Hoogst vliegende vogels ter wereld – Top 10

Hoogst vliegende vogels ter wereld
Hoogst vliegende vogels ter wereld

Hoogst vliegende vogels ter wereld – Top 10

Zie hier de luchtacrobaten die tot onnoemlijke hoogtes kunnen stijgen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over dieren en hier ->>> meer over vogels op deze website…


Hoogst vliegende vogels ter wereld – Top 10


10. De ooievaar – 16.000 voet / 4.875 meter

Ooievaar
Ooievaar

De ooievaar, ook wel uiver, eiber of stork genoemd, is een grote, witte vogel met zwarte vleugelranden en rode poten en snavel. Een ooievaar wordt 0,95 tot 1,10 m groot (bek tot uiteinde staart). De vleugelspanwijdte is 195 tot 215 cm en wegen 2,3 tot 4,4 kg.

Zoals alle ooievaars hebben ze lange poten en een lange puntige snavel. Mannelijke en vrouwelijke exemplaren hebben met uitzondering van de grootte hetzelfde uiterlijk. Het mannetje is hierbij gemiddeld groter dan het vrouwtje. Het verenkleed is voornamelijk wit met zwarte slagpennen en vleugeldekveren. Het zwart wordt veroorzaakt door het pigment melanine.


9. Rosse grutto – 20.000 voet / 6.100 meter

Rosse grutto
Rosse grutto

De rosse grutto lijkt op de gewone grutto, Limosa limosa. De vogel heeft net als de grutto een zeer lange snavel. Het verschil met de grutto is dat deze snavel aan het eind een flauwe bocht omhoog maakt en donker is, met uitzondering van de juvenielen. In de zomer zijn de nek, borst en buik ononderbroken bruinrood.

Interessant is dat de mannelijke individuen ten opzichte van de vrouwelijke rosse grutto’s kleiner zijn, een iets kortere snavel hebben en in de zomer tot in de punt van hun staart ros gekleurd zijn. De rosse grutto is een trekvogel die niet in Nederland broedt, maar hier vrijwel alleen wordt waargenomen in de Waddenzee en bij de Ooster- en Westerschelde.


8. Wilde eend – 21.000 voet / 6.400 meter

Wilde eend
Wilde eend

De wilde eend soort is veelvoorkomend in de gematigde en subtropische wateren in Noord-Amerika, Azië en Europa. De vogel komt ook wel voor in Centraal-Amerika en het Caribisch gebied.

In Europa is de wilde eend de meest voorkomende soort eend. De wilde eend komt hier voor in stad en platteland in vijvers, moerassen, meren, parken, sloten in akkers en weilanden. De soort is zeer tolerant ten aanzien van menselijke aanwezigheid of verstoring.


Zie hier de Top 10 zwaarste vogels ter wereld die kunnen vliegen.


7. Andescondor – 21.300 voet / 6.500 meter

Andescondor
Andescondor

De spanwijdte van de andescondor bedraagt 2,70 tot 3,20 meter. De andescondor heeft niet de grootste spanwijdte maar wél het grootste vleugeloppervlak van alle vliegende vogels. De kop-staartlengte is rond de 1,2 tot 1,3 meter. Het gewicht van de mannetjes kan 11 tot 15 kilo bedragen. De vrouwtjes, zijn kleiner en lichter, 8 tot 11 kg.

De andescondor heeft net als vele andere gieren een kale kop die makkelijker schoon te houden is. De volwassen vogels hebben zwarte veren en een witte kraag, die groter is bij mannetjes. Bij volwassen vogels hebben de vleugels grote witte vlekken of banden.

Een condor reist soms meer dan 200 kilometer op zoek naar voedsel. In het binnenland eet hij voornamelijk kadavers van grote zoogdieren, terwijl een condor bij de kust eerder dode zeezoogdieren eet.


6. Lammergier – 24.000 voet / 7.300 meter

Lammergier
Lammergier

De lammergier heeft eigenlijk een witte borst, maar hij heeft de gewoonte deze met rode klei te bestrijken. De witte kop en lange staart zijn een goed kenmerk. De lengte is 100 tot 115 cm en de spanwijdte 2,50 tot 2,82 meter. Deze vogel heeft een gewicht van 4,5 tot 7,1 kilogram.


Zie hier de top 10 meest getelde vogels in Nederland 2022.


5. Alpenkauw – 26.500 voet / 8.000 meter

Alpenkauw
Alpenkauw

Alpenkauwen zijn sterke vliegers, die op grote hoogten hun kunsten uithalen: eerst maken ze duizelingwekkende duikvluchten, dan zweven ze weer hele stukken om vervolgens loodrecht naar beneden te storten en vlak voor de rotsbodem terug op te trekken in een steile beklimming.

Ze gebruiken de wervelende luchtstromen rond bergtoppen en wanden om in groepsverband deze fascinerende stuntvluchten uit te voeren.


4. Wilde zwaan – 27.000 voet / 8.200 meter

Wilde zwaan
Wilde zwaan

De lengte van de wilde zwaan varieert van 140 tot 165 centimeter; de spanwijdte bedraagt 205 tot 275 cm. De bovenkant van de snavel verloopt recht, zonder de knobbel die de knobbelzwaan heeft.

Wilde zwanen zijn schuwer dan de knobbelzwaan, en geven de voorkeur aan een rustige nestelgelegenheid. Ze zijn luidruchtig, zowel tijdens het vliegen als bij de verdediging van hun territorium.


Zie hier de top 10 vogels die het meest met uitsterven worden bedreigd in 2022.


3. Indische gans – 29.000 voet / 8.800 meter

Indische gans
Indische gans

De Indische gans is 68 tot 78 cm lang, dat is zo groot als een toendrarietgans, maar deze gans oogt niet grauwbruin, maar zeer lichtgrijs en lijkt in vlucht zelfs grotendeels wit.


2. Kraanvogel – 33.000 voet / 10.000 meter

Europese kraanvogel
Europese kraanvogel

De Europese kraanvogel is groter dan de ooievaar. Een ooievaar is gemiddeld 107 cm, de kraanvogel is 95 tot 120 cm lang. De kraanvogel heeft een spanwijdte van 2 tot 2,3 meter waardoor de vlucht majestueus van aanblik is.

De kraanvogel broedt in een groot gebied dat reikt van West-Europa tot diep in Midden- en Oost-Azië.


Zie hier de top 10 engste dieren ter wereld.


1. Rüppells gier – 37.100 voet / 11.300 meter

Rüppells gier
Rüppells gier

De vogel is gemiddeld 101 cm lang en weegt 6,8 tot 9,0 kg en heeft een spanwijdte van 230 tot 250 cm. Rüppells gier verschilt van andere Afrikaanse gieren door zijn grote formaat, brede vleugels, trage vleugelslag met opvallend lange “vingers” (handpennen).

Deze gier is donker en niet roestbruin zoals de vale gier. Verder is opvallend de lichte horizontale band op de voorvleugel, op de overigens donkere vleugel.