, , , , , ,

Beroemdste schilderijen van James Ensor – Prachtige werken van Ensor

Beroemdste schilderijen van James Ensor

Beroemdste schilderijen van James Ensor

James Sidney Edouard baron Ensor (Oostende, 13 april 1860 – aldaar, 19 november 1949) was een Belgische kunstschilder van het symbolisme. Hij wordt algemeen erkend als de belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België. Ensor is een deviante individualist die zich niet gemakkelijk liet onderbrengen in een of andere kunstrichting. Hij was ook componist en schrijver.

Van 1877 tot 1880 studeerde Ensor aan de kunstacademie in Brussel onder Robert Stallaert en Von Severdonck. Ensor was een erkende meester tegen de tijd dat hij 20 jaar oud was. Na zijn liefde voor Rembrandt en Peter Paul Rubens, nam hij de levendige penseelstreek van de Franse impressionisten over.

Als Ensor’s werken in 1883 door de Salon van Brussel worden afgewezen, sluitt hij zich aan bij een groep vooruitstrevende kunstenaars genaamd Les Vingt. Gedurende deze periode gaat hij skeletten, fantomen en afzichtelijke maskers schiledren.

Ensor’s interesse in maskers begint waarschijnlijk in de curiosawinkel van zijn moeder. Zijn Intocht van Christus in Brussel (1888), vol met carnavalmaskers geschilderd in besmeurde, opzichtige kleuren, veroorzaakte zoveel verontwaardiging dat hij uit Les Vingt wordt gezet. Hij blijft desalniettemin nachtmerrieachtige visioenen schilderen.

Ensor de kluizenaar

Naarmate de kritiek op zijn werk toeneemt, wordt de kunstenaar cynischer en misantropischer. Hij eindigt uiteindelijk als kluizenaar en is zo zelden in het openbaar te zien dat het gerucht gaat dat hij dood is.

Na 1900 ondergaat de kunst van Ensor weinig verandering. Toen in 1929 zijn intocht van Christus in Brussel voor het eerst in het openbaar wordt tentoongesteld, verleent koning Albert van België hem de titel van baron.

Zie hieronder de de beroemdste schilderijen van James Ensor.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Beroemdste schilderijen van James Ensor

Beroemdste schilderijen van James Ensor


Beroemdste schilderijen van James Ensor


Zelfportret met bloemenhoed (1883) – James Ensor

Afmeting: 61.5 cm x 76.5 cm
Te zien in: Mu.ZEE Oostende

Zelfportret met bloemenhoed (1883) - James Ensor

Zelfportret met bloemenhoed (1883) – James Ensor

Op het hoogtepunt van zijn kunstenaarschap neemt het zelfportret een belangrijke schakelfunctie in. Daarnaast is het schilderij een herwerking van een bestaand werk uit zijn studentenjaren. Het werk heeft een bijzondere betekenis voor het collectieve geheugen. Dit vanwege de verschillende verwijzingen naar de kunstgeschiedenis en in het bijzonder naar Rubens. Ook de toepassing van de renaissancistische tondo illustreert dat. Daarnaast legde Ensor heel wat humor in dit schilderij. Zelf exposeert hij het bij Les XX in 1890 onder de titel Mon portrait déguisé . Dit werk illustreert hoe Ensor zichzelf relativeert en tegelijk ook verheerlijkt.

Bron: Lukasweb.be
Afmeting: 258 × 431 cm


De Intocht van Christus te Brussel (1889) – James Ensor

De Intocht van Christus te Brussel (1889) - James Ensor

De Intocht van Christus te Brussel (1889) – James Ensor

Dit postimpressionistisch en monumentale schilderij is zijn meest spectaculaire: het is 2,58 meter hoog en 4,31 meter breed. Het doek, een sleutelwerk van het Fin de Siècle, is te zien in het J. Paul Getty Museum van Los Angeles.

Ensor wilde de Intocht tonen op de salon van Les XX, maar de kunstbeweging die hij mee had opgericht, weigerde. Hij bewaarde het dan maar in zijn woonkamer in Oostende. In 1929 kreeg het grote publiek het doek voor het eerst te zien. Dit op een tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten. Het veroorzaakt een sensatie en dat jaar werd Ensor tot baron verheven.

De kijker ziet een carnavaleske stoet vol maskers, tronies, clowns en karikaturen op zich afkomen, die hem dreigt te verpletteren. De Christus in het midden van het gewoel, enigszins verdoken tussen de menigte op een ezel, heeft gelaatstrekken die wel sterk op Ensor lijken. De kunstenaar als visionair ingehaald door de massa. Ondanks de fanfare en het gejuich, drukt het volgens Ensors biograaf Eric Min vooral zijn eenzaamheid en miskenning uit.

De elite…

Vooraan staan verwaande rechters, zelfvoldane burgers, vissersvrouwen, en een dokter met tovenaarshoed. Ook zien we een stel muzikanten, een bespottelijk verliefd koppeltje en een pompeuze bisschop die tamboer-majoor speelt (met de trekken van Émile Littré).

Rechts op het verhoog dragen de burgemeester en zijn schepenen een clownkostuum. De optocht marcheert onder een groot banier met de tekst “Vive la Sociale”. Het is duidelijk dat Kerk noch socialisme worden gespaard. Ensor klaagt de maatschappij aan en zet de bevolking voor gek.

Dit werk heeft mythische proporties aangenomen in de geschiedenis van de moderne kunst. Het anticipeerde op, of was zelfs een aanzet tot het expressionisme van de twintigste eeuw. Nochtans vindt men in dit werk de invloed van vroegere meesters zoals Jheronimus Bosch, Peter Paul Rubens, William Hogarth, Francisco Goya, William Turner tot Georges Seurat.


De baden in Oostende (1890) – James Ensor

Afmeting: 37,4 cm x 45,4 cm
Te zien in: Museum voor schone kunsten, Gent

De baden in Oostende (1890) - James Ensor

De baden in Oostende (1890) – James Ensor

De baden in Oostende is kenmerkend voor een groep van schilderijen die Ensor tussen 1889 en 1893-1894 op kleine paneeltjes maakt. In deze werken schildert Ensor op een zeer grafische manier. Dit terwijl zijn tekeningen op papier uit dezelfde periode kleine schilderijtjes lijken te zijn. Ook De baden in Oostende heeft het karakter van een geschilderde tekening. Het is uitgewerkt in de nonchalante en improviserende werkwijze die hem eigen was. Het werk heeft een bijzondere artistieke waarde. Dit onder meer door het effect van de preparatielaag die Ensor laatt meespelen in de voorstelling van het populaire tijdverdrijf van mondaine badgasten.

Het is een sprankelende, satirische en treffende schets van de fin de siècle gekte in de belangrijkste Belgische kuststad omstreeks 1900. Links zijn strandcabines te zien die met een paard tot aan het water worden getrokken. Hierna begeven de doorgaans voorname dames en heren zich in het water. Hierdoor verliezen, in de ogen van Ensor, de baders meteen al hun waardigheid. Het massaspektakel wordt aandachtig gadegeslagen door een publiek van alle rangen en standen.

Enkele toeschouwers hebben zelfs een verrekijker bij zich om zich beter te vergewissen van de details. Op één cabine heeft een fotograaf postgevat, wellicht een verwijzing van Ensor naar eigentijdse foto’s en postkaarten die Oostendse badgasten in beeld brachten. Het werk is één van de publiekslievelingen binnen het oeuvre van de kunstenaar beschouwd.

Bron: www.mskgent.be


Maskers die de dood confronteren (1888) – James Ensor

Afmeting: 81 cm X 100 cm
Te zien in: Museum of Modern Art, New York

Maskers die de dood confronteren (1888) - James Ensor

Maskers die de dood confronteren (1888) – James Ensor

Dit schilderij toont een groep gemaskerde figuren rond een centrale figuur die de dood voorstelt. De doos is in het wit gehuld is en draagt een lichtzinnige rode hoed. De gemaskerde figuren zijn ook gekleed in belachelijke kostuums.


La vengeance de Hop-Frog / De wraak van de nar Hop-Frog (circa 1896) – James Ensor

Afmeting: 114 cm x 81,5 cm
Te zien in: Kröller-Müller Museum, Otterlo

La vengeance de Hop-Frog / De wraak van de nar Hop-Frog (circa 1896) - James Ensor

La vengeance de Hop-Frog / De wraak van de nar Hop-Frog (circa 1896) – James Ensor

Verhaal van Edgar Allan Poe
In een stampvol theater zijn de gemoederen verhit: brandende apen in de lucht! James Ensor verbeeldt hier de slotscène van het gelijknamige verhaal van Edgar Allan Poe. Het bezingt de wraak van hofnar Hop-Frog, een kreupele dwerg, op de corrupte koning en zijn zeven ministers.

Slotscène
De nar adviseert de koning om met zijn ministers als geketende apen naar het gemaskerde bal te gaan. Dit alles ter vermaak van het volk. Op het hoogtepunt van het bal hijst Hop-Frog de acht figuren als een kroonluchter de lucht in. Ze steekt ze in brand boven de hoofden van de menigte.

Criticaster van de macht
Ensor, een notoire kritische mopperaar, hekelt alles wat naar macht riekt: het leger, de kerk, de rechters, de ministers. Op zijn schilderijen en tekeningen komen veel monsters en maskers voor. Zo verbeeldt hij de angsten en dreigingen van zijn tijd en de schijnheiligheid en kleinburgerlijkheid van de mensen. In combinatie met de overdonderende expressiviteit van lijn, licht en kleur, is dit schilderij een ware handtekening van Ensor.

Bron: www.krollermuller.nl


De verzoeking van de heilige Antonius (1887) – James Ensor

Afmeting: 179,5 cm × 154,7 cm
Te zien in: The Art Institute of Chicago

De verzoeking van de heilige Antonius (1887) - James Ensor

De verzoeking van de heilige Antonius (1887) – James Ensor

James Ensor’s De verzoeking van de heilige Antonius uit 1887 bestaat uit 51 losse vellen papier op canvas.

Dit schilderij ontstaat tijdens een woelige periode in Ensors persoonlijk leven. Brieven aan familieleden, die recent opdoken, leggen Ensors persoonlijke en professionele besognes bloot. In een van die brieven spreekt Ensor openlijk over een plan tot zelfmoord. Daarenboven klaagde Ensor over fysieke ongemakken. Het thema van de verzoeking van de Heilige Antonius is bijzonder populair in de kunstgeschiedenis.

Ensor voert een Antonius ten tonele die te maken krijgt met vele gevaren. Denk aan het kwaad van het moderne en turbulente leven aan het eind van de negentiende eeuw. Denk aan corrupte politiek, ziekte, seksuele agressie. Ook de Belgische friet duikt als verleider op. Ensor hield de kolossale tekening 50 jaar in zijn bezit.


Skeletten bekvechten om een bokking (1891) – James Ensor

Afmeting: 16 cm x 21,5 cm
Te zien in: Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique, Brussel

Skeletten bekvechten om een bokking (1891) - James Ensor

Skeletten bekvechten om een bokking (1891) – James Ensor

Dit schilderij toont twee skeletfiguren die vechten om een bokking in een amorf landschap in een pastelkleurige hemel. De lucht overspoelt de twee figuren, die door hun donkere tinten opvallen tegen de achtergrond. Dit geeft het werk een luchtig en komisch karakter. De penseelstreken en het palet van de lucht herinneren aan het impressionisme. Het is schilderij is één van de grootouders van het surrealisme.