Het huwelijk voorkomt alcoholverslaving

0

Het huwelijk voorkomt alcoholverslaving

Wij maar denken dat die getrouwde mannen na een paar jaar en masse naar de kroeg gaan om het gezeur thuis achter zich te laten en hun ellendige bestaan te verdrinken. Nou, ook die fabel kan naar het cilindrisch archief. Zowel de getrouwde mannen als vrouwen grijpen mindere snel naar de de fles, zo kunnen we lezen in de American Journal of Psychiatry. Lees meer…

Het huwelijk voorkomt alcoholverslaving
Het huwelijk voorkomt alcoholverslaving

Het huwelijk voorkomt alcoholverslaving

Heb je de ongelofelijke behoefte om een fles wodka achterover te slaan? Zou je wel acht pijpjes bier in je mik willen duwen? Dan is de kans groot dat je niet getrouwd bent. Een gezamenlijke studie van Virginia Commonwealth University (VCU) en de Lund University in Zweden maakte dit ons duidelijk. Kenneth Kendler, professor aan de VUC over het onderzoek: “With this study, we were trying to determine if marriage influences individuals’ future risks for alcohol use disorders. The answer is yes, and actually quite profoundly.”

De studie was geen kleine studie. Ruim drie miljoen Zweden werden onder de loep genomen en wat bleek: bij mannen tijdens hun eerste huwelijk blijkt er 59% minder kans te zijn om te eindigen als alcoholist en bij de de voor de eerste keer getrouwde dames blijkt die kans zelfs 73% minder! Het effect van minder kans op alcoholverslaving en getrouwd zijn bleek zelfs sterker bij mensen die een familiegeschiedenis van alcoholverslaving gewend waren.

De dames gingen overigens wel lekker aan de zuip als ze door manlief werden bedrogen. Toch valt er wel wat aan te merken op het onderzoek. Ten eerste is de drank in Zweden niet te betalen en een beetje alcoholist moet toch een aardig inkomen hebben daar. Verder kunnen we niets lezen over werk, opleiding en inkomen. De laatste factoren zijn vaak wel erg verstorend op dit soort onderzoeken met die mooie heldere uitkomsten. Maar dan nog: wij geloven het wel… Proost!

Kenneth S. Kendler, Sara Larsson Lönn, Jessica Salvatore, Jan Sundquist en Kristina Sundquist: Effect of Marriage on Risk for Onset of Alcohol Use Disorder: A Longitudinal and Co-Relative Analysis in a Swedish National Sample in: American Journal of Psychiatry, 16 mei 2016

Geef een reactie