Grootste haaien ter wereld – De top 10

0
Grootste haaien ter wereld
Grootste haaien ter wereld

Grootste haaien ter wereld

Haaien blijven intrigerende beesten. Zie hier bijvoorbeeld de meest dodelijke haaien top 10 (met filmpje). Nu de grootste haaien. De grootste is 17 meter en dat is zo hoog als een gebouw met zes etages. Lees meer hier meer over deze prachtige dieren.


Lees hier ->>> meer over dieren op deze website.


Top 10 – Grootste haaien ter wereld


10. Pacifische sluimerhaai (Somniosus pacificus) 14,4 voet – 4,4 meter

 Pacifische sluimerhaai
Pacifische sluimerhaai

Deze haai uit de noordelijke Stille Oceaan voedt zich met bodemdieren. Ze zijn bekend om het eten van gigantische octopussen en vallen vaak ten prooi aan orka’s.


9. Stompsnuitzeskieuwshaai (Hexanchus griseus) – 4,8 meter

Grootste haaien ter wereld: Stompsnuitzeskieuwshaai
Stompsnuitzeskieuwshaai

Deze diepwaterhaai zwemt de hele wereld over in tropische en gematigde wateren. Hij brengt het grootste deel van zijn leven door in diep water, waar hij zich voedt met alles wat te vinden is: van krabben tot andere haaien. Vrouwtjes kunnen in één keer meer dan 100 pups baren.


8. Voshaai (Alopias vulpinus) – 5,73 meter

Voshaai
Voshaai

De voshaai zwemt het meeste van alle haaien. Het is overal, behalve poolwateren. Ongeveer de helft van zijn lengte is te danken aan de enorme staart, die ze gebruiken om veel kracht te genereren tijdens het zwemmen.


7. Grote hamerhaai (Sphyrna mokarran) – 6,1 meter

Grote hamerhaai
Grote hamerhaai

De grote hamerhaai is de grootste soort hamerhaai. Ze zwemmen in warme wateren over de hele wereld. Vanwege hun grootte zijn ze gevaarlijk voor duikers, maar er zijn geen bevestigde aanvallen geregistreerd. Helaas neemt hun aantal af als gevolg van de handel in haaienvinnen.


6. Grote witte haai (Carcharodon carcharias) – 6,1 meter

Grote witte haai
Grote witte haai

Het grootste roofdier op aarde is wereldwijd beroemd om zijn jachtvermogen. Ze voeden zich voornamelijk met zoogdieren zoals zeehonden, dolfijnen en bruinvissen, maar ook vissen zoals haaien en roggen. Ze hebben het record voor de meeste beten op mensen onder alle haaien. Overigens zijn meeste verkennende beten, waarbij de haai probeert te achterhalen of iets eetbaar is. In de meeste gevallen zijn grote haaien meer geïnteresseerd in dikkere prooien zoals zeehonden.


Zie hier de dieren het beste bestand zijn tegen klimaatverandering?.


Top 5 – Grootste haaien ter wereld


5. Groenlandse haai (Somniosus microcephalus) – 7,3 meter

Groenlandse haai
Groenlandse haai

De Groenlandse haai zwemt rond in de Noord-Atlantische Oceaan en eet voornamelijk plankton. Ze kunnen heel oud worden, waarbij van sommigen wordt gedacht dat ze meer dan 300 jaar oud zijn. Ze bereiken geslachtsrijpheid rond de leeftijd van 100 jaar. Deze haai is volkomen onschadelijk voor duikers, maar zijn vlees is giftig.


4. Tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) – 7,5 meter

Tijgerhaai
Tijgerhaai

Tijgerhaaien komen voor in de meeste gematigde en tropische wateren van de wereld. Het zijn nachtelijke eters en eten alles, van schildpadden tot andere haaien. Ze zijn ook erg productief en kunnen meer dan 80 pups in een nest krijgen. Hun meest opvallende kenmerk zijn de strepen op hun zijkanten. Deze soort heeft de op één na meest geregistreerde aanvallen op mensen.
Tijgerhaai (Galeocerdo cuvier)


Top 3 – Grootste haaien ter wereld


3. Reuzenbekhaai (Megachasma pelagios) – 7,6 meter

Reuzenbekhaai
Reuzenbekhaai

Deze reus is ook een planktoneter die in alle oceanen voorkomten zien we het meest in de Stille Oceaan. Het grootste exemplaar dat ooit is gevonden, werd gevangen en vrijgelaten in Californië.


2. Reuzenhaai (Cetorhinus maximus) – 15,2 meter

Reuzenhaai
Reuzenhaai

De reuzenhaai is groot genoeg om je in één keer door te slikken, maar hij is volkomen onschadelijk voor mensen. Hun dieet bestaat voornamelijk uit plankton, dat ze per pond consumeren met hun enorme mond, die meer dan 1 m breed kan worden geopend. Deze haaien staan ​​erom bekend dat ze afstanden van meer dan 9.000 km per jaar afleggen.


1. Walvishaai (Rhincodon typus) – 17 meter

Grootste haaien ter wereld: Walvishaai
Walvishaai

De walvishaai is een bedreigde diersoort die in de meeste tropische wateren ter wereld voorkomt. Het dieet bestaat bijna uitsluitend uit plankton. Hierdoor zijn ze volkomen onschadelijk voor mensen en is duiken met walvishaaien in verschillende landen een populaire attractie voor ecotoerisme geworden. Terwijl ze naar voedsel zoeken, bewegen walvishaaien hun kop zijwaarts en openen en sluiten hun kieuwen om overtollig water kwijt te raken. De grootste exemplaren kunnen meer dan 30 ton wegen en 300 pups baren.