Wat zijn de kenmerken van een succesvolle opvoeding?

0
Wat zijn de kenmerken van een succesvolle opvoeding?
Wat zijn de kenmerken van een succesvolle opvoeding?

Wat zijn de kenmerken van een succesvolle opvoeding?

Dit is een mooie meetlat om je ouders eens goed te beoordelen. Mocht je zelf al in het bezit zijn van wat kroost, dan kun je zo zien of je kinderen een beetje de kans krijgen om succesvol te worden in het leven. We hebben tien belangrijke elementen gevonden wat succesvolle ouders met elkaar gemeen hebben, de kenmerken van een succesvolle opvoeding. Dus zit je kniezend, zonder vrienden en in armoede op je bank, dan kun je hier vinden waarom het zo is gelopen, of zal gaan lopen, in je leven.

Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen, bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!

Wat zijn de kenmerken van een succesvolle opvoeding?
Wat zijn de kenmerken van een succesvolle opvoeding?

 

Wat zijn de kenmerken van een succesvolle opvoeding?

 

1) Succesvolle ouders laten hun kinderen ‘klusjes’ doen. Zo leren de kinderen dat er ook gewoon gewerkt moet worden en dat je dat samen doet. Afwassen, stofzuigen, het blijkt goed voor de toekomst.

2) Ouders leren kinderen sociale vaardigheden. Ja, en je geeft zelf natuurlijk het goede voorbeeld: niet schelden, roddelen, boeren en winden laten. Wel spreken met twee woorden, beleefdheid in acht nemen, mensen netjes groeten en bedanken. Een aantal zaken die reaguurders nog wel eens achterwege plachten te laten.

3) Ouders hebben hoge verwachtingen van hun kroost. Dit vond professor Neal Halfon van de Universiteit van California at Los Angeles na onderzoek onder 6.600 kinderen en dan is het ook zo!?

4) Pappa en mamma hebben een gezonde relatie. Geen vechthuwelijken, gewoon een beetje gezellig en positief met elkaar omgaan, geeft wederom het goede voorbeeld.

5) De ouwelui hebben zelf ook een beetje opleiding. Is ook handig, zeker gezien de vorige vier punten en degene die nog gaan komen

6) Vader en moeder hebben een ‘positieve band’ met de kinderen. Ook kinderen die in armoede werden geboren, bleken in een onderzoek door het ‘warme nest’ veel beter terecht te komen, dan degene die niet met liefde en aandacht werden overspoeld.

7) De ouders zijn niet gestresseerd. Stress is voor je zelf dodelijk, maar zeker ook voor de kinderen in huis. Die merken het echt wel of je een beetje goed in velletje zit en zij te maken hebben met een paartje aangebrande aardappels of niet.

8) Ouders vinden meedoen belangrijker dan winnen. Vraag dit maar aan Stanford University psycholoog Carol Dweck. Zij vond in haar onderzoek dat ouders die hun kinderen uitdaagden om vooral ook ‘mee te doen’ en ze steunden bij verlies of winst, uiteindelijk ook weer goed terecht kwamen.

9) Mamma werkt! Niks niet recht en aanrecht. Nee, moeders is gewoon buitenshuis aan de slag en geeft zo zelluf ook weer het goede voorbeeld: ora et labora.

10) Het gezin heeft een hogere sociaal-economische status. Volgens onderzoeker Sean Reardon van de Stanford University zit er slechts ‘een gaatje van de 30 – 40 procent’ tussen de kans dat kinderen succesvol worden, in combinatie met opvoeden van kinderen die geboren zijn in arm (en daarmee minder succesvol), of rijk gezin (en daarmee wel succesvol worden).

Geef een reactie