, ,

Stress en angst zijn het gevolg van delayed return environment

Stress en angst zijn het gevolg van delayed return environment

Stress en angst zijn het gevolg van delayed return environment

Die leeuwen hebben het maar goed voor elkaar. Hebben ze dorst, dan wandelen ze rustig naar de waterbron. Hebben ze honger, dan pakken ze een gazelle die de pech heeft in de buurt te zijn, en verder lekker dommelen in het zonnetje.

Iedere actie die ze ondernemen heeft een duidelijk doel en negen van de tien direct het gewenste resultaat. Wij mensen hebben het voor onszelf allemaal veel ingewikkelder gemaakt. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over stress op deze website…


Stress en angst zijn het gevolg van delayed return environment

De meeste keuzes van een leeuw hebben zo een directe uitwerking op hun leven. Ze leven in het heden en zijn alleen bezig met de directe toekomst.

Met een mooi woord noemen we dat een immediate return environment, omdat alle acties bijna direct duidelijke resultaten opleveren.

Wij mensen hebben het inmiddels stukken lastiger. In de oertijd waren we net als de leeuw. Hadden we dorst, dan haalden we water uit de beek.

Bij honger pakten we een konijn of vingen een vis. En bij kou? Lekker een vuurtje maken. Oftewel: wij bevonden ons ook in zo’n immediate return environment.

Maar nu, hoe staat het er nu voor? Wij mensen leven nu in een delayed return environment. Vele keuzes die je vandaag hebt gemaakt, leveren direct hoogstwaarschijnlijk niets op.

Als je hebt gewerkt, moet je echt wachten op het moment dat iemand anders je zuur verdiende geld voor je gaat overmaken.

Je kan wel sparen voor een leuk pensioen, maar het is überhaupt maar de vraag of je de pensioengerechtigde leeftijd zal gaan halen. We leven in een wereld waarin onze inspanningen pas op langere termijn zich zullen uitbetalen.

Daar zit ook ons grote probleem: de toekomst. We plannen jaren en jaren vooruit. In de tussentijd hebben we heel veel tijd om na te denken over wat er dan allemaal mis kan gaan met al die mooie plannen.

Krijgen we een economische crisis, gaat mijn partner me niet verlaten, word ik niet ontslagen? Man, man, laten we Nico Scheepmaker er maar eens bijhalen:

Een mens lijdt dikwijls ’t meest
Door ’t lijden dat hij vreest
Doch dat nooit op komt dagen.
Zo heeft hij meer te dragen
Dan God te dragen geeft.

Het leven in onze delayed return environment zorgt bij velen tot chronische stress en angst. Dit heeft natuurlijk weer te maken dat we in een moderne tijd leven, maar in een ‘oud’ lichaam.

Onze hersenen zijn vele, vele tienduizenden jaren oud. Zij kennen alleen het systeem van immediate return environment. Zo zit onze samenleving niet meer in elkaar vandaag de dag. we zullen moeten leren omgaan met ons delayed return environment.


Heb je last van stress? Sta op en dans zegt onderzoek.


Meer weten? Lees Mark Leary Ph.D.: Why People Worry Much More Than They Need To