Gelukkig zijn is 40 procent genetisch en drie andere ingrediënten

0
Gelukkig zijn is 40 procent genetisch

Gelukkig zijn is 40 procent genetisch en drie andere ingrediënten

Hoe komt het dat sommige mensen zo gelukkig zijn en zorgeloos door het leven gaan? Een deel van je gevoel van welbevinden zit in je genen. Maar je kunt er zelf ook van alles aan doen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over geluk op deze website.


Gelukkig zijn is 40 procent genetisch en drie andere ingrediënten


Je genen zijn naar schatting 40% verantwoordelijk voor je vermogen om gelukkig te zijn. Dit zegt psychotherapeut Susan Zinn van Susan Zinn Therapy in Santa Monica, Californië.

Maar dat betekent niet dat je voor het geluk bent geboren of voorbestemd bent om ongelukkig te zijn.
Volgens Zinn is ‘het volledig mogelijk is om onze hersenen opnieuw te bedraden voor geluk’. Dit vanwege die andere factoren die de overige 60% van het geluk bepalen.


Soorten geluk

Geluk wordt volgens Zinn bepaald door drie hoofdcomponenten:

Levensvoldoening. Dit heeft verband met positieve emoties op basis van ervaringen uit het verleden, het heden en je te verwachten toekomstige ervaringen. Vooral het verleden kan nogal van invloed zijn. Trauma’s uit het verleden kunnen je huidige en toekomstige mentale toestand zeer beïnvloeden.

Je betrokken voelen bij wat je elke dag doet. Of het nu op je werk, in relaties of in je vrije tijd is, het is belangrijk om je gewaardeerd te voelen bij de mensen met wie je tijd doorbrengt.

Zin in het leven hebben. Dit is het gevoel dat wat je doet in het leven belangrijk is, dat je doelen of ambities hebt, of misschien anderen helpt doelen en ambities te verwezenlijken.


Zie hier: omstandigheden evenveel invloed op geluk als je persoonlijkheid.


Is er een geluksgen?

Is depressie genetisch bepaald? Depressies worden veroorzaakt door een combinatie van genen en omgevingsfactoren. Onderzoek wijst uit dat we veel eigenschappen kunnen erven, waaronder optimisme, zelfrespect en geluk.


Kun je leren gelukkiger te zijn?

Ondanks je genetische aanleg zijn er manieren waarop je kunt leren gelukkiger te zijn, zelfs in moeilijke tijden. Andere eigenschappen, zoals veerkracht, kun je in de loop van de tijd ook aanleren.

‘Je hebt een keuze’, zegt Zinn. ‘Het is niet anders dan beslissen wat je ’s morgens aan moet trekken of welk eten je wilt bestellen. Als het om geluk gaat, kunnen we er veel aan doen.’

Een manier om een ​​gelukkiger te worden, is door het streven naar perfectionisme los te laten. Het zorgt er voor dat je je concentreert op je einddoel in plaats van op de reis er naar toe.


Praktische manieren om geluk te bewerkstelligen

1) Vrijwilligerswerk
Iets doen voor anderen geeft je een goed gevoel, laten diverse onderzoeken zien. Ook af en toe boodschappen voor de buurvrouw doen werkt.

2) Lichamelijke inspanning
Lichamelijke activiteit is niet alleen nuttig voor je lichaam, het is ook goed voor je geest. Beweging maakt het geluksstofje dopamine vrij. Span je 150 minuten per week en het leven zal je beter vergaan.

3) Voeding
Een gezond voedingspatroon kan een enorm effect hebben op je zelfvertrouwen, gezondheid en het daaropvolgende geluk. Vooral plantaardig voeding kan je humeur verbeteren.

4) Ga de natuur in
De natuur vermindert stress en helpt je je meer verbonden te voelen met de wereld en dit leidt tot meer tevredenheid.

5) Toon dankbaarheid en oefen vriendelijkheid
Schrijf dagelijks op waar je blij mee bent. Aan het einde van de week zie je wat er allemaal aan positieve zaken zich hebben voorgedaan. Je stond niet in de file, het zonnetje scheen tijdens een wandeling en je hebt heerlijk in bad gelegen. Het maakt niet uit, maar schrijf het dagelijks op.

6) Lach
Ook lachen maakt een stofje vrij waardoor je je gelukkiger gaat voelen.

7) Mediteer
Meditatie maakt je rustig en zorgt ook weer voor die positieve mentale en fysiologische processen.


Bron: www.susanzinntherapy.com


Zie hier ->>> twaalf wetenschappelijk onderbouwde stappen naar geluk op deze website.