Bekendste Nederlandse alcoholische dranken – Top 10
Bekendste Nederlandse alcoholische dranken – Top 10
In Nederland houden we wel van een drankje. Vele versnaperingen kennen een enorme geschiedenis. Lees hier meer over de Nederlandse drankjes…
Lees hier ->>> meer over eten drinken op deze website…
Top 10: Bekendste Nederlandse alcoholische dranken
10. Citroenbrandewijn
Citroenbrandewijn lijkt op citroenjenever maar is meer gezoet. Aan het distillaat van alcohol worden kruiden en citroenschillen toegevoegd. Ook kan karamel gebruikt worden om het een donkerdere kleur en vollere smaak te geven. Het alcoholpercentage ligt rond de 20 procent. De smaak is zoet en zacht. Citroenbrandewijn is in Gelderland een geliefde drank onder de volksnaam cb-tje.
9. Nobeltje
Nobeltje
De Amelands likeur Nobeltje werd vroeger illegaal werd gestookt op het eiland. Sinds 1982 wordt de likeur niet meer op Ameland gemaakt. Dit gebeurt nu in een stokerij in Schiedam vervaardigd volgens het recept van de familie Nobel. Het Nobeltje behoort tot de likeuren, onder de categorieën ‘rumpunch’. Het is binnenlands gedistilleerd en het alcoholpercentage van Nobeltje is 32 vol.%.
8. Schrobbelèr
Schrobbelèr
De Schrobbelèr is een Tilburgse kruidenbitter. Het heeft met 21,5% een wat lager alcoholpercentage dan de meeste kruidenbitters en is daardoor relatief zoet. Het drankje is te koop in een stenen kruik. Je drinkt het koel uit een kelkglaasje dat net iets groter is dan een Jägermeisterglas. De drank is zeer populair tijdens het Tilburgse carnaval.
7. Schelvispekel
Schelvispekel is een sterke, gekruide alcoholische drank die kan worden gerangschikt onder de kruidenbitters. De drank bevat 35% alcohol. Het is geen zoutoplossing waarin schelvis wordt bewaard, zoals de naam doet vermoeden. De drank werd oorspronkelijk vooral gedronken door vissers uit Vlaardingen om zich tegen de kou te beschermen als zij gingen vissen bij de Doggersbank.
6. Berenburg
Weduwe Joustra Beerenburg
Be(e)renburg is een op kruiden getrokken Nederlandse (Friese/Groningse) gedestilleerde drank met een alcoholpercentage van rond de 30%. Als de kruiden getrokken worden op basis van jenever spreekt men van berenburg. Worden de kruiden echter getrokken op brandewijn, dan is het een kruidenbitter of kruidenlikeur.
Zie hier de top 25 lekkerste whisky’s 2021.
Top 5: Bekendste Nederlandse alcoholische dranken
5. Tokkelroom
Tokkelroom is een zachte likeur op basis van eieren. Vaak wordt er jenever, brandewijn of andere hoog alcoholische drank gebruikt. Het alcoholgehalte van tokkelroom zweeft ergens tussen de 8 en 14%. Het is mogelijk om tokkelroom te maken met alleen de dooiers van eieren, dit zal resulteren in een wat dikkere en stijvere tokkelroom. Wanneer gehele eieren worden gebruikt zal de tokkelroom wat dunner en lichter van kleur worden.
4. Advocaat
Een glaasje advocaat
Een advocaatje is een dikvloeibare likeur die bereid wordt met eieren, alcohol in bijna pure vorm of in de vorm van brandewijn of jenever of andere hoog-alcoholische dranken, gecondenseerde melk en suiker. De gele kleur wordt veroorzaakt door het eigeel en toevoeging van een E-kleurstof. Dunne, vloeibare advocaat is bereid met het gehele ei. Voor een dikke, stijve advocaat worden alleen de eierdooiers gebruikt. Dunne advocaat is vooral bedoeld voor de export. Het alcoholgehalte van advocaat bedraagt ongeveer 14 volumeprocent.
Top 3: Bekendste Nederlandse alcoholische dranken
3. Oranjebitter
Oranjebitter en oranjelikeur zijn likeuren bereid uit gedistilleerde curaçaoschillen, pomerans en brandewijn. Oorspronkelijk is aan oranjelikeur suiker toegevoegd en aan oranjebitter niet. Oranjebitter wordt gedronken tijdens feestelijkheden rond het Nederlandse Koninklijk Huis.
2. Vieux
De vieux is de benaming van de Nederlandse imitatie van cognac. In de volksmond wordt het koetsierscognac (koetsiertje) of Hollandse cognac genoemd.
Vieux bestaat uit neutrale alcohol waaraan voor de smaak verschillende extracten worden toegevoegd en heeft afhankelijk van de kleuring met karamel een witte tot donkerbruine kleur. Het alcoholpercentage is minstens 35%. Vieux mag niet meer suiker bevatten dan 20 gram per liter.
1. Jenever
Jenever
Oorspronkelijk gaat het om moutwijn waaraan extracten uit de jeneverbes werden toegevoegd. Sinds het einde van de negentiende eeuw bevat jenever meestal ook industrieel geproduceerde ethanol. In Nederland worden de jenevers waarin deze neutrale alcohol de hoofdmoot vormt jonge jenever of oude jenever genoemd. Korenwijn is een jenever die voornamelijk is gebaseerd op moutwijn.