Tabak en alcohol zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaken van kanker

0
Tabak en alcohol zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaken van kanker
Tabak en alcohol zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaken van kanker

Tabak en alcohol wereldwijd de belangrijkste oorzaken van kanker

Bijna de helft van alle kankers wereldwijd is terug te voeren de bekende risicofactoren, voornamelijk tabak of alcohol.

Dit blijkt uit een groot wereldwijd onderzoek om gedragsverandering in gang te zetten om de dreiging van ziekten te verminderen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website…


Tabak en alcohol wereldwijd de belangrijkste oorzaken van kanker

Bron: www.malaymail.com


Deze studie, gepubliceerd in de Lancet, is een uitgebreid onderzoeksprogramma gefinancierd door de Bill Gates Foundation. De conclusie is 44,4 procent van de sterfgevallen door kanker wereldwijd te wijten was aan de sigaret en de fles.


Is koffie goed voor je? Ja, het kan darmkanker voorkomen…


De studie keek naar de impact van 34 risicofactoren en bevestigde wat al bekend is. Tabak is verreweg de grootste bijdragende factor is aan kanker, goed voor 33,9 procent van de gevallen, gevolgd door alcohol met 7,4 procent.

Meer dan de helft van alle mannelijke sterfgevallen door kanker was te wijten aan dergelijke risicofactoren. Bij vrouwen gaat het een derde van de sterfgevallen, zo bleek uit de studie.

“Kanker blijft een belangrijke uitdaging voor de volksgezondheid die over de hele wereld in omvang toeneemt”. Dit zegt Christopher Murray, directeur van het Institute for Health Metrics and Evaluation aan de University of Washington’s School of Medicine en een co-senior auteur van de studie.


Vraag: kun je niet 10 seconden op één been staan? Kans op overlijden heel groot!


Meer dan de helft van de kankers is dan weer niet toe te schrijven aan een bekende risicofactoren. Dit betekent dat vroege diagnose en effectieve behandelingen samen moeten gaan met meer inspanningen op jet gebied van preventie.


Bron en meer informatie: The global burden of cancer attributable to risk factors, 2010–19: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2019, 20 augustus 2022


Zie hier de meest voorkomende vormen van kanker – Top 10 M/V.


Geef een reactie