, , ,

Top 10 oudste oude beschavingen die ooit hebben bestaan

Mesopotamië - Top 10 oudste oude beschavingen die ooit hebben bestaan

Oudste oude beschavingen die ooit hebben bestaan

Soms zijn we wel eens geneigd te denken dat onze beschaving de hoogste vorm is die bereikbaar zou zijn. Hier tien andere beschavingen met een alleszins redelijk bestaansniveau. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over geschiedenis op deze website.


Top 10 oudste oude beschavingen die ooit hebben bestaan

Bron: www.ancienthistorylists.com


10. Inca’s

Periode: 1438 AD-1532 AD
Oorspronkelijke locatie: het huidige Peru
Huidige locatie: Ecuador, Peru en Chili
Belangrijkste hoogtepunten: het grootste rijk in Zuid-Amerika in het pre-Columbiaanse tijdperk

De Inca-beschaving was een bloeiende samenleving. Ze waren vrome volgelingen van de zonnegod Inti, en hun koning werd ‘Sapa Inca’ genoemd, wat het kind van de zon betekent.

De eerste Inca-keizer, Pachacuti, veranderde de hoofdstad van een bescheiden dorp in een grote stad in de vorm van een poema.

Toen de koning stierf, zou zijn zoon alle macht krijgen, maar zijn rijkdom zou worden verdeeld onder zijn andere familieleden, die in ruil daarvoor zijn mummie zouden behouden en zijn politieke invloed behouden.

Dit leidde tot een aanzienlijke toename van de macht van de Inca’s, die grote bouwers werden en forten en locaties bouwden zoals Machu Picchu en de stad Cusco die er tot op de dag van vandaag nog steeds zijn.


Zie hier van alles over de Oudste stad van Europa.


9. De Azteken

Periode: 1345 AD-1521 AD
Oorspronkelijke locatie: Zuid-centrale regio van pre-Columbiaans Mexico
Huidige locatie: Mexico
Belangrijkste hoogtepunten: Nahuatl werd de belangrijkste taal

De stad Tenochtitlan was de militaire machtsbasis en werd een speerpunt voor de verovering van nieuw gebied, maar de Azteekse keizer regeerde niet rechtstreeks over elke stad of regio.

Lokale overheden bleven op hun plaats en werden gedwongen om verschillende bedragen eer te bewijzen aan de Triple Alliance.

In het begin van de 16e eeuw was de Azteekse beschaving inderdaad op het hoogtepunt van haar macht. Maar toen kwamen de Spanjaarden.

Dit leidde in 1521 tot een enorme strijd tussen de Inca’s en de Spaanse conquistadores en de inheemse bondgenoten die ze hadden verzameld onder leiding van de beroemde (of liever beruchte) Hernan Cortes.

Een nederlaag in deze beslissende strijd leidde uiteindelijk tot de val van de ooit beroemde Azteekse rijk.


8. De Romeinen

Periode: 550 v. Chr. – 465 n. Chr.
Oorspronkelijke locatie: dorp van de Latini
Huidige locatie: Rome
Belangrijkste hoogtepunten: machtigste oude beschaving

Op het hoogtepunt van zijn macht regeerde het Romeinse rijk over een enorm stuk land en alle huidige mediterrane landen maakten deel uit van het oude Rome.

Rome zag ook de opkomst en ondergang van enkele van de grootste keizers in de menselijke geschiedenis, zoals Julius Caesar, Trajanus en Augustus.

Maar uiteindelijk werd het rijk zo groot dat het simpelweg niet mogelijk was om het onder één heerschappij te brengen. Uiteindelijk werd het Romeinse rijk overspoeld door miljoenen barbaren uit het noorden en oosten van Europa.


Zie hier de tien grootste veldslagen in de geschiedenis.


7. De Perzen

Periode: 550 v. Chr. – 331 v. Chr.
Oorspronkelijke locatie: Egypte in het westen tot Turkije in het noorden, en door Mesopotamië naar de Indus-rivier in het oosten
Huidige locatie: het hedendaagse Iran
Belangrijkste hoogtepunten: koninklijke weg

Er was een tijd dat de oude Perzische beschaving het machtigste rijk ter wereld was. Hoewel de Perzen slechts iets meer dan 200 jaar aan de macht waren, veroverden ze landen die meer dan twee miljoen vierkante mijl besloegen.

Van de zuidelijke delen van Egypte tot delen van Griekenland en van het oosten tot delen van India, het Perzische rijk stond bekend om zijn militaire kracht en wijze heersers.


6. De oude Grieken

Periode: 2700 v. Chr. – 479 v. Chr.
Oorspronkelijke locatie: Italië, Sicilië, Noord-Afrika en tot in het uiterste westen van Frankrijk
Huidige locatie: Griekenland
Belangrijkste hoogtepunten: concepten van democratie en de senaat, de Olympische Spelen

De oude Grieken waren misschien niet de oudste beschaving, maar ze zijn ongetwijfeld een van de meest invloedrijke.

Ze legden de basis voor de moderne meetkunde, biologie en natuurkunde. Pythagoras , Archimedes , Socrates , Euclides, Plato , Aristoteles, Alexander de Grote…

De geschiedenisboeken staan ​​vol met deze namen waarvan de uitvindingen, theorieën, overtuigingen en heldendaden een aanzienlijke impact hebben gehad op latere beschavingen.


