De gloriedagen van ex-bokser Piet Voorwinde (video)

0
De gloriedagen van ex-boxer Piet Voorwinde
De gloeriedagen van ex-boxer Piet Voorwinde

De gloriedagen van ex-bokser Piet Voorwinde

Wat is stoer? Die vraag hebben wij al in 999 artikelen beantwoord. Een zo’n antwoord is: boksen. Daarom publiceren we hier een reeks portretten van Rotterdamse boksers. Vandaag: Piet Voorwinde.

Overmacht
Voorwinde is geen gewelddadig man. Nooit geweest ook. Natuurlijk moet je als bokser uitdelen. Dat spreekt voor zich. Maar dat er mensen zijn die zonder reden geweld uitoefenen: onbegrijpelijk. En dat je dan hoort dat er zelfs boksers zijn die thuis losse handjes hebben, daar heeft Voorwinde geen goed woord voor over. ´Dat vind ik dus niet normaal. Een vrouw in mekaar tikken. Zeker niet als bokser zijnde.’ Zijn dochter knikt heftig. ´Ik ben 45 jaar en ik moet mijn eerste klap nog krijgen. En nooit een grote bek gehad.´

De gloriedagen van ex-boxer Piet Voorwinde
De gloeriedagen van ex-boxer Piet Voorwinde

De gloriedagen van ex-bokser Piet Voorwinde

Ook op straat heeft Voorwinde naar eigen zeggen nooit gevochten. Nou ja, één keer dan. Maar dat was overmacht. ´Ik stond een keer op een hoekie. In een portiek. Gaat die man van dat portiek mij uit staan dagen. Dat dat zijn portiek was. En die deur ook. Was een kilo of twintig zwaarder dan ik. Dus ik denk: daar moet ik niet op gaan staan wachten. Dus ik geef hem meteen twee hoeken op z´n kin. Ging neer als een blok. Ik pleite natuurlijk. Naderhand kwam de politie er nog bij. Maar ik was natuurlijk niet meer te vinden. Echt gebeurd. De enige keer dat ik gevochten heb op straat. Ongelogen waar.´

Vriendschap
Zijn gloriejaren beleefde Voorwinde in zijn amateurtijd. Samen met Frits van Kempen en Theun Brommer was hij eind jaren veertig, begin vijftig, goed voor een uitverkocht Odeon en een bomvolle Riviërahal. Het waren de jaren dat de bokssport ongekend populair was. De tijd dat zich honderden jongens inschreven voor een kampioenschap, zodat wie in aanmerking wilde komen voor een plaats hoog op de ranglijst een enorme reeks vaak zware gevechten moest afwerken. Een enkele maal, Voorwinde kan ervan meepraten, moesten er zelfs twee partijen op dezelfde avond worden afgewerkt. Zoals die keer dat hij eerst met Kleinheerenbrink en vervolgens met Snik moest afrekenen. Een indrukwekkende prestatie, als je bedenkt dat tegenwoordig na elke wedstrijd op medisch advies één week herstel wordt gecalculeerd.

Kampioenschap
In 1950 stapte Voorwinde de ring in om het Zuid-Hollands kampioenschap te bevechten tegen zijn vriend Willy Doof. Maar, wat het hoogtepunt in zijn amateur-carrière had moeten worden, werd een menselijk drama, omdat Doof al in de eerste ronde ´omdat vriendschap hem voor alles ging´, opgaf. Zelfs de kranten waren ontsteld. Hoofdschuddend stond Piet naast Willy. Trachtte hem op te beuren. Liep volslagen overstuur en met verontschuldigende handgebaren naar zijn eigen hoek, voor hij huilend alsof hij de partij had verloren, naar de kleedkamer terugging.

De gloriedagen van ex-bokser Piet Voorwinde
Piet Voorwinde

Onbeslist
Er waren ook mooie wedstrijden. De mooiste vindt Piet nog steeds zijn partij tegen de Rotterdammer Kleinheerenbrink om de nationale titel in het vedergewicht. ´Werd je kampioen van Nederland, dacht je dat je wereldkampioen was.´ Maar zo was het natuurlijk niet. Al ging na het kampioenschap de wereld wél voor hem open. ´Ik was nooit verder dan Antwerpen geweest. Ga je ineens met de trein naar Oostenrijk! Dat was wat. Kom je daar en zie je al die sneeuw en al die bergen. Dat was een belevenis hoor. Was ik een jaar of drie-, vierentwintig. Kom je in Oostenrijk! Wel onbeslist gebokst, helaas.´
Ondanks die onbesliste partij tegen de kampioen van Oostenrijk werd Voorwinde prof. Dat betekende geld verdienen. Dacht Piet.

Voetballen
‘Ik dacht dat ik een hoop geld zou verdienen. Maar dat viel tegen hoor. Voor mijn eerste wedstrijd kreeg ik 52 gulden. Ging ik afrekenen, zegt Theo: ´Eenderde voor mij.´ En toen moest de belasting er nog af. Hield ik 28 gulden over. Achtentwintig gulden! Had je je eigen acht ronden het lazarus geknokt, kreeg je achtentwintig gulden. Eén avondje stappen en het is op. Goed. Heb ik toch nog twaalf partijen voor hem gebokst. Het hoogste bedrag dat ik kreeg was 200 gulden bruto. Hield ik 100 gulden over. Een tijdje later had Theo weer een partij voor me. Kon ik 150 gulden mee verdienen.
Ik zeg: ´Honderdvijftig gulden?´
´Honderdvijftig gulden,´ zegt Theo. ´Bruto.´
Ik zeg: ´Weet je wat ik ga doen?´
´Nou?´ zegt Theo.
´Voetballen,´ zeg ik. En ik loop zo weg. Voetbalschoenen kopen.´

Waar gebeurd
Behalve resultaten, met name als amateur, heeft Voorwinde aan zijn carrière tal van mooie verhalen overgehouden. Zoals dat verhaal over Bep van Klaveren. ´Dan was Theo nog met de training bezig, en dan zat Bep al in de kleedkamer. Pakt´ie een hamer en slaat´ie een spijker dwars door de zool van een van Theo´s schoenen. Zo vast aan de houten vloer. Waar gebeurd. Dus Theo is klaar, gaat douchen en wil zijn schoenen aandoen. Zit die schoen vast aan de vloer! Dus Theo gaat tekeer! Wat of Bep wel niet allemaal kon krijgen. Want hij wist wel dat Bep het was. Maar Bep was al weg. Die zat al thuis. Had´ie maling aan hoor. Wat Theo allemaal vond. Hoe komt´ie erbij ha. Waar gebeurd hoor. En Theo maar trekken aan die schoen. Zal ik nooit van mijn leven vergeten. Leuk he¨. Zulke dingen.´

Sportpaleis De Jong met beelden van inmiddels overleden ex-boksers Wim van Klaveren, Dries Pantekoek, Jan de Haan, Job Roos, Toon Schuurmans:

Geef een reactie