Beroemdste werken van Marc Chagall – Een top 10

'In de kunst en in het leven is alles mogelijk, als het op de liefde gebaseerd is.' - Marc Chagall

0
Beroemdste werken van Marc Chagall - Een top 10
Beroemdste werken van Marc Chagall - Een top 10

Beroemdste werken van Marc Chagall – Een top 10

Marc Chagall is geboren als Movsja Zacharovitsj Sjagal op 7 juli in Vitebsk in de voormalige Sowjet-Unie. Hij was een Frans kunstschilder van Joods-Wit-Russische afkomst.

Chagall is de zoon van een eenvoudige haringhandelaar en de oudste van negen kinderen. Het gezin is chassidisch joods. Deze arme maar gelukkige periode in Chagall’s leven keert talloze malen terug in zijn werk.

In 1910 verhuist Chagall naar Parijs. Na anderhalf jaar door te hebben gebracht in kamers in Montparnasse, verhuist hij naar ‘La Ruche’. Dit is een ateliercomplex aan de rand van de stad waar vele kunstenaars wonen.

Hij raakt bevriend met een aantal avant-gardistische dichters en jonge kunstenaars waaronder Guillaume Apollinaire, Robert Delaunay en Fernand Léger. Deze periode wordt vaak zijn beste periode genoemd met werken als ‘Ik en het dorp’.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Beroemdste werken van Marc Chagall - Een top 10
De promenade (1918)

Gedurende zijn tijd is hij de belangrijkste Joodse kunstenaar ter wereld. Chagall staat vooral bekend om zijn briljante kleurgebruik om de aandacht van de kijker te trekken.

Zijn kunstwerken zijn meestal levendig en fantasierijk en combineren vaak expressionisme, kubisme en fauvisme met zijn folkloristische stijl.

Hoewel hij zich pas op betrekkelijk hoge leeftijd de keramiekkunst eigen maakt, geldt het keramisch werk van Chagall als een hoogtepunt in de hedendaagse keramiek.

Het getuigt van dezelfde energie en levenslust als zijn experimenten met het schilderen decennia eerder. Ook weet hij zich in de traditie te vestigen, maar deze tegelijkertijd te vernieuwen.

Chagall overlijdt op 28 maart 1985, 97 jaar oud, in Saint-Paul-de-Vence in Frankrijk


Top 10 – Beroemdste werken van Marc Chagall


10. Bella with white collar / Bella met witte kraag (1917) – Marc Chagall

Bella with white collar / Bella met witte kraag (1917) - Marc Chagall
Bella with white collar / Bella met witte kraag (1917) – Marc Chagall

Marc Chagall ontmoet Bella Rosenfeld, de dochter van een rijke Russische juwelier, in 1909. In die tijd is Marc een arme leerling. Ze werden onmiddellijk verliefd en trouwen in de zomer van 1915. Bella treed op als de muze van Chagall en verschijnt in veel van zijn werken.

Dit portret is de beroemdste weergave van Chagall van haar. Daarin staat ze in een weelderig landschap en aan haar voeten staan ​​twee kleine figuren. Dit zijn vermoedelijk Chagall en de dochter van het paar, Ida.


9. Hommage à Apollinaire / Eerbetoon aan Apollinaire (1912) – Marc Chagall

Hommage à Apollinaire / Eerbetoon aan Apollinaire - Marc Chagall (1912)
Hommage à Apollinaire / Eerbetoon aan Apollinaire (1912) – Marc Chagall

Het schilderij Hommage à Apollinaire is een dichterlijke verbeelding van de mens. Het is geprojecteerd in een cirkel, het symbool voor de aarde en de kosmos uit.

De mens is tweeslachtig en het vrouwelijk deel houdt een appel vast. Dit is een van de vele oudtestamentaire verwijzingen in Chagalls universum.

In de hoeken zijn de vier elementen verbeeld: vuur (een zon, linksboven), water (blauw rechtsboven), aarde (zwart rechtsonder) en lucht (wolken linksonder).

Linksonder is een hart met een pijl geschilderd met daaromheen vier namen van mannen die Chagall hoogachtte. Zij symboliseren tevens (de namen) de elementen: (de Pools-Franse dichter Guillaume) Apollinaire (waarbij de letters air zijn uitgewist) voor lucht, (de Berlijnse galeriehouder Herwarth) Walden (woud) voor aarde, (de Franse dichter Blaise) Cendrars (cendre = as) voor vuur en (Apollinaires uitgever) Canuto (o = eau) voor water.

