Oudere moeders zijn betere moeders zegt Deens onderzoek

0
Oudere moeders zijn betere moeders
Oudere moeders zijn betere moeders

Oudere moeders zijn betere moeders

Op steeds later leeftijd raken dames wereldwijd in verwachting. Dat blijkt volgens onderzoek van de Universiteit van Aarhus in Denemarken helemaal geen slechte zaak te zijn voor de kinderen. Sterker nog: de kinderen zijn stukken beter af met een mamma die wat ouder is! Lees meer…

Oudere moeders zijn betere moeders
Oudere moeders zijn betere moeders

Oudere moeders zijn betere moeders


  • Kinderen van oudere moeders krijgen minder straf
  • De kinderen worden vriendelijker benaderd door mamma en pappa
  • Deze kinderen hebben minder gedragsproblemen
  • De kinderen zijn gelukkiger en socialer

Vaak worden echtparen aangeraden om niet te laat aan kinderen te beginnen. Het onderzoek Prfessor Sommer en Trilingsgaard laat zien dat op die stelling wel wat valt af te dingen. Sommer: ‘However, when estimating the consequences of the rising maternal age it’s important to consider both the physical and psychosocial pros and cons.’ Zij onderzochten kinderen van 7, 11 en 15 jaar en beoordeelden hun sociale en emotionele ontwikkeling. Dit combineerden zij onder andere met de leeftijd van de moeder.

De voordelen van een ouder moeders

De kans dat een kind wordt geboren bij een echtpaar met een stabiele relatie is groter. De partners hebben vaker de hobbels binnen de relatie overwonnen en lijken bewust te kiezen voor een kind.

Moeders die op latere leeftijd besluiten om in verwachting te raken zijn vaker hoger opgeleid. Ze maken eerst een opleiding af en gaan daarna eerst nog een aantal jaren het arbeidsproces in.

We know that people become more mentally flexible with age, are more tolerant of other people and thrive better emotionally themselves. That’s why psychological maturity may explain why older mothers do not scold and physically discipline their children as much.

Professor Dion Sommer

De kans dat de oudere moeder in betere ‘materiële’ welstand leeft is ook groter. Zie de eerdere opleiding en de stabiele relatie. Zo weten we dat soort soort zoekt en dat daarmee de partner ook hoger opgeleid zal zijn, want de mate opleiding en inkomen beïnvloeden elkaar positief.


Bron en meer informatie: Tine Bagger Christiansen: Children with older mothers thrive better, Aarhus University, 21 maart 2017

Geef een reactie