Top 10 meest beroemde kanalen ter wereld voor de scheepvaart

Het Beijing-Hangzhou Grand Canal in 1751 - Meest beroemde kanalen ter wereld voor de scheepvaart
Het Beijing-Hangzhou Grand Canal in 1751 - Meest beroemde kanalen ter wereld voor de scheepvaart

Meest beroemde kanalen ter wereld voor de scheepvaart

Volgens Wikipedia is een kanaal is een waterloop die, geheel of in grote mate, tot stand is gebracht door het ingrijpen van de mens. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over scheepvaart op deze website.


Top 10 meest beroemde kanalen voor de scheepvaart


10. Donau-Zwarte Zeekanaal

Het Donau-Zwarte Zeekanaal is een kanaal in Roemenië dat loopt vanaf de Donau, bij Cernavodă, naar de Zwarte Zee bij Agigea (zuidelijke tak) en Năvodari.

De zuidelijke tak is erg belangrijk omdat die eindigt bij de Haven van Constanța, de grootste en belangrijkste haven van Roemenië en een van de grootste aan de Zwarte Zee, waardoor scheepvaart de haven makkelijk kan bereiken.

Het kanaal is geopend in 1984 en heeft een lengte van 64 km. Vroeger moest men 400 km afleggen om met de boot van Constanța naar Cernavodă te varen.


Zie hier het grootste cruiseschip ter wereld: de Oasis of the Seas.


9. Houston Ship Canal

Het Houston Ship Channel in Houston, Texas, maakt deel uit van de haven van Houston, een van de drukste zeehavens ter wereld.

Het kanaal is het kanaal voor zeeschepen tussen terminals in Houston en de Golf van Mexico en bedient een toenemend volume van binnenvaartschepen.


8. Noord-Oostzeekanaal

Het Noord-Oostzeekanaal of Kielerkanaal vormt de verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee. Het behoort tot de drukst bevaren kanalen in de wereld (30.000 schepen in 2018).

Door de economische groei van de Baltische landen en Rusland groeide de scheepvaartlading in dit kanaal van 48 miljoen ton in 1996 naar 104 miljoen ton in 2012.


Zie hier de top 10 grootste vliegdekschepen ter wereld.


7. Wolga-Donkanaal

Het Wolga-Donkanaal is een kanaal dat de rivieren Wolga en de Don verbindt waar deze het dichtst bij elkaar komen bij de stad Wolgograd. De lengte van de waterweg is 101 km (waarvan 45 km door eerder bestaande rivieren en stuwmeren).


6. Main-Donaukanaal

Het Main-Donaukanaal is een kanaal dat de verbinding vormt tussen het stroomgebied van de Rijn en dat van de Donau.


Zie hier de top 15 grootste onderzeeboten aller tijden.


5. Witte Zeekanaal

Het Witte Zee-Oostzeekanaal is geopend in 1933. het is een scheepvaartkanaal dat de Witte Zee verbindt met de Oostzee, bij Sint-Petersburg. Officieel heette het: Belomorsko-Baltijski kanal imeni Stalina (Witte Zee-Oostzeekanaal genoemd naar Stalin), kortweg Belomorkanal (Witte Zeekanaal).


4. Kanaal van Korinthe

Het Kanaal van Korinthe is een kunstmatige waterweg in Griekenland. Het is in het laatste decennium van de 19e eeuw aangelegd op de plaats waar de Landengte van Korinthe op zijn smalst is, namelijk 6343 m.

Het lijnrechte kanaal is circa 6,3 km lang, 23 m breed en zo’n 8 m diep. De grote gaten in de wand zijn veroorzaakt door springstof, toen in de Tweede Wereldoorlog de doorvaart werd geblokkeerd.


Zie hier de tewaterlating grootste jacht ter wereld.


3. Panamakanaal

Het Panamakanaal is een ruim 81 km lang kanaal in het Centraal-Amerikaanse Panama, geopend in 1914. Het loopt door de landengte van Panama en verbindt de Caraïbische Zee met de Grote Oceaan.

Het kanaal is een belangrijke ader in het intercontinentale transport omdat men anders om Zuid-Amerika heen zou moeten varen.

Een schip varend van New York naar San Francisco legt via het kanaal een afstand af van 9500 kilometer, dat is minder dan de helft van de 22.500 kilometer via Kaap Hoorn.


2. Suezkanaal

Het Suezkanaal is een 193 km lang kanaal in de Landengte van Suez in Egypte, geopend in 1869. Het verbindt Port Said aan de Middellandse Zee en Suez aan de Rode Zee en begrenst het schiereiland Sinaï, dat ten oosten ervan ligt.

Het is tevens de scheiding tussen Afrika en Azië.


Zie hier de top 10 Grootste scheepsrampen aller tijden.


1. Beijing-Hangzhou Grand Canal

Het Beijing-Hangzhou Grand Canal in 1751
Het Beijing-Hangzhou Grand Canal in 1751

Het Grote Kanaal is een kanaal in China en een van de langste kanalen ter wereld. De oudste gedeeltes zijn 500 jaar voor het begin van de westerse jaartelling aangelegd.

Het kanaal verbindt verschillende rivierbekkens en een groot aantal meren met elkaar. Het kanaal is in totaal 1794 kilometer lang.


Zie hier de top 10 drukste havens ter wereld 2022.


Top 10 meest beroemde kanalen voor de scheepvaart

  1. Beijing-Hangzhou Grand Canal
  2. Suezkanaal
  3. Panamakanaal
  4. Kanaal van Korinthe
  5. Witte Zeekanaal
  6. Main-Donaukanaal
  7. Wolga-Donkanaal
  8. Noord-Oostzeekanaal
  9. Houston Ship Canal
  10. Donau-Zwarte Zeekanaal