De sleutel tot geluk zit in je hoofd en mediteer!

0
De sleutel tot geluk zit in je hoofd en mediteer II
De sleutel tot geluk zit in je hoofd en mediteer II

De sleutel tot geluk zit in je hoofd

Na het Japanse onderzoek weten we nu eindelijk wat geluk is. Duizenden jaren filosoferen hebben het echte antwoord niet definitief kunnen geven, maar Wataru Sato wel. Een beetje een open deur, dit antwoord, maar door middel deze MRI-scans weten we meer en beter hoe geluk werkt. Overigens lijken de hippies gelijk te krijgen: mediteren zorgt voor meer geluk!

Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen, bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!

De sleutel tot geluk zit in je hoofd en mediteer
De sleutel tot geluk zit in je hoofd en mediteer

De sleutel tot geluk zit in je hoofd

Door magnetic resonance imaging scans van de hersen (MRI-scans) in combinatie met vragen die mensen in verschillende emotionele staten bracht, vonden de onderzoekers van Kyoto Universiteit in Japan de specifieke delen in de hersenen die door het gevoel van geluk worden geactiveerd. Geluk, zo vertellen de Japanners ons, ontstaat als positieve emoties in combinatie met tevredenheid over het leven en is te zien in de precuneus.

“I’m very happy that we now know more about what it means to be happy.”

Wataru Sato

Precuneus
Precuneus, de sleutel tot geluk zit in je hoofd…
Over de precuneus
Het plaatje hier boven laat zien wat de precuneus is en Wikipedia omschrijft dit als volgt:
De precuneus of voorwig is een deel van de pariƫtale kwab van de grote hersenen. Deze vormt een onderdeel van de mediale oppervlak en wordt aan de onderkant begrensd door de sulcus parietooccipitalis van de cuneus en aan de bovenkant loopt de ramus marginalis sulci cinguli, die de precuneus scheidt van de lobulus paracentros. De sulcus subparietalis vormt weer de grens tussen de precuneus en de gyrus cinguli posterior.

“To our knowledge, our study is the first to show that the precuneus is associated with subjective happiness.”

Wataru Sato

Wat blijkt, mensen die een hoger geluksniveau ervaren, hebben ook een groter deel aan ‘grijze massa’ in de precuneus. Dit betekent dat deze mensen meer geluk ervaren en minder meekrijgen van ongeluk en droefheid in hun leven.

En nu gaan we met zijn allen mediteren voor meer geluk…

Omdat in het verleden bewezen is dat mediteren zorgt voor een toename van de grijze massa in de precuneus, wil dit volgens Sato zeggen dat we er zelf aan kunnen bijdragen om ons gevoel van geluk en tevredenheid te vergroten. Mediteren moeten we: dagen- en dagen lang. Pak je boeltje op en wordt een mediterende monnik!

“Several studies have shown that meditation increases grey matter mass in the precuneus. This new insight on where happiness happens in the brain will be useful for developing happiness programs based on scientific research.”

Wataru Sato

Bron en meer informatie: Wataru Sato, Takanori Kochiyama, Shota Uono, Yasutaka Kubota, Reiko Sawada, Sayaka Yoshimura en Motomi Toichi, The structural neural substrate of subjective happiness, Scientific Reports 5, 20 November 2015

Geef een reactie