De auto van de toekomst rijdt autonoom

0
De auto van de toekomst rijdt autonoom
De auto van de toekomst rijdt autonoom

De auto van de toekomst rijdt autonoom

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil in de eerste helft van 2016 de regelgeving rondom zelfrijdende auto’s versoepelen. Onder andere Tesla, Volvo en Google willen een zelfrijdende auto op de markt brengen.
 

De auto van de toekomst rijdt autonoom
De auto van de toekomst rijdt autonoom

 

De auto van de toekomst rijdt autonoom

De meeste traditionele automerken zijn begonnen met het ontwikkelen van een auto die steeds meer zelf kan. Want, zo lijkt het: de zelfrijdende auto heeft de toekomst. Er is een discussie op gang gekomen of de auto van de toekomst volledig autonoom of semi-autonoom zou moeten zijn. Wie heeft een betere blik op de weg; jij of de computer?
 
Een zelfrijdende auto werkt op basis van het leren herkennen van gedrag en situaties. De auto herkent namelijk niet alleen objecten, maar hij herkent ook het gedrag van mensen. En dat is wel zo belangrijk als je je bijvoorbeeld in een grote stad bevindt.

Voorstanders van een volledig autonoom systeem pleiten dat een computer veel sneller kan reageren en geen last heeft van vermoeidheid. Vooralsnog kiezen de meeste merken echter voor het ontwikkelen van een semi-autonoom systeem.

 

Googel Car
Google Car

 

Minister Schultz stelt dat zelfrijdende auto’s een positieve impact hebben op de ontwikkeling van duurzame mobiliteit, verkeersveiligheid en de doorstroming van verkeer. Ook voor bijvoorbeeld oudere mensen of mensen die in een landelijk gebied wonen, kan de zelfrijdende auto een uitkomst zijn. Hoewel het nog even zal duren voor de volledig zelfrijdende auto gemeengoed geworden is, zijn bepaalde functies ervan al in de auto´s van nu terug te vinden.

Een voorbeeld is het fenomeen ‘connected car´, waarbij je auto verbonden is met het internet. Deze optie wordt momenteel onder meer aangeboden door de ANWB, die voor leden een speciale dongel beschikbaar heeft gesteld (tip: houd de ANWB-acties op Kortingbox in de gaten als je een lidmaatschap overweegt). Denk daarnaast aan functies als het Brake Assist systeem en Adaptive Cruise Control; het zijn allemaal stappen richting een auto die alles zelf kan.

 

De Tesla met Autopilot

Geef een reactie