenrijkse nagerechten of mehlspeisen.
3. Sachertorte
Sachertorte is een beroemde taart uit Wenen bestaande uit chocoladecake, gevuld met abrikozenmarmelade en bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur. De taart is een veel geëxporteerd product. In vier verschillende formaten, verpakt in houten kistjes, gaan ze de hele wereld over. De houdbaarheid is, dankzij de dikke laag glazuur, bijzonder lang.
4. Kaasfondue met witlofsalade
De oorsprong van kaasfondue zou in de 18e eeuw uit noodzaak zijn ontstaan. Het woord fondue is afkomstig van het Franse woord “fondre” dat smelten betekent. De in de zomermaanden gemaakte kazen waren destijds in de winter verouderd en onverteerbaar geworden. Door deze te verwarmen en te verdunnen met melk ontstond een soort kaassoep
5. Tagliatelle Bolognese
Van oudsher wordt de bolognesesaus in Bologna geserveerd bij verse tagliatelle. Ook wordt de saus gebruikt in andere gerechten, zoals (samen met bechamelsaus) in lasagne.
6. Schlemmer schnitzel
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui circa 1 minuut.
- Voeg het gehakt toe en rul het gehakt in circa 5 minuten.
- Voeg de champignons en de winterpeen toe en bak circa 5 minuten.
- Schenk de tomatenblokjes en de wijn erbij en breng het geheel aan de kook.
- Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
- Verwarm de oven voor op 200 ºC.
- Strooi bloem op een bordje.
- Kluts het ei op een bordje.
- Strooi het paneermeel op een bordje.
- Dep de varkensschnitzels droog met keukenpapier en bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper.
- Wentel de varkensschnitzels door de bloem, ei en paneermeel.
- Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de schnitzels om en om in circa 5 minuten goudbruin en krokant.
- Haal ze uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Schenk de saus over de schnitzels en verdeel de plakken kaas erover.
- Bak de schlemmer schnitzels in de oven in circa 10 minuten goudbruin en gaar.
7. Käseschnitte
- De oven op 200 graden voorverwarmen.
- De stukken brood roosteren.
- Het liefst in 2 gelijke vuurvast schaaltjes de stukken brood verdelen en met de witte wijn besprenkelen. Het moet niet zwemmen maar moet ook niet te droog zijn. Tevens een beetje kirsch erover. Wie dat lekker vindt kan ook nog wat uitgeperste knoflook over het brood doen.
- De uitjes licht aanbraden en dan over het brood verdelen.
- Daarna ham er over en vervolgens bedekken met de kaas.
- Vervolgens voor ca. 20 min in de oven totdat de kaas gesmolten is en lichtbruin.
- Bestrooien met paprika, peper en zout.
- Je kunt ook nog een gebakken ei erop doen.
8. Rösti
Rösti is een nationaal gerecht van Zwitserland. Het is een aardappelkoek die met name door het Duitstalige deel van de bevolking wordt gegeten. Oorspronkelijk aten boeren uit het kanton Bern het als ontbijt.
Rösti bestaat uit geraspte aardappel die meestal in een ronde koekvorm wordt gebakken, de omvang varieert. Het wordt veel gegeten als bijgerecht naast vlees en groente. Verschillende ingrediënten kunnen in de rösti worden verwerkt, bijvoorbeeld spek, ui, kaas of appel.