, , , , ,

De grootste veldslagen in de geschiedenis, Top 10

De grootste veldslagen in de geschiedenis

De grootste veldslagen in de geschiedenis, Top 10

Sinds we de geschiedenis een beetje opschrijven is het een bloedig boeltje, zeker als we kijken naar de grootste veldslagen in de geschiedenis.

We hebben een Top 10 gemaakt, met wat informatie en een film of documentaire en soms wat kortere filmbeelden uit bijvoorbeeld The Patriot en 300. Als je de tijd hebt: kijken.

Op één staat de slag Stalingrad. Misschien wel omdat we hier nog een redelijk vers beeld van hebben met ooggetuigenverslagen en die bizarre filmbeelden die aantonen hoe nutteloos geweld en oorlog kunnen zijn.


De grootste veldslagen in de geschiedenis, Top 10


10. Slag bij Midway

Tweede Wereldoorlog, Atlantische Oceaan, 1942

De slag bij Midway is een beroemde zeeslag die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog op 4 juni 1942. Deze slag wordt door veel historici gezien als een keerpunt in de oorlog in de Grote Oceaan. Na de slag raakte de sterke Japanse Marine langzamerhand haar overwicht kwijt en kwam in het defensief terecht.


9. Marathon

Griekse Oorlog, Perzië, 490 Voor Christus

De Slag bij Marathon was de beslissende veldslag die de gehele Eerste Perzische Oorlog beëindigde en de eerste poging van de Perzen om de Griekse stadstaten bij haar rijk te voegen.


Zie hier de Top 10 beste populaire geschiedenisboeken die je moet lezen.


8. Operatie Overlord

Tweede Wereldoorlog, Normandië, Frankrijk, 1944

Operatie Overlord is de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Overlord startte op 6 juni 1944 en eindigde op 25 augustus 1944, toen Parijs werd bevrijd.


7. Slag bij Gaugamela

Alexander de Grote tegen de Pers Daruis III and Darius III of Persia, Gaugamela vlakbij Mosoel in Irak, 331 voor Christus

De Slag bij Gaugamela ie een geweldige confrontatie tussen twee legers in Mesopotamië het lot van het Perzische rijk beslist. De grootste van de twee legers was het leger van koning Darius III, oppermachtig heerser over het enorme gebied tussen de Eufraat en Afghanistan.

Zijn tegenstander was de machtige Macedonische Alexander de Grote. Darius had Alexander een grote som geld aangeboden in een poging om de goede vrede te bewaren, waarop Parmenion, een van Alexanders generaals, had opgemerkt: “Ik zou het aanpakken, als ik u was”. Alexander antwoordde: “Ja, ik ook, als ik u was.” Alexander won.


De grootste veldslagen in de geschiedenis, Top 5


6. De slag bij Hastings

Fransen tegen de Angelsaksen, Hastings, Engeland, 1066

Deze slag werd uitgevochten tussen een Normandisch-Frans leger onder leiding van hertog Willem II van Normandië en een leger onder leiding van de Angelsaksische koning Harold II.

Hoewel de slag is vernoemd naar de Engelse plaats Hastings, vond deze in werkelijkheid, ongeveer tien kilometer ten noordwesten plaats, waar nu de plaats Battle ligt.

De uitkomst van de slag bij Hastings eindigde in een beslissende Normandische overwinning, de eerste en belangrijkste stap in de Normandische verovering van Engeland.


5. Slag om Troje

Griekse Mythologie, ver voor Christus

De oorlog ontstond volgens de mythe uit een twist tussen de godinnen Hera, Athene en Aphrodite. Dit nadat de godin van de twist, Eris, hun een gouden appel gaf “voor de schoonste”.

De oppergod Zeus zond de vrouwen naar de Trojaanse koningszoon Paris, die weer oordeelde dat de mooie Aphrodite de schoonste was. In ruil daarvoor liet Aphrodite de Helena, de vrouw van de Spartaanse koning Menelaos, weer verliefd worden op Paris.

Nadat Paris Helena mee had genomen naar zijn optrekje in Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen uiteindelijk de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje.


4. Slag bij Yorktown

Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, 1781

De slag bij Yorktown was een veldslag tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en duurde van 28 september tot 19 oktober 1781.

Tijdens deze veldslag stonden de Amerikaanse opstandelingen onder de leiding van George Washington, en hun Franse bondgenoten van markies La Fayette, tegen de Britten, onder de leiding van Lord Cornwallis.

Mel Gibson doet deze slag in 14 minuten nog een dunnetjes over in de film ‘The Patriot’ uit 2000.


De grootste veldslagen in de geschiedenis, Top 3

 


3. Slag bij Waterloo

Napoleon tegen de rest, Waterloo, België, 1815

Napoleon Bonaparte werd in Waterloo op 18 juni 1815 definitief verslagen door een combinatie van enerzijds Britse en Nederlandse en anderzijds Hannoverse en Pruisische legers, onder leiding van respectievelijk de hertog van Wellington en Blücher.


zie hier de top 10 meest beroemde opgravingen in onze geschiedenis.


2. Thermopylae

Griekse stadstaten o.l.v. Leonisda tegen Xerxes I van Perzië, Thermopylae, Griekenland, 48o voor Christus

Leonidas koos een nauwe pas in de bergen, bij Thermopylae, als de plaats waar de Grieken de Perzen op zouden wachten. Deze pas zo nauw dat slechts twee strijdwagens met moeite naast elkaar konden rijden met aan de ene kant was een steile berghelling, aan de andere kant een steile klif.

Met 300 hoplieten en een paar duizend Gieken zou hij één miljoen man van Xerxes hebben verslagen. Ook bekend van de film 300.


Zie hier de top 10 oudste oude beschavingen die ooit hebben bestaan.


1. Slag om Stalingrad

Tweede Wereldoorlog, Stalingrad, Sovjet-Unie, 1942 – 1943

De Slag om Stalingrad vond plaats van 23 augustus 1942 tot 2 februari 1943 en geldt als keerpunt van de Tweede Wereldoorlog. De stad was genoemd naar Jozef Stalin en noemen we nu weer Wolgograd.

Het Duits zesde leger onder leiding Friedrich Paulus werd volledig vernietigd door het Rode Leger, dat nog maar enkele maanden eerder nagenoeg overwonnen leek. Stalingrad werd daarom het symbool voor de wederopstanding van het Rode Leger en gaf het Duitse moreel een zware klap.

In brede lagen van de bevolking drong door dat de oorlog wel eens slecht zou kunnen aflopen voor Duitsland. Het naziregime zag voortaan af van ‘kanonnen én boter’-propaganda en riep na afloop van de slag het volk op tot een totale oorlog.


Zie hier de top 10 oudste oude beschavingen die ooit hebben bestaan.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie