Beroemdste bruggen ter wereld – Een top 15

0
Beroemdste bruggen ter wereld
Beroemdste bruggen ter wereld

Beroemdste bruggen ter wereld

Door de eeuwen heen heeft de mens architectuur gebruikt om de kloof tussen fysieke obstakels te overbruggen, met als doel een gemakkelijke doorgang te bieden.

De meeste van deze bruggen zijn ook oriëntatiepunten en zijn een essentieel onderdeel van de infrastructuur is regio. Sommige zijn ook iconen geworden vanwege hun invloed en technische wonderen.


Lees hier ->>> meer over architectuur en hier ->>> meer over bruggen op deze website.


Top 15 – Beroemdste bruggen ter wereld


15. Grote Beltbrug

Grote Beltbrug
Grote Beltbrug

De Grote Beltbrug, Storebæltsbroen, is een hangbrug in Denemarken tussen de eilanden Funen (Nyborg) en Seeland (Korsør). De brugis in juli 1998 opengesteld.

Door de realisatie van deze brugverbinding, en sinds de opening van de Sontbrug, kan het verkeer uit West-Europa over de weg heel Scandinavië bereiken.


14. Kapelbrug

Kapelbrug in Luzern
Kapelbrug in Luzern

De Kapelbrug, Kapellbrücke, is de belangrijkste toeristische attractie van de Zwitserse stad Luzern. Het is een houten overdekte brug uit 1365 met een lengte van 204,7 meter.

De brug bevindt zich op de plaats waar de rivier Reuss het Vierwoudstrekenmeer verlaat. De kapelbrug is vernoemd naar het nabijgelegen Sint Peterkapelle op de linkeroever van de Reuss, de eerste stadsparochie.


13. Yongji-brug

 Yongji-brug
Yongji-brug

De Yongji-brug is gebouwd van hout en verschillende stenen structuren op de grote rivier Linxi in 1924. De lengte is 77 m, de breedte is 3,75 m en de hoogte is 20 m. Het voetgangersdoek van de brug wordt ondersteund door vijf stenen steunen bedekt met hout.

De brug is bedekt met een gesneden houten dak met torens, wat overeenkomt met de traditionele Chinese stijl. De brug staat sinds 1982 op de lijst van beschermde monumenten van China.


Zie hier de Top 10 kastelen in Groot-Brittannië die je gezien moet hebben.


12. Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge

De in 1883 gebouwde Brooklyn Bridge is een hangbrug met elementen van een tuibrug in New York in de Verenigde Staten.

Ze gaat over de East River en verbindt Brooklyn met Lower Manhattan, net als de Manhattan Bridge. De architecten waren John Roebling en zijn zoon Washington Roebling.


11. Brug van Alcántara

De Brug van Alcántara (Puente de Alcántara) is een Romeinse boogbrug in het Spaanse Alcántara, die de oevers van de Taag met elkaar verbindt. De brug is ontworpen door de architect Caius Iulius Lacer, in opdracht van de Romeinse keizer Trajanus in 98. De bouw van de zes bogen tellende brug duurde van 104 tot 106. In het midden van de brug bevindt zich een veertien meter hoge triomfboog waarboven de tekst Pontem perpetui mansurum in saecula in steen is gegraveerd. Aan de zuidzijde staat in het verlengde van de brug een Romeinse tempel.
Brug van Alcántara

De Brug van Alcántara, Puente de Alcántara, is een Romeinse boogbrug in het Spaanse Alcántara, die de oevers van de Taag met elkaar verbindt.

De brug is ontworpen door de architect Caius Iulius Lacer, in opdracht van de Romeinse keizer Trajanus in 98. De bouw van de zes bogen tellende brug duurde van 104 tot 106.

In het midden van de brug bevindt zich een veertien meter hoge triomfboog waarboven de tekst Pontem perpetui mansurum in saecula in steen is gegraveerd. Aan de zuidzijde staat in het verlengde van de brug een Romeinse tempel.


Top 10 – Beroemdste bruggen ter wereld


10. Sydney Harbour Bridge

Sydney Harbour Bridge
Sydney Harbour Bridge

De Sydney Harbour Bridge is een brug in Sydney, Australië. De brug is op 19 maart 1932 geopend door Jack Lang, de premier van Nieuw-Zuid-Wales.

De brug is van staal en bevat zes miljoen met de hand geslagen klinknagels. Sterke kabels moeten voorkomen dat de brug door de hete zon uitzet. Het is ook de breedste boogbrug ter wereld.


9. Stari Most

De originele Stari Most in 1976
De originele Stari Most in 1976

De Stari Most, Oude Brug, is een brug over de rivier de Neretva, in Mostar, Bosnië en Herzegovina. De brug staat, als blikvanger van de binnenstad van Mostar, sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In de 16e eeuw gaf sultan Süleyman de Grote van het Ottomaanse Rijk opdracht tot de bouw van een stenen brug in Mostar. Het werk aan deze brug begon omstreeks 1557 onder leiding van Mimar Hajrudin.

De brug had waarschijnlijk de grootste boogconstructie die tot dan toe ooit in een brug was gebruikt.


Zie hier de Top 10 langste bruggen ter wereld.


8. Si-o-se Pol

Si-o-se Pol
Si-o-se Pol

De Si-o-se Pol, brug met 33 bogen, ook bekend als de Allahverdi-Khanbrug, is een van de elf bruggen van Isfahan in Iran.

De stenen boogbrug ligt over de Zayandeh en is een bekend voorbeeld van brugontwerpen van de dynastie der Safawieden.


7. Akashi-Kaikyo Brug

Akashi Kaikyo brug
Akashi-Kaikyo brug

De Akashi-Kaikyo brug is een hangbrug die de stad Kobe verbindt met het eiland Awaji in Japan. De brug is voltooid in 1998 en heeft 4,3 miljard dollar gekost.

De brug is 3909,9 m lang en is uit staal gebouwd, de hoofdoverspanning tussen de pijlers is met 1990,8 m de langste ter wereld.


6. Rialto Brug

Rialto Brug
Rialto Brug

De Rialto Brug, Ponte di Rialto, is een brug in de Italiaanse stad Venetië over het Canal Grande, de levensader van Venetië. Het is de oudste en bekendste van de vier bruggen over het Canal Grande.


Top 5 – Beroemdste bruggen ter wereld


5. Karelsbrug

Karelsbrug
Karelsbrug

De Karelsbrug is een beroemde brug over de Vltava (Moldau) in Praag. De brug ligt in het district Praag 1 en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana.


4. Tower Bridge

Tower Bridge
Tower Bridge

De Tower Bridge is een in 1894 voltooide brug over de rivier de Theems in Londen. Hij ligt naast de Tower of London, waaraan hij ook zijn naam dankt.

Het deel tussen de twee torens is een basculebrug die voor de scheepvaart geopend kan worden. Twee hangbruggen verbinden het centrale deel met de oevers.

Twee loopbruggen, 44 meter boven het water, verbinden de torens met elkaar en geven een tegenkracht aan de hangbruggen.


Top 3 – Beroemdste bruggen ter wereld


3. Viaduct van Millau

Viaduct van Millau
Viaduct van Millau

2. Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge
Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge is een hangbrug over de zeestraat Golden Gate, de opening van de Baai van San Francisco in de Stille Oceaan. De American Society of Civil Engineers verklaarde de brug een van de zeven moderne wereldwonderen.

De brug is ontworpen door de Amerikaanse ingenieur Joseph B. Strauss. De bouw is in ongeveer vier jaar voltooid en heeft zo’n 35 miljoen dollar gekost. De Golden Gate Bridge is feestelijk geopend op 27 mei 1937.


1. Ponte Vecchio

Beroemdste bruggen ter wereld: Ponte Vecchio
Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio, oude brug, is een beroemde middeleeuwse brug over de rivier de Arno in Florence, Italië. Op een extra niveau boven de brug bevindt zich de Corridoio Vasariano.

Deze besloten passage van ongeveer een kilometer lang is in opdracht van Cosimo I de’ Medici in 1565 gebouwd door Giorgio Vasari.

Hij had ten doel de leden van de familie de’ Medici een route te bieden tussen hun paleizen Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti zonder zich onder het volk te hoeven begeven.