, , , ,

15.000 stappen per dag wordt het nieuwe doel blijkt uit nieuw Brits onderzoek

15000 stappen per dag wordt het nieuwe doel

15000 stappen per dag wordt het nieuwe doel

Viel het al niet mee om dagelijks die vermaledijde 10.000 stappen te halen, komen er nu nog eens 5.000 bij! Bijna 65 jaar lang gingen we er van uit dat 10.000 stappen genoeg was. Dit was ooit uitgezocht in de London Transit Workers Study. In deze studie bleek dat de conducteurs die dagelijks in de bussen en treinen op neer liepen, veel minder kans hebben op een hart- en vaatziekten. Nu komen onderzoekers van Universiteit van Warwick, ook in Engeland, met nieuwe gegevens. Alle gezondheidsapps krijgen binnenkort een update, want als het aan hen ligt nemen we dagelijks 15.000 stappen.

15000 stappen per dag wordt het nieuwe doel

15.000 stappen per dag wordt het nieuwe doel


15000 stappen per dag wordt het nieuwe doel

De onderzoekers van Universiteit van Warwick bouwden voort op en werden geïnspireerd door het oude onderzoek onder de conducteurs. In plaats van deze conducteurs onderzochten ze de postbodes in Glasgow, Schotland. Ze vergeleken de mannen en vrouwen die dagelijks te voet vele poststukken rondbrengen met de mannen en vrouwen die bij de post een zittende kantoorfunctie hadden.

Met ruim 100 ‘gezonde’ mensen van Schtose post ging men aan de slag. Men keek naar zaken zoals BMI (Body Mass Index), bloedsuikerwaardes en cholesterol. Dit in combinatie met onder andere de leeftijd, familiegeschiedenis en of men vroege of late diensten draaiden. Al deze mensen kregen een apparaatje om bijvoorbeeld hun activiteit gedurende de dag te meten.

Blijf niet zitten!

De uitkomst was schokkend. Sommige kantoorarbeiders zaten dagelijks wel 15 uur op hun derrières. De zitters hadden veel hogere BMI-waardes, slechtere bloedsuikerspiegels, dikkere billen en hogere cholesterolwaardes. Zo bleek dat ieder uur extra, nadat je al vijf uur op je stoel hebt gezeten, je twee tiende van een procent extra risico op hart- en vaatziekten loopt.

15.000 stappen

Lopen gedurende de dag verminderde die kans op hart- en vaatziekten enorm. Zeker onder de postbestellers die ruim 11 kilometer, 15.000 stappen, dagelijks in de benen hadden. Zij bleken ‘oergezond’ met keurige BMI’s, geen last van obesitas, cholesterol en allerlei andere kwaaltjes. Dat betekent dat je toch iedere dag ruim 1,5 uur in de benen zou moeten!


Bron en meer informatie: W.W. Tigbe, M.H. Granat, N. Sattar en M.E. Lean: Time spent in sedentary posture is associated with waist circumference and cardiovascular risk, The International Journal of Obesity, 7 maart 2017

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie