Hekel aan sporten is schuld van je moeder

Hekel aan sporten is schuld van je moeder
Hekel aan sporten is schuld van je moeder

Hekel aan sporten is schuld van je moeder

Heb je altijd een goed excuus om toch maar niet naar de sportschool te gaan? Wil je je bierbuikje best wel kwijt, maar heb je echt geen zin om doelloos te gaan hardlopen van ergens naar nergens? Geeft niets, je kan er niets aan doen. Het is gewoon de schuld van je moeder. De dames die tijdens hun zwangerschap ook fysiek actief blijven, krijgen namelijk gezondere en fittere kinderen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over sport en gezondheid op deze website…


Hekel aan sporten is schuld van je moeder
Hekel aan sporten is schuld van je moeder

Hekel aan sporten is schuld van je moeder


De liefde voor sport begint in de baarmoeder, zo blijkt uit dit Amerikaanse onderzoek. De dames die tijdens hun zwangerschap sporten en blijven sporten, hebben een grotere kans op sportieve kinderen.

Om tot deze conclusie te komen werden twee groepen genetisch identieke muizen gebruikt, ook waar het ging om hun fysieke prestaties. De ene groep moedermuizen kreeg een loopwiel tijdens de zwangerschap, de andere niet. De vrouwtjesmuizen liepen gemiddeld maar liefst 10 kilometer per nacht. Natuurlijk werd dit minder tijdens de zwangerschap, maar tegen het einde liepen ze nog ongeveer 3 kilometer.


Maternal exercise during pregnancy promotes physical activity in adult offspring.

Uit: Maternal exercise during pregnancy promotes physical activity in adult offspring


De kinderen van groep muizen van moeders die het loopwiel gebruikte, bleek 50 procent actiever dan de andere jonge muizen. Ook op later leeftijd vertoonde de muizen van sportieve moeders nog steeds verhoogde activiteit. Ook het vermogen om vet te verliezen was beter bij de muisjes met zwangere sportende moeders.

De sportiviteit tijdens de zwangerschap zou wel eens de hersenen in de baarmoeder extra kunnen stimuleren, waardoor de muisjes later ook actiever zijn, denken onderzoekers. Sportiviteit lijkt daarmee zeker niet alleen te maken hebben met genetische aanleg. Mamma’s gedrag tijdens de zwangerschap moet niet worden onderschat. Zwangere vrouwen wordt aangeraden 30 minuten per dag te bewegen.


Bron en meer informatie: Jesse D. Eclarinal, Shaoyu Zhu, Maria S. Baker, Danthasinghe B. Piyarathna, Cristian Coarfa, Marta L. Fiorotto en Robert A. Waterland: Maternal exercise during pregnancy promotes physical activity in adult offspring in FASEB Journal, 31 maar 2016 – //doi.org/10.1096/fj.201500018R