De snelste vogel ter wereld, met schitterende video’s

Gierzwaluw
Gierzwaluw

De snelste vogel ter wereld

Pas in maart 1923 wist het eerste vliegtuig de snelste vogel ter wereld te verslaan. In dat jaar was de Curtiss CR sneller als de slechtvalk in een duikvlucht. Mooie vogels, mooie beelden, dus even kijken dachten wij zo.


Lees hier ->>> meer over dieren en hier ->>> meer over vogels op deze website.


De snelste vogels ter wereld, de topsnelheid in een duikvlucht


5. De boomvalk, met met 161 kilometer per uur


4. De gierzwaluw, met 171 kilometer per uur


Zie hier de top 10 vogels die het meest met uitsterven worden bedreigd in 2022.


3. De giervalk, met 209 kilometer per uur


2. De steenarend, met 320 kilometer per uur


1. De slechtvalk, met 389 kilometer per uur


Snelste vogels ter wereld, een top 10 op video


De snelste vogels ter wereld, de topsnelheid horizontaal


4. Slechtvalk

De slechtvalk
De slechtvalk

De slechtvalk is een forse valk met een gemiddelde grootte van 43 centimeter en ze hebben een lichte onderkant met dwarsbanden en een donkergrijze rug.

Bij de meeste van deze valken is er een brede, zwarte baardstreep, en is de rug donkergrijs en de onderdelen zijn crèmekleurig met donkere vlekken, wangen zijn wit en de donkere baardstreep is duidelijk zichtbaar.

De poten van de slechtvalk zijn geel, de snavel blauw-zwart en reeds vanaf de snavelbasis gekromd.


3. De grijskopalbatros, 127 kilometer per uur

De grijskopalbatros
De grijskopalbatros

Deze albatros heeft een grijze kop en zijn snavel is donker maar heeft een gele rand langs zowel de boven- als de onderkant.

De lange vleugels zijn zwart van boven, maar hebben een gedeeltelijk witte onderkant en hij heeft een grijze snavel en een in meerdere mate grijze kop.

Zoals alle albatrossen is deze vogel een bewoner van de open oceaan en hij glijdt op bewegingsloze vleugels moeiteloos over de golven en vangt zo vis. Op het land is hij vrij onbeholpen en broeden ze op eilanden in de zuidelijke oceaan gedurende de zomer.


Zie hier de Top 10 zwaarste vogels ter wereld die kunnen vliegen.


2. De steenarend, 129 kilometer per uur

De steenarend, snelste vogel ter wereld
De steenarend

Deze arend heeft een lengte van 80 cm tot 93 cm met een spanwijdte van 1,90 tot 2,25 m en is daarmee een van de grootste landarenden op het noordelijke halfrond.

Zijn poten zijn bezet met grote klauwen en zijn maximale leeftijd in de natuur is circa 25 jaar, in gevangenschap kan deze vogelsoort wel rond de 60 jaar worden.

Het verenkleed is grotendeels donkerbruin, met in de nek iets verlengde, mooie goudkleurige veren en het verenkleed is bij beide geslachten gelijk.


1. De stekelgierzwaluw, 169 kilometer per uur

stekelgierzwaluw, snelste vogel ter wereld
De stekelgierzwaluw

Deze zwaluw heeft een spanwijdte van ongeveer 50 centimeter en de grootte varieert tussen 19 cm en 21,5 cm. Hij lijkt op een gewone gierzwaluw, maar de stekelgierzwaluw compacter, met een kort lichaam en een snelle vlucht.

De vogel is overwegend bruin en zijn rug is zeer lichtbruin. Verder is kenmerkend een witte anaalstreek die doorloopt tot op de flanken