Dodelijkste dieren op aarde – De top 15

Dodelijkste dieren op aarde
Dodelijkste dieren op aarde

Dodelijkste dieren op aarde

Mensen kunnen er ook wat van, maar er is één dier wat nog dodelijker is als de mensheid zelf. Overigens is het aantal dieren wat wij naar een ander leven helpen natuurlijk bijna niet te tellen, maar daar gaat het nu niet over. lees meer…


Lees hier ->>> meer over dieren op deze website.


Top 15 – Dodelijkste dieren op aarde


15. Haaien: 6 doden per jaar

Haaienaanvallen zijn vrij zeldzaam. Zes doden is het gemiddelde.

Lees hier ->>> meer over de dodelijkste haaien op deze wereld.


14. Wolven: 10 doden per jaar

Wolfaanvallen zijn niet heel erg gebruikelijk in veel delen van de wereld waar wolven leven. Ze komen we voor en met name in India.


13. Leeuwen: meer dan 22 doden per jaar

Schattingen voor leeuwengerelateerde sterfgevallen variëren ook van jaar tot jaar. Dit is overigens een schatting.


12. Olifanten: 500 doden per jaar

Een artikel in National Geographicuit 2005 meldde dat er 500 mensen per jaar worden gedood bij olifantenaanvallen.


11. Nijlpaarden: 500 doden per jaar

Nijlpaarden staan ​​bekend als agressief tegenover mensen, inclusief boten.


Zie hier de top 10 meest agressieve dieren ter wereld.


Top 10 – Dodelijkste dieren op aarde


10. Lintwormen: 700 doden per jaar

De lintworm is verantwoordelijk voor een infectie genaamd cysticerose die naar schatting 700 mensen per jaar doodt.


9. Krokodillen: 1.000 doden per jaar

Het is lastig om exact te bepalen hoeveel mensen worden gegrepen daar een krokodil, het is lastig is om concrete cijfers te verzamelen.


8. Ascaris-spoelwormen: 4.500 doden per jaar

Een volwassen vrouwelijke spoelworm
Een volwassen vrouwelijke spoelworm

De Ascaris-spoelworm leidt tot een infectie die aschariasis wordt genoemd en die volgens een onderzoek uit 2013 naar schatting 4.500 mensen per jaar doodt. Mensen krijgen de eitjes aan de handen bij contact met de grond en slikken ze in.

Uit het ei kruipt een larve, deze komt in de maag of de darm en boort zich van daar uit eerst door de maag- of darmwand zodat hij in het bloed komt. Hij migreert als larve naar de longen en wordt opgehoest en weer ingeslikt. Nu pas ontwikkelt de larve zich tot volwassen rondworm en kan na bevruchting eitjes gaan leggen. Hiermee is de cyclus rond.

Mensen die slechts licht besmet zijn, merken niets van deze spoelwormen in het lichaam. Ziekteverschijnselen (ascariasis) treden pas op bij zwaardere besmetting met grote aantallen wormen. Het is een ziekte die meer kinderen dan volwassenen treft.


7. Tseetseevlieg: 10.000 doden per jaar

De tseetseevlieg brengt slaapziekte over. Het is een infectie die in eerste instantie kan leiden tot hoofdpijn, koorts, gewrichtspijn en jeuk, maar later kan leiden tot ernstige neurologische problemen.

Nu tellen we elk jaar ongeveer 10.000 nieuwe gevallen. Het aantal geschatte jaarlijkse sterfgevallen neemt waarschijnlijk wel af.


6. Roofwantsen: 12.000 doden per jaar

Roofwants
Roofwants

De roofwantsen is verantwoordelijk voor het overbrengen van de ziekte van Chagas, die gemiddeld ongeveer 12.000 mensen per jaar doodt.

De ziekte van Chagas is een parasitaire infectie die deze kever doorgeeft.


Zie hier de dieren het beste bestand zijn tegen klimaatverandering?.


5. Zoetwaterslakken: meer dan 20.000 doden per jaar

Zoetwaterslakken
Zoetwaterslakken

De zoetwaterslak draagt ​​wormen bij zich die mensen infecteren met een ziekte die we schistosomiasis noemen. Die ziekte zorgt voor intense buikpijn en bloed in de ontlasting of urine. Miljoenen mensen lopen de infectie op en de WHO schat dat tussen de 20.000 en 200.000 sterfgevallen toe te schrijven zijn aan schistosomiasis.


4. Honden: 35.000 doden per jaar

Met name honden die besmet zijn met het rabiësvirus zijn dodelijk. Dit hoewel het virus kan worden voorkomen met vaccins. Ongeveer 35.000 sterfgevallen kunnen worden toegeschreven aan hondsdolheid. Van die gevallen is volgens de WHO 99 procent veroorzaakt door honden.


Top 3 – Dodelijkste dieren op aarde


3. Slangen: 100.000 doden per jaar

Slangenbeten doden sinds 2015 meer dan 100.000 mensen per jaar. Erger nog, er is een verontrustend tekort aan een goed tegengif.

Lees hier ->>> meer over de dodelijkste slangen ter wereld.


2. Mensen: 437.000 doden per jaar

Volgens het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties waren er in 2012 ongeveer 437.000 moorden, waardoor de mens het op één na dodelijkste dier (en het dodelijkste zoogdier) ter wereld is.

Lees hier ->>> meer over de grootse massamoordenaars ter wereld.


1. Muggen: 750.000 doden per jaar

Dodelijkste dieren op aarde
Dodelijkste dieren op aarde

Muggen zuigen bloed en brengen virussen over. Zo is malariaverantwoordelijk voor meer dan de helft van de muggengerelateerde sterfgevallen, voornamelijk in Afrika bezuiden de Sahara.

Dengue, een andere door muggen overgebrachte ziekte, is in sommige Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen een belangrijke oorzaak van ziekenhuisopnames en sterfte onder kinderen.


Zie hier de top 10 gevaarlijkste zeelslangen ter wereld.