De cijfers in de cirkel lijken op de wijzerplaat van een klok te duiden. Mogelijk is hiermee het element tijd bedoeld, als extra dimensie. Dit is geënt op de recente wetenschappelijke veronderstelling dat tijd de vierde dimensie zou kunnen zijn.

Dit conform de laatste inzichten van wiskundige Henri Poincaré en, in 1905, in Albert Einsteins Spezielle Relativitätstheorie.

Het is geschilderd in 1912, toen Chagall in Parijs verkeerde in kringen van Kubisten en Orphisten. Deze kunstenaars waren op zoek naar nieuwe manieren om de ruimte uit te beelden en daarin het element tijd er in te betrekken.

Dit doen ze soms in de vorm van muziek(instrumenten), soms in de vorm van dans of andere beweging.

Hommage à Apollinaire is te vinden in het Van Abbemuseum in Eindhoven.


8. Le violoniste / De violist (1913) – Marc Chagall

Le violoniste / De violist (1913) - Marc Chagall
Le violoniste / De violist (1913) – Marc Chagall

Marc Chagall voltooit De Violist vlak nadat hij van St. Petersburg naar Parijs is verhuisd. Het is een goed voorbeeld van het werk dat hij in deze periode maakte. Dit schilderij is een weergave van een violist in het dorp Vitebsk in Chagall.

De vioolspeler is een onderwerp dat vaak terugkeert in het werk van Chagall. De grote figuur van de muzikant in dit schilderij staat met één voet op het dak van een gebouw en met de andere op een lage heuveltop, waardoor een tweedimensionaal effect ontstaat.

Door naast de muzikant de huizen in de achtergrond op te nemen, roept het schilderij herinneringen op aan Rusland. Chagalls schilderijen uit zijn Parijse periode laten vaak scènes zien uit Rusland waarin invloeden uit zijn nieuwe omgeving zijn verwerkt.

Kubistische invloeden vindt je terug in zowel de platte vlakken en geometrische vormen als in het niet-traditionele perspectief. Chagall’s beeld van de violist diende als inspiratie voor de beroemde musical Fiddler on the Roof.

Le violoniste is te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.


‘Alle kleuren zijn de vrienden van hun buren en de geliefden van hun tegengestelden.’

– Marc Chagall


7. The Promenade / De promenade (1918) – Marc Chagall

The Promenade / De promenade (1918) - Marc Chagall
The Promenade / De promenade (1918) – Marc Chagall

Dit schilderij is gemaakt in de tijd dat Chagall in de wolken is vanwege zijn huwelijk met zijn geliefde Bella Rosenfeld. Ook het gevoel van vrijheid en optimisme dat hij als Jood ervaart vanwege de Oktoberrevolutie is er in te lezen.

Het schilderij toont Chagall hand in hand met Bella, die fladdert als een vlag in de wind. Chagall gebruikt in het schilderij elementen van het kubisme en het futurisme.

Het opwindende beeld dat hij in het kunstwerk heeft gecreëerd, maakt het een van zijn meest romantische schilderijen.


6. Self Portrait with Seven Fingers / Zelfportret met zeven vingers (1913) – Marc Chagall

Self Portrait with Seven Fingers / Zelfportret met zeven vingers (1913) - Marc Chagall
Self Portrait with Seven Fingers / Zelfportret met zeven vingers (1913) – Marc Chagall

Dit is één van de vroegste zelfportretten van Chagall en een van zijn eerste werken in het kubisme. Het schilderij laat de kunstenaar zien die aan een doek werkt.

Hij heeft misschien zeven vingers die de moeilijkheid suggereren van wat hij wil bereiken met het normale aantal vingers.

Gemaakt tijdens zijn eerste verblijf in de hoofdstad van Frankrijk, toont het Parijs met zijn iconische Eiffeltoren door het raam terwijl Vitebsk, zijn thuisland in Rusland, op een surrealistische manier wordt getoond tussen de wolken in zijn studio.

Door middel van deze twee beelden drukt Chagall op dramatische wijze zijn conflict uit tussen het pittoreske Vitebsk en het moderne Parijs.

Het maakt deel uit van de Chagall-collectie in het Stedelijk Museum Amsterdam.


Top 5 – Beroemdste werken van Marc Chagall


5. Circus Horse / Circus paard (1964) – Marc Chagall

Circus Horse / Circus paard (1964) - Marc Chagall
Circus Horse / Circus paard (1964) – Marc Chagall

Mark Chagall hield van het circus en zei dat de artiesten hem hielpen ‘op weg naar een nieuwe horizon’. Het circus is één van zijn favoriete onderwerpen tijdens zijn vroege jaren in Parijs. Dit schilderij is zijn beroemdste schilderij over dit onderwerp.

Chagall gebruikt levendige kleuren en oogverblindende tinten om de feeststemming van het circus vast te leggen. Circus Horse is gemaakt ​​in de late fase van zijn carrière, als Chagall in de zeventig is. Het is één van zijn mooiste en krachtigste late werken.


4. Paris Through the Window / Parijs door het raam (1913) – Marc Chagall

Paris Through the Window / Parijs door het raam (1913) - Marc Chagall
Paris Through the Window / Parijs door het raam (1913) – Marc Chagall

Als hij in Parijs denkt Chagall vaak aan zijn huis en leven in Vitebsk. De meeste van zijn kunstwerken die gebaseerd zijn op zijn vaderland komen uit deze periode.

Dit beroemde meesterwerk toont een man met twee gezichten die door zijn raam kijkt naar wat een aantrekkelijke momentopname van Parijs is.

Door een combinatie van denkbeeldig en echt, toont Chagall zijn huidige levenservaring in Parijs en patronen uit zijn leven in Rusland. De dualiteit die hij ervaart is misschien de reden achter de figuur die beide kanten op kijkt.

Het schilderij, vooral de Eiffeltoren, is geïnspireerd op de vroege kubistische kunst van collega-kunstenaar en Chagall’s vriend Robert Delaunay.


Top 3 – Beroemdste werken van Marc Chagall


3. La Mariée / De trouwerij (1950) – Marc Chagall

La Mariée / De trouwerij (1950) - Marc Chagall
La Mariée / De trouwerij (1950) – Marc Chagall

Één van de bijzondere kwaliteit van het werk van Chagall is zijn vermogen om de aandacht van de kijker te trekken. Hij laat ons zijn zijn verbeelding zien door middel van kleuren. Hij is in staat om met een minimaal aantal kleuren een prachtig beeld te schetsen.

De bruid is gekleed in een levendige rode jurk. Dit komt ook door de zachtblauwe en grijze achtergrond die de indruk wekt dat de vrouw op het punt staat van het canvas te springen.


2. White Crucifixion / Witte kruisiging (1938) – Marc Chagall

White Crucifixion / Witte kruisiging (1938) - Marc Chagall
White Crucifixion / Witte kruisiging (1938) – Marc Chagall

Dit schilderij is misschien wel het meest geprezen meesterwerk van Chagall. Het is ook één van zijn meest uitgesproken afbeeldingen tegen haat.

Het legt op één doek het lijden van Jezus en het Joodse volk vast. De kruisiging van Jezus is afgebeeld in het midden van het schilderij. De gewelddaden tegen joden, zoals het verbranden van een synagoge, omringen de centrale scène.

Jezus heeft een gebedssjaal die impliceert dat hij Joods is en zo zijn lijden verbindt met dat van de Joden. White Crucifixion, met zijn donkere intensiteit, is anders dan de meeste werken van Chagall.

Andere werken zijn vaker levendig en fantasierijk. Het is het favoriete schilderij van paus Franciscus, de 266e en huidige paus van de rooms-katholieke kerk. Het werk is te bezichtigen in het Art Institute of Chicago


1. I and the Village / Ik en het dorp (1911) – Marc Chagall

I and the Village / Ik en het dorp (1911) - Marc Chagall
I and the Village / Ik en het dorp (1911) – Marc Chagall

Dit werk is gemaakt in de beste fase van zijn carrière en is het beroemdste schilderij van Marc Chagall. Op het schilderij domineert het beeld van een man met een groen gezicht en een geit die elkaar aanstaren.

We zien ook een gloeiende boom in een hand. Er zijn verschillende scènes te zien zoals die van een geit die wordt gemolken en een verzameling huizen, sommige ondersteboven.

Het schilderij bestaat uit dromerige beelden van Russisch landschap en symbolen uit volksverhalen.

Zoals de titel al doet vermoeden, zien we de herinneringen van Chagall aan zijn thuisland. Het gebruik van duidelijk gedefinieerde elementen met een specifieke betekenis zoals de levensboom en de gewaagde, grillige stijl van het schilderij zijn baanbrekend.

Het schilderij is te zien in het Museum of Modern Art in New York.