Zie hier de top 10 uitvindingen en ontdekkingen van het oude Griekenland.


5. De Chinezen

Periode: 1600 v. Chr. – 1046 v. Chr.
Oorspronkelijke locatie: Gele Rivier en de Yangtze-regio
Huidige locatie: Land van China
Belangrijkste hoogtepunten: Uitvinding van papier en zijde

In 2070 voor Christus werd de Xia-dynastie de eerste die over heel China regeerde, zoals beschreven in oude historische kronieken.

Vanaf dat moment waren er een aantal dynastieën die gedurende verschillende perioden de controle hielden tot het einde van de Qing-dynastie in 1912 na Christus met de Xinhai-revolutie. Dit betekende het einde van meer dan vier millennia oude Chinese beschaving.

Tegen die tijd hadden de Chinezen de wereld echter enkele van de meest bruikbare uitvindingen en producten gegeven, zoals buskruit, papier, drukwerk, het kompas, alcohol, kanonnen en nog veel meer.


Lees hier over het verhaal van King Arthur en de ridders van de ronde tafel.


4. De Maya’s

Periode: 2600 v. Chr. – 900 na Christus
Oorspronkelijke locatie: rond het huidige Yucatan
Huidige locatie: Yucatan, Quintana Roo, Campeche, Tabasco en Chiapas in Mexico en in het zuiden door Guatemala, Belize, El Salvador en Honduras
Belangrijkste hoogtepunten : Complex begrip van astronomie

Eenmaal gevestigd, bloeide de Maya-beschaving verder. Ze waren zeer geavanceerd met een bloeiende bevolking van ongeveer 19 miljoen op het hoogtepunt.

Tegen 700 voor Christus hadden de Maya’s al hun eigen schriftsysteem bedacht dat ze gebruikten om zonnekalenders te maken die in steen waren uitgehouwen.


Wist je dat de Aboriginals het oudste volk op aarde zijn.


3. De oude Egyptenaren

Periode: 3150 v.Chr.–30 v.Chr.
Oorspronkelijke locatie: oevers van de Nijl
Huidige locatie: Egypte
Belangrijkste hoogtepunten: bouw van piramides

Het oude Egypte gaf ons de piramides, de mummies die de oude farao’s tot op de dag van vandaag bewaren, hiërogliefen en nog veel meer.

Het bereikte zijn hoogtepunt tijdens het Nieuwe Rijk, toen farao’s zoals Ramses de Grote met zo’n gezag regeerden dat een andere hedendaagse beschaving, de Nubiërs, ook onder Egyptische heerschappij kwam.


2. De beschaving van de Indusvallei

Periode: 3300 v.Chr.-1900 v.Chr.
Oorspronkelijke locatie: rond het stroomgebied van de Indus-rivier
Huidige locatie: Noordoost-Afghanistan tot Pakistan en Noordwest-India
Belangrijkste hoogtepunten: een van de meest wijdverspreide beschavingen, met een oppervlakte van 1,25 miljoen km

Samen met het oude Egypte en Mesopotamië is het één van de drie vroege beschavingen van de antieke wereld. Van de drie was hetook het grootste, met een oppervlakte van 1,25 miljoen kilometer.

Deze beschaving is ook bekend als de Harappan-beschaving en de Mohenjo-Daro-beschaving, genoemd naar de opgravingslocaties waar de overblijfselen van de beschaving werden gevonden.

De piekfase van deze beschaving hebben geduurd van 2600 voor Christus tot rond 1900 voor Christus.

Een verfijnde en technologisch geavanceerde stedelijke cultuur is duidelijk zichtbaar in de beschaving van de Indusvallei, waardoor de hoofdstad het eerste stedelijke centrum in de regio is.

De mensen van de Indusvallei-beschaving bereikten grote nauwkeurigheid bij het meten van lengte, massa en tijd, en op basis van artefacten die bij opgravingen zijn gevonden, is het duidelijk dat de cultuur ook rijk was aan kunst en kunstnijverheid.


1. De Mesopotamiërs

Periode: 3500 v. Chr. – 500 v. Chr.
Oorspronkelijke locatie: noordoosten bij het Zagros-gebergte, zuidoosten bij het Arabische plateau
Huidige locatie: Irak, Syrië en Turkije
Betekenis: land tussen rivieren (oud Grieks)
Belangrijkste hoogtepunten: eerste beschaving in de wereld

Het is ergens rond 8000 voor Christus dat mensen het idee van landbouw ontwikkelen. Langzaam domesticeren zij dieren voor zowel voedsel als om te helpen bij de landbouw.

Mensen maakten al lang vóór de Mesopotamiërs kunst, maar dit maakte deel uit van de menselijke cultuur, niet van de menselijke beschaving.

Het was de Mesopotamische beschaving die dit verfijnde, al deze systemen aanvulde en formaliseerde en ze combineerde om de eerste beschaving te creëren.

Ze floreerden in de regio’s van het huidige Irak, toen bekend als Babylonië, Sumerië en de Assyrische Hooglanden.


Zie hier de beste geschiedenisboeken: een top 25, een top 29 en een top 100.


  1. De Mesopotamiërs
  2. De beschaving van de Indusvallei
  3. De oude Egyptenaren
  4. De Maya’s
  5. De Chinezen
  6. De oude Grieken
  7. De Perzen
  8. De Romeinen
  9. De Azteken
  10. Inca’s

